Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Άρθρο αν ξεπουλάει η Αριστερά


Ξεπουλάει η Αριστερά;
Κώστας Γιαννακίδης  
Η πιάτσα λέει ότι η σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων είναι εθνικά επωφελής. Μεταξύ μας, δεν χρειάζεται να στο πει η αγορά, στο λέει και το περιεχόμενο της σύμβασης:
για εκμετάλλευση 40+10 χρόνων, η ελληνογερμανική κοινοπραξία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Υπάρχει και κάτι ακόμα: το πολλαπλασιαστικό όφελος που θα προκύψει από την ανάπτυξη του τουρισμού, την αύξηση των αφίξεων κ.λπ.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, πέτυχε μία καλή συμφωνία. (Για την ακρίβεια επικύρωσε τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως δεσμεύτηκε στη συμφωνία με τους εταίρους. Στο ανακοινωθέν της 12ης Ιουλίου υπάρχει ρητή αναφορά στα αεροδρόμια.) Και δεν έχει «πρόσωπο» να βγει να την υπερασπιστεί. Στην περίπτωση δε, που την είχε υπογράψει ο Σαμαράς, θα επρόκειτο για «ξεπούλημα» του εθνικού πλούτου. Α, θα υπήρχε και η δέσμευση για «ανάκτηση της περιουσίας του ελληνικού λαού και αξιοποίηση της με τρόπο επωφελή, υπέρ της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών». (Η «τοπική κοινωνία» παριστάνει πάντα το υπονοούμενο για προσλήψεις.) Τι μπορεί, όμως, να πει τώρα η κυβέρνηση; Να προβάλλει τα οφέλη της συμφωνίας; Μα τότε γιατί έσερνε έξω από τα αεροδρόμια τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί, βέβαια, να βάλει αστερίσκους. Να πει ότι η δική της ιδιωτικοποίηση είναι σαν το μνημόνιο που έφερε: καμία σχέση με τα προηγούμενα. Μπα, το πιθανότερο είναι να πουν ότι και οι ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται σε αυτά που «δεν πιστεύουν». Και όμως, εδώ ο Τσίπρας έχει την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του μεταρρύθμιση, αφαιρώντας από τις ιδιωτικοποιήσεις τη μούχλα και τις εμμονές των ιδεολογημάτων. Πιθανότατα δεν θα τολμήσει να το κάνει γιατί έχει να φυλάξει τα νώτα του. Ο Λαφαζάνης θα καταγγείλει εκποίηση στις εκπτώσεις του Αυγούστου. Η Ζωή θα περάσει από την κριτική στις κατάρες. Και κάποια στιγμή,ο πρωθυπουργός, μπορεί να πέσει πάνω σε αυτούς που βλέπετε στη φωτογραφία. 


(Στην φωτογραφία : Από παλαιότερη κινητοποίηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου)