Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Aφιέρωμα στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Αργεντινής (Μέρος 4ο)

Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής
ARSENAL SARANDI. Oμάδα της περιοχής Sarandi στο λιμάνι της Avellaneda (Buenos Aires). Δανείστηκε το όνομά της απο την Αrsenal. Την ίδρυσαν 2 αδέρφια. Το γήπεδο έχει το όνομα του ενός εκ των 2 αδερφών, του οποίου ο γιος είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας. Περίεργο το παρατσούκλι τους, "η γέφυρα", καθώς όταν ιδρυθήκανε, πήραν προς τιμήν των 2 μεγάλων ομάδων της πόλης Ιndependiente και Racing τα χρώματά τους (κόκκινο και μπλε), παρότι τις 2 ομάδες χωρίζει άσβεστο μίσος.
TIGRE. Στην πόλη Victoria του Buenos Aires συναντάμε την Tigre. Μικρομεσαία ομάδα χαμένη για 30 χρόνια μεταξύ β΄, γ΄, και δ΄ Αργεντινής, έγινε γνωστή γιατί το 2007 με το που ξανανέβηκε στην α΄ Αργεντινής έχασε 2 φορές το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Οι οπαδοί τους μάλλον την βλέπουν υπερομάδα. Δεν εξηγείτε αλλιώς το παρατσούκλι "Μatador "(δολοφόνοι) και το όνομα του σταδίου που είναι το Colisseo de Victoria (κολοσσιαίο της Victoria). 30.000 γήπεδο στην Αργεντινή δεν θεωρείται κολοσσιαίο...
OLIMPO. Στην περιοχή Βahia Βlanca (λευκή περιοχή, λέγεται έτσι για τα πολλά άσπρα κτήρια που έχει, αφού στην χώρα το +97% των κατοίκων είναι λευκοί) του Βuenos Αires εδρεύει η Οlimpo. Το όνομά της σημαίνει Όλυμπος και λόγω χρωμάτων λέγονται και "χρυσόμαυρη". Τα τελευταία χρόνια είναι ψιλοασανσέρ μεταξύ α΄ και β΄ κατηγορίας. Το γήπεδο φέρει το όνομα ενός προέδρου ευεργέτη της περιοχής και της ομάδας. Με την φανέλα της Οlimpo βγήκε (παίζοντας δανεικός από την Colon) ο Μπλάνκο πρώτος σκόρερ στην β΄ εθνική και έτσι τον αγόρασε η ΑΕΚ. Εκεί παίζει και ο θηριώδης φορ Ντελόρτε που είχε περάσει ένα φεγγάρι από τον Άρη.


ATLETICO TUCUMAN. Στην επαρχία Τucuman ξεχωρίζει η ιστορική ομάδα της περιοχής Αtletico. Δεν έχει σημειώσει τίποτα το αξιόλογο, παρόλα αυτά λέγονται και ''οι αρχηγοί'' γιατί θεωρείται η καλύτερη ομάδα της επαρχίας του Τucuman και έχουν και ωραίο γήπεδο που φέρει το όνομα του πιο πετυχημένου προέδρου της.
FERRO CARRIL OESTE. Η Ferro είναι μια ομάδα απο την γειτονιά Cabalito του Buenos Aires. Την λένε ''το πράσινο τρένο'', γιατί την ιδρύσανε σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και φοράει πράσινα. Τη δεκαετία το '80 σόκαρε την Αργεντινή παίρνοντας 2 πρωταθλήματα (1982 και 1984). Από κει και πέρα χάθηκε στη μετριότητα της β΄ εθνικής. Το γήπεδο της λέγεται El Templo de Madera (ο ναός του ξύλου), γιατί είχε ορισμένες ξύλινες κερκίδες. Έχει μεγάλη ιστορία στο μπάσκετ (από εκεί ξεκίνησε ο Σκόλα) και στο βόλεϊ.


BELGRANO. Στην επαρχία Cordoba (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Aργεντινής) δεν υπάρχει μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση. Η μεγαλύτερη ομάδα της επαρχίας είναι η Βelgrano. Το όνομα της το πήρε από τον Μanuel Βelgrano, στρατηγό, διπλωμάτη, οικονομολόγο και σχεδιαστή της αργεντίνικης σημαίας. Έχει πιστούς οπαδούς. Τους αποκαλούνε "πειρατές", γιατί στα παλιά χρόνια παίρνανε διάφορα πράγματα από τα γύρω σπίτια (χωρίς να ρωτήσουν) για να διεξαχθούν τα παιχνίδια τους και μετά τα επέστρεφαν. Γήπεδο τους είναι το Gigante (γιγαντιαίο).


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Cordoba υπάρχει η κορυφαία ομάδα μπάσκετ της Αργεντινής Αtenas που σημαίνει Αθήνα.
Κάπου εδώ τελειώνει αυτό το μεγάλο αφιέρωμα. Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω ορισμένες μικρές ομάδες ακόμα χωρίς λοιπά στοιχεία.
Όπως η δεύτερη ομάδα της Cordoba Instituto. Tις μικρότερες ομάδες του Buenos Aires, All Boys και Almirante Brown. Tην Tiro Federal από το Rosario. Tην Atletico Rafaela από το Santa Fe. Kαι τέλος την Gimnasia Jujuy (χουχουι στα ελληνικά) από την πόλη Jujuy.
Το επόμενο αφιέρωμα που ακολουθεί είναι για τη Βραζιλία!!!!
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ