Οι πιο παράξενοι νόμοι και οι πιο περίεργες απαγορεύσεις
(Πηγή : http://newpost.gr/)
Με αφορμή την πρόσφατη σύσταση των υπευθύνων του μετρό της Σανγκάης προς τις γυναίκες επιβάτιδες, οι οποίες πλέον καλούνται να κυκλοφορούν «σεμνά» ενδεδυμένες στους χώρους του δημόσιου αυτού μέσου, σταχυολογήσαμε και παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο παράδοξες απαγορεύσεις που ισχύουν ανά τον κόσμο.
Φυσικά τα πρωτεία διατηρούν οι ΗΠΑ, οι νομοθέτες των οποίων διαθέτουν μακράν τη μεγαλύτερη εφευρετικότητα, αλλά και διάθεση να παρεμβαίνουν σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών.
Θιβέτ
Στο Θιβέτ, οι μοναχοί απαγορεύεται να …μετεμψυχωθούν, εάν προηγουμένως δεν τους επιτραπεί αυτό από την κινεζική κυβέρνηση. Ναι, καλά διαβάσατε, οι θιβετιανοί μοναχοί, σε μία προσπάθεια του κινεζικού κράτους να ελέγχει όλες, κυριολεκτικά εν προκειμένω, τις κινήσεις τους, υποχρεούνται ν' ακολουθούν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα στη μετεμψύχωση.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ είθισται διάφορες νομικές πρωτοβουλίες ν' αφορούν στον καθορισμό καταστάσεων με τρόπο που σε άλλες χώρες θα φαινόταν παράδοξος. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν ρυθμίσεις και απαγορεύσεις που αν μη τι άλλο ξενίζουν. Μερικές από αυτές καταγράφονται στη συνέχεια.
Στο Άρκανσο, πολιτεία της οποίας υπήρξε Κυβερνήτης ο άλλοτε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, είναι παράνομο να προφέρεις λανθασμένα το όνομα της πολιτείας. Αν αυτό συμβεί υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές κυρώσεις.
Στο Ντένβερ του Κολοράντο πάλι, αντιμέτωπος με το νόμο έρχεται όποιος δανείσει την ηλεκτρική σκούπα του σε γείτονες. Αν δε σεβαστεί την απαγόρευση, είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη.
Ενώ λοιπόν στο Ντένβερ, ο δανεισμός της ηλεκτρικής σκούπας δεν επιτρέπεται προς αποφυγή μετάδοσης μικροβίων, στο Κεντάκι, τα κριτήρια υγιεινής είναι αρκετά χαμηλότερα. Ως εκ τούτου, κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση να κάνει μπάνιο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν ...ξεχαστεί και δεν το βάλει στο πρόγραμμά του, ο νόμος καραδοκεί.
Στη Νεβάδα πάλι, οι άνδρες με μουστάκι απαγορεύεται να φιλούν γυναίκες. Σε άλλες εποχές το μουστάκι υπήρξε δείγμα ανδρισμού, στη Νεβάδα όμως όποιος θέλει ν' ανταλλάξει έστω και ένα φιλί με μία γυναίκα, θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα πριν το αφήσει να μεγαλώσει.
Σε μία από τις πόλεις της Φλόριδα των ΗΠΑ, οι κάτοικοι όχι μόνο έχουν δικαίωμα στην οπλοχρησία, κάτι που άλλωστε είναι συνηθισμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μα είναι υποχρεωμένοι να οπλοφορούν! Εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων εγκληματικότητας που πιστεύεται ότι έχει η πόλη, οι αρχές της επιβάλλουν στους πολίτες να έχουν τουλάχιστον από ένα περίστροφο στην κατοχή τους.
Ανάμεσα στα παραπάνω, το Κογκρέσσο των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε μέσα στο 2011 ότι η πίτσα αποτελεί …φυτικό προϊόν, οπότε μπορεί ελεύθερα να σερβίρεται στα εστιατόρια των σχολείων. Η απόφαση αυτή αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι η πίτσα παραδοσιακά περιέχει σάλτσα τομάτας, κάτι που στα μάτια των νομοθετών ήταν αρκετό για να καταλήξουν στο ότι το δημοφιλές έδεσμα αποτελεί λαχανικό. Η αλήθεια βέβαια, μάλλον πρέπει να διερευνηθεί στα πανίσχυρα λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων, τα οποία κατάφεραν να αποτρέψουν δυνητικά μεγάλη απώλεια εσόδων τους. Τελικά έτσι ή αλλιώς, έστω και χωρίς προφανή διατροφικά οφέλη, οι μαθητές των ΗΠΑ μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα το αγαπημένο φαγητό.
Σιγκαπούρη
Φαίνεται ότι στη Σιγκαπούρη η δημόσια αισθητική τοποθετείται πάνω απ' ό,τι άλλο. Έτσι λοιπόν, μία σειρά σχετιζόμενων μεταξύ τους διατάξεων απαγορεύει τόσο στους γηγενείς όσο και στους επισκέπτες της να μασούν τσίχλα και να κάνουν τσιχλόφουσκες ενώ βρίσκονται στο δρόμο. Παράλληλα απαγορεύεται ρητά τόσο το «πτύειν» δημοσίως όσο και το τάισμα των πουλιών σε κοινόχρηστους χώρους. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών; Για το νομοθέτη της Σιγκαπούρης αποτελεί αισθητική δυσφήμιση για την πόλη κάποιος να προχωρά σ’ ένα δρόμο που γύρω του κάνουν τσιχλόφουσκες, ενώ το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με πεταμένες τσίχλες, φτυσιές και περιττώματα πουλιών.
Πορτογαλία
Άλλοτε δεινοί θαλασσοπόροι και μεγάλοι εξερευνητές, οι Πορτογάλοι είναι εύλογο να έχουν μία ειδική σχέση με το νερό, ειδικά δε με το θαλασσινό. Για εκείνους, οι ωκεανοί ήταν μέρη όπου δαμάζονταν τα κύματα και όχι τόποι …ανακούφισης. Έτσι λοιπόν, από αγάπη προς τον ωκεανό και αναγνώριση της συμβολικής αξίας του για τη χώρα, στην Πορτογαλία η ούρηση σε ανοιχτή θάλασσα μπορεί να επιφέρει ένα «τσουχτερό» πρόστιμο.
Μεγάλη Βρετανία
Πάντως, οι Πορτογάλοι μπορεί να έχουν νομικές συνέπειες εάν αποφασίσουν ό,τι δεν μπορούν να …κρατηθούν άλλο ενώ βρίσκονται στον ωκεανό, όμως οι Βρετανίδες, όταν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, επιτρέπεται από το νόμο να …ανακουφιστούν όπου επιθυμούν, ακόμα και μέσα στο πηλίκιο ενός αστυνομικού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός προς τη μητρότητα είναι προφανής.
Δανία
Ακριβή θα φανεί η Δανία σε όποιον οδηγό ξεχάσει ν' ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου του όταν βρίσκεται σε κίνηση. Ενώ στην Ελλάδα πολλοί οδηγοί οχημάτων ξεχνούν ακόμα και να αλλάξουν τις καμένες λάμπες των μέσων τους, χωρίς κανείς να ασχολείται μαζί τους, στη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά, ένα αμάξι που κυκλοφορεί χωρίς φώτα επιφέρει πρόστιμο περίπου 100 δολαρίων στον κάτοχό του. Μικρή λεπτομέρεια; Η υποχρέωση για αναμμένα φώτα αφορά όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και τις πρωινές.
Γαλλία
Ο Ναπολέων, όσο αμφιλεγόμενος και αν υπήρξε ιστορικά ως χαρακτήρας, τόσο υψηλή συμβολική αξία έχει για τους Γάλλους. Ως εκ τούτου, εκεί ποτέ δε θα μπορούσαν να ονομάσουν Ναπολέοντα ένα πολύ συμπαθές ζώο, αλλά σίγουρα όχι μεγαλοπρεπές, το χοίρο. Αν πάλι κάποιος έχει διαφορετική γνώμη και ονομάσει το γουρουνάκι του Ναπολέοντα, τότε θα κληθεί να πληρώσει ένα «τσουχτερό».
Ιταλία
Τέλος την πιο …ευχάριστη απαγόρευση την έχουν επινοήσει στο Μιλάνο. Στη «Μέκκα» της παγκόσμιας μόδας, υφίσταται μία νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας κάποιος επιτρέπεται να μην εισέρχεται χαμογελαστός σε δημόσιο χώρο μόνο εάν πρόκειται για νοσοκομείο ή χώρο τέλεσης κηδείας. Σε κάθε άλλη περίπτωση οφείλει να φορά το πιο «φωτεινό» χαμόγελό του. Ειδάλλως, κάποια ποινή τον περιμένει στην έξοδο.
Π.Σ.