Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Άρθρο για το προφίλ των τζιχαντιστών και το επόμενο χτύπημα


Το προφίλ των τζιχαντιστών και το επόμενο χτύπημα
Από Κοσσυφοπέδιο οι περισσότεροι, σημαντικός και ο αριθμός των ανέργων
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
(Πηγή : http://www.tovima.gr/)
Το Κοσσυφοπέδιο είναι η περιοχή της Ευρώπης από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, σε σχέση με τον πληθυσμό της, τζιχαντιστές που έχουν παρουσία στη Συρία και στο Ιράκ. Ακολουθούν, επίσης με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, η πΓΔΜ και η Αλβανία.
Περίπου το ένα τέταρτο των μελών των «μαχητών» του Ισλαμικού Στρατού (ISIS) έχουν ανώτατη εκπαίδευση ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός ανέργων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Τατζικιστάν, τη Ρωσία, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Γαλλία. Αυτά είναι ορισμένα από τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας του αμερικανικού Ινστιτούτου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας που συγκέντρωσε στοιχεία από περίπου 5.000 ηλεκτρονικές φόρμες στρατολόγησης τις οποίες καλούνταν να συμπληρώσουν «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής - πολλοί από αυτούς μάλιστα συμμετείχαν σε φρικαλεότητες. Στα ερωτηματολόγια αυτά προσδιορίζεται η προέλευση και το κοινωνικό προφίλ των φανατικών ισλαμιστών αλλά και οι στοχεύσεις τους.
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές συνεχίζουν τη συνεργασία για την αποτροπή ενός νέου ένοπλου, αιματηρού κτυπήματος από μέλη του ISIS, με τους φόβους τους να εστιάζονται στους τρεις εναπομείναντες αγώνες του Euro, στον επερχόμενο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας - υποπτεύονται κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013 - ενώ η χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ως «επόμενος στόχος» είναι η Γερμανία.
Τυνήσιοι, νέοι και χαμηλόμισθοι
Η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, σε σχέση με τον πληθυσμό της, μαχητές του ISIS είναι η Τυνησία, με ποσοστό περίπου 59 μαχητές σε ένα εκατομμύριο άτομα. Ακολουθεί το Κοσσυφοπέδιο με 29 μαχητές στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 26, το Μπαχρέιν με 20, η Λιβύη με 17, το Κιργιστάν με 12, η πΓΔΜ, το Τατζικιστάν και το Μαρόκο με οκτώ, η Αλβανία με επτά κ.λπ. Η Τουρκία έχει συμμετοχή τεσσάρων μαχητών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Αίγυπτος τριών και η Ρωσία δύο.
Οσον αφορά την ηλικία των μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20-30 ετών. Ομως στο Ισλαμικό Κράτος εντάχθηκε και ένας 71χρονος από το Κιργιστάν. Παντρεμένος με πέντε παιδιά, εισήλθε στη Συρία στις 31 Ιουλίου 2014 και δήλωσε «πρόθυμος μαχητής». Ακόμη στις σχετικές καταγραφές υπάρχουν 12 μέλη του ISIS που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1950, ηλικίας δηλαδή από 56 έως 66 ετών, από τους οποίους δύο προέρχονται από τη Γαλλία.
Από το ερωτηματολόγιο προκύπτει ακόμη ότι 751 από τους περίπου 5.000 ερωτηθέντες δήλωσαν πως είναι ανειδίκευτοι ή εργάτες, 694 με μικρή επαγγελματική εμπειρία ή ασχολούνται με το εμπόριο, 656 είναι μαθητές, 640 ελεύθεροι επαγγελματίες, 82 κρατικοί υπάλληλοι, 80 πρώην στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, 71 δάσκαλοι και καθηγητές, ισάριθμοι ειδικοί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 68 ιερείς ή είχαν σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις, 28 ήσαν δημοσιογράφοι ή άλλοι ασχολούμενοι σε ΜΜΕ και 17 μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).
Οι καταγραφόμενοι άνεργοι στα δελτία στρατολόγησης του «χαλιφάτου» είναι 255. Από τις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες οι άνεργοι δίνουν βροντερό «παρών» στον ISIS είναι η Ρωσία, το Κοσσυφοπέδιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία. Σε ποσοστά συμμετοχής μάλιστα των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από «άνεργους» μαχητές που προέρχονται από την Ιορδανία, την Τυνησία, την Τουρκία, την Ινδονησία κ.ά.
Πρόθυμοι «κομάντος αυτοκτονίας»
Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ερώτηση στην οποία υποβλήθηκαν οι υπό ένταξη στον ISIS είναι αν είχαν προϋπηρεσία συμμετοχής σε «ιερό πόλεμο» - τζιχάντ. Περίπου 400 από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν σχετική προηγούμενη εμπειρία στη Συρία, η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη προηγούμενης εμπειρίας τζιχάντ ήταν στη Λιβύη με περίπου 70 περιπτώσεις. Και ακολουθούσε το Αφγανιστάν με περίπου 60 περιπτώσεις.
Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο τους εντός του ISIS, πρόθεση να μετατραπούν σε «κομάντος αυτοκτονίας» είχαν 120 «μαχητές» από τη Σαουδική Αραβία, 90 από την Τυνησία, 25 από την Αλγερία και ισάριθμοι από τη Λιβύη αλλά και από την Κίνα. Συνολικά περίπου 269 είχαν δηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας.