Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Εύστοχο άρθρο ότι ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα, όχι η Ζωή


Ποια Ζωή; Ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα.
Γιώργος Καρελιάς  
Ε όχι, δεν φταίει για όλα η Ζωή, όπως ανακάλυψαν εσχάτως οι φανατικοί νεομνημονιακοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υποστούν οποιαδήποτε ταπείνωση προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία.
Δεν φταίει η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ο Τσίπρας επί πέντε μήνες άφηνε τον ανεκδιήγητο Βαρουφάκη να κάνει διαλέξεις, αντί να φροντίσει να συνάψει εγκαίρως μια συμφωνία.
Δεν φταίει η Κωνσταντοπούλου που ο Τσίπρας- σε απόλυτη σύμπνοια  με την ίδια, άλλωστε-βρισκόταν σε έναν φανταστικό κόσμο και χρειάστηκε να τον ξυπνήσει ο Σόιμπλε με την πρόταση για GREXIT, για να καταλήξει άρον-άρον σε μια συμφωνία, την οποία φέρνει τώρα άρον-άρον για ψήφιση.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς (εδώ) τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός το 2012 σε μια ανάλογη περίπτωση, τότε που κατηγορούσε τους Σαμαρά-Βενιζέλο ακριβώς γι’ αυτά που κάνει σήμερα ο ίδιος. Οι ομοιότητες και οι αναλογίες είναι θαυμαστές, η φρασεολογία Τσίπρα του 2012 κάνει σκόνη τη φρασεολογία Τσίπρα του 2015.
Το πρόβλημα δεν είναι, λοιπόν, οι τακτικισμοί της Κωνσταντοπούλου. Αυτό αντιμετωπίζεται με μια πρόταση μομφής εναντίον της, που θα οδηγήσει στην αντικατάστασή της. Γιατί δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι έχει χάσει κάθε έλεγχο. Δεν ελέγχει το κόμμα του. Δεν ελέγχει πια την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και χωρίς τη συνδρομή των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) δεν θα περνούσε η συμφωνία, η κυβέρνηση θα έπεφτε και η χώρα θα ήταν μετέωρη. Ευτυχώς τα τρία αυτά κόμματα φέρονται υπεύθυνα, σε αντίθεση με την ανευθυνότητα που είχε επιδείξει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι όσα κάνει η Ζωή. Βρίσκει και τα κάνει. Και βρίσκει έναν αδύναμο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει πια καμιά αξιοπιστία. Το κόμμα του δεν τον εμπιστεύεται, στη Βουλή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία, η μόνη του έγνοια είναι να κερδίσει λίγο χρόνο και να υφαρπάξει ξανά την ψήφο των πολιτών.
Ας μην αυταπατώμεθα: το πρόβλημα της χώρας λέγεται Αλέξης Τσίπρας.