Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Άρθρο του REUTERS για τη σύγκρουση συμφερόντων με φόντο το ντόπινγκ


Σύγκρουση συμφερόντων με φόντο το ντόπινγκ
REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ο Βίκτορ Κόντε, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διακίνησης και χρήσης απαγορευμένων ουσιών στην ιστορία των ΗΠΑ, θεωρεί ότι το τελευταίο σκάνδαλο αναβολικών που συγκλονίζει τον αθλητικό κόσμο αποτελεί τμήμα της προσπάθειας συγκάλυψης, που προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα στον αθλητισμό. Εκτιμά, δε, ότι τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε αθλητές κορυφαίου επιπέδου χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες.
Ο στίβος υπέστη νέο σοκ από τις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας σχετικά με εκτεταμένο ντοπάρισμα αθλητών κορυφαίου επιπέδου.
Οι βρετανικοί «Σάντεϊ Τάιμς» και το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR ανέφεραν ότι έχουν αποκομίσει μυστικά δεδομένα από την παγκόσμια αρχή του κλασικού αθλητισμού, την IAAF, τα οποία δείχνουν ότι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής που έχουν κατακτήσει το 1/3 των μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε παγκόσμια πρωταθλήματα είναι ύποπτοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Ο Κόντε, που λειτουργούσε ένα μικρό εργαστήριο ονόματι BALCO στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο κατέστη το επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, δηλώνει ότι τα ρεπορτάζ αναδεικνύουν την απουσία πραγματικού ενδιαφέροντος από την ηγεσία του παγκόσμιου κινήματος κατά του ντόπινγκ ώστε να εντοπιστούν όσοι παραβαίνουν τους κανονισμούς.
«Υπάρχει εδώ μια σύγκρουση συμφερόντων επί οικονομικού επιπέδου», δήλωσε ο Κόντε στο Reuters. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν κάνουν καλό στη δημοσιότητα του αθλητισμού», είπε με σκωπτικό ύφος, για να προσθέσει: «Πολλά, πολλά, πολλά θετικά τεστ ντόπινγκ μέσα στα χρόνια –που εγώ προσωπικά γνωρίζω– έχουν συγκαλυφθεί. Ο λόγος είναι ότι πλήττουν τις μπίζνες του αθλητισμού».
Οι χορηγοί και οι κάτοχοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη σύνδεση των εταιρικών τους ονομάτων και προϊόντων με διοργανώσεις και οργανισμούς που πλήττονται από σκάνδαλα, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), η οποία αυτόν τον καιρό αποτελεί αντικείμενο έρευνας για εκτεταμένη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Πολλοί αθλητές στίβου λαμβάνουν πριμ επιδόσεων όταν κερδίζουν χρυσά μετάλλια, με τους ατζέντηδες, τους προπονητές και τις ομοσπονδίες να αποκομίζουν επίσης οφέλη από τις νίκες των αθλητών. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέλαβε πέρυσι τη 45η θέση στην κατάταξη της ηλεκτρονικής έκδοσης του γνωστού περιοδικού Forbes με τους εκατό αθλητές με τα μεγαλύτερα έσοδα κατ’ έτος. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κερδίζει 23,2 εκατ. δολάρια τον χρόνο από τα οποία τα 23 εκατ. προέρχονται από χορηγούς.
«Θεωρώ ότι αυτή η συγκάλυψη συμβαίνει στις ΗΠΑ, θεωρώ ότι συμβαίνει στη Ρωσία, θεωρώ ότι είναι σαν την Ανατολική Γερμανία, έτσι έχει το πράγμα. Και ποια είναι η δύναμη που τα οδηγεί όλα αυτά; Είναι το χρήμα», είπε ο Κόντε: «Πρόκειται για τα λεφτά, πρόκειται για διαφθορά».
Πρώην κιθαρίστας, που άλλαξε καριέρα και άνοιξε εργαστήριο, ο Κόντε χρησιμοποίησε τη λαϊκή προσωπικότητά του και την αυτοαποκτηθείσα γνώση του περί την ιδανική διατροφή προκειμένου να κερδίσει πρόσβαση σε μερικά από τα κορυφαία ονόματα του αθλητισμού, όπως η τιμωρημένη σπρίντερ Μάριον Τζόουνς και οι παίκτες του μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς και Τζέισον Τζάμπι, παρέχοντάς τους την... τελευταία λέξη στα αναβολικά.
Το 2012 ο Κόντε δήλωσε στο Reuters ότι πίστευε πως η απάτη στον αθλητισμό είναι πολύ εκτεταμένη παρά τους βελτιωμένους ελέγχους, και ότι περισσότεροι από τους μισούς σπρίντερ στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου εκείνη τη χρονιά ήταν πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες σε κάποιο από τα στάδια της προετοιμασίας τους.
Τώρα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό Ρώσων και άλλων αθλητών (Ουκρανών, Μαροκινών, Κενυατών κ.ά.) με «ύποπτες ενδείξεις» στο αίμα τους, εν γνώσει της IAAF.
«Πιστεύω ότι υπάρχει απουσία αληθινού ενδιαφέροντος για να πιαστούν αυτοί οι αθλητές, δεν θέλουν να ξέρουν, γιατί θα κάνει κακό στο άθλημα ως επιχείρηση», είπε ο Κόντε. «Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία είναι όπως ήταν η Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του ’70. Είναι ντόπινγκ με κρατική χορηγία. Γενικά εκτιμώ ότι πιθανώς 80% των αθλητών κορυφαίου επιπέδου, ή και ακόμη παραπάνω, χρησιμοποιούν αναβολικά», τόνισε.
Υπόγειος πόλεμος IAAF – WADA
Εχει περάσει μία εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων από την αποκάλυψη ότι η Διεθνής Ομοσπονδία του Στίβου (IAAF) γνωρίζει για εκατοντάδες (άνω των 800 συνολικά) δείγματα με μη φυσιολογικές ενδείξεις στο αίμα κορυφαίων αθλητών από το 2001 έως το 2012, που παρότι δεν συνιστούν ασφαλή απόδειξη ντοπαρίσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις για στοχευμένους ελέγχους. Τα ρεπορτάζ στους βρετανικούς «Σάντεϊ Τάιμς» και στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD βασίζονται στην αποκάλυψη στοιχείων από «αηδιασμένο» στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας από την έκταση της χρήσης αναβολικών από τους αθλητές και την αδράνεια της IAAF. Αποτελούν, δε, συνέχεια των αποκαλύψεων του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν γινόταν λόγος και πάλι για εκατοντάδες ύποπτα δείγματα αίματος αθλητών από την προηγούμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων και μερικών Ελλήνων, χωρίς όμως να διαρρεύσουν ονόματα. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες κρίση στις σχέσεις της IAAF με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), καθώς ο πρόεδρος του τελευταίου, ο σερ Κρεγκ Ρίντι, έκανε λόγο για «βαθιά ενόχληση» και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα, ενώ η IAAF με ανακοίνωσή της (που κατακεραυνώνει και τα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν το σκάνδαλο) δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη στάση του WADA. Ενόχληση έδειξε και ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον WADA – και όχι πάντως στην IAAF.
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ούτε ότι τα ρεπορτάζ αυτά δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, όπου ένας εκ των υποψηφίων, ο Σεργκέι Μπούμπκα, προέρχεται από το αθλητικό σύστημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που κατηγορείται για εκατοντάδες ύποπτα δείγματα αίματος από Ρώσους και Ουκρανούς αθλητές (ο άλλος υποψήφιος, ο Σεμπάστιαν Κόου, κατάγεται από... την πατρίδα των «Σάντεϊ Τάιμς»), ούτε ότι ήρθαν λίγες εβδομάδες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που αρχίζει στις 22 του μηνός στο Πεκίνο.
Σημειώνεται ότι ο γιος του απερχόμενου προέδρου της ομοσπονδίας Λαμίν Ντιακ, ο Πάπα Μασάτα Ντιακ, υποχρεώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε παραίτηση από τη θέση του συμβούλου στην IAAF, όταν αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις του με το ρωσικό αθλητικό σύστημα και την πιθανή συγκάλυψη θετικών ελέγχων ντόπινγκ, για την οποία ακόμη δεν έχει αποφανθεί ο WADA. Ο τελευταίος, μάλιστα, δηλώνει ότι οι νέες αποκαλύψεις απαιτούν επιπλέον έρευνα, που θα καθυστερήσει και την έκδοση του αρχικού πορίσματος.