Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αναδρομή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1980 - 1983


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Από σήμερα θα ξεκινήσουμε μία ιστορική αναδρομή στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ήτοι της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, καθώς και της Ελλάδος, για το διάστημα από το 1980 έως το 1995. 
Θα δούμε ποιες ομάδες στέφθηκαν πρωταθλήτριες και ό,τι αξιοσημείωτο συνέβη κάθε χρονιά. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

1980
Ελλάδα: Το πρωτάθλημα το παίρνει ο Ολυμπιακός μετά από μπαράζ στο Βόλο με τον Άρη που έληξε 2-0. Ο Ηρακλής πέφτει στη Β΄ Εθνική λόγω δωροδοκίας σε αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.
Ιταλία: Το πρωτάθλημα πάει στην Ίντερ. Ξεσπάει το σκάνδαλο ''totonero'' για στημένα παιχνίδια. Η Μίλαν και η Λάτσιο πέφτουν στην Β΄, ενώ ο Πάολο Ρόσι που τότε έπαιζε στην Περούτζια τρώει 2 χρόνια τιμωρία!!
Αγγλία: Η Λίβερπουλ κατακτά δύσκολα το πρωτάθλημα απο τη Μάντσεστερ.
Ισπανία: Η Ρεάλ το παίρνει κάνοντας 3-pit (είχε πάρει και τα πρωταθλήματα του '78 και του '79).
Γαλλία: Ο τίτλος πάει στη Ναντ.

1981
Ελλάδα: Ο Ολυμπιακος το σηκώνει εύκολα, αλλά η χρονιά στιγματίζεται απο την τραγωδία της θύρας 7. Ο Ούγγρος προπονητής του ΠΑΟΚ Guyla Lοránt πεθαίνει κατά την διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα.
Ιταλία: Πρωταθλήτρια η Γιουβέντους.
Αγγλία: Η Άστον Βίλα παίρνει την κούπα 71 χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα!!


Ισπανία: Η Ρεάλ Σοσιεδάδ κατακτά τον 1ο τίτλο της ιστορίας της ισοβαθμώντας με την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ήταν καλύτερη στα μεταξύ τους. Μόνο με Βάσκους παίχτες αγωνιζόταν τότε η Σοσιεδάδ!
Γαλλία: Η Σέντ Ετιέν του Πλατινί και του Τζόνι Ρεπ γίνεται η πρώτη γαλλική ομάδα που φτάνει τα 10 πρωταθλήματα στον τελευταίο της τίτλο μέχρι σήμερα.

1982
Ελλάδα: ΟΣΦΠ και ΠΑΟ ισοβαθμούν και ο τίτλος κρίνεται πάλι σε μπαράζ στο Βόλο, όπου ο Ολυμπιακός νικάει 2-1 και παίρνει τον 3ο σερί τίτλο.
Ιταλία: Η Γιούβε βάζει το 2ο αστέρι φτάνοντας τα 20 πρωταθλήματα, η Ιταλία όμως ξεσηκώνεται, γιατί την τελευταία αγωνιστική ακυρώνουν κανονικό γκολ στην Φιορεντίνα μέσα στο Κάλιαρι και δίνουν ανύπαρκτο πέναλτι στη Γιούβε μέσα στο Καταντζάρο, κλέβοντας έτσι τον τίτλο από τους ''Βιόλα''. Η Μίλαν παραπαίει και πέφτει αυτήν την φορά κανονικά.
Αγγλία: Η Λίβερπουλ ξανά στην κορυφή με ένα εντυπωσιακό comeback στο 2ο γύρο. Τα Χριστούγεννα ήταν 10η!
Ισπανία: Η Σοσιεδάδ κατακτά τον 2ο και τελευταίο της τίτλο.
Γαλλία: Το πρωτάθλημα πάει στο Πριγκιπάτο και στη Μονακό.

1983
Ελλάδα: Ο Ολυμπιακός παίρνει το 4ο σερί χωρίς να πολυιδρώσει.


Ιταλία: Η Ρόμα του Κόντι, του Φαλκάο, του Προύτσο και του Προχάσκα σπάει την κατάρα και στέφεται πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Αγγλία: 2ο σερί για την Λίβερπουλ. Το για πλάκα είναι λίγο...
Ισπανία: Το καμάρι των Βάσκων, η  Ατλέτικο Μπιλμπάο ανεβαίνει στο θρόνο του ισπανικού ποδοσφαίρου για 7η φορά στην ιστορία της.
Γαλλία: Επιστροφή της Ναντ χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα και αυτή.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ