Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Οι σπουδαιότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (3ο Μέρος)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Στο μεταξύ οι Ρώσοι αποσύρονται από την Πολωνία και Ουκρανία, ενώ στη Γιουκοσλαβία επιτίθονται και οι Βούλγαροι στο πλευρό των κεντρικών δυνάμεων. Η Βουλγαρία κερδίζει και η Σερβία είναι πια υπο κατοχή.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤ. Ρεβάνς των Τούρκων στη Μεσοποταμία. Πολιορκούν και παίρνουν από τους Άγγλους το Κούτ στο Ιράκ.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΡΖΕΡΟΥΜ. Στο Ερζερούμ (αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός του Πρωθυπουργού μας) συντριπτική επίθεση και νίκη των Ρώσων κατά των Τούρκων που είχαν σαφώς υποδυέστερες δυνάμεις.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ. Κολοσσιαία μάχη μεταξύ Γερμανών και Γάλλων.


300.000 και πλέον νεκροί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και νικητή!
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΝΑΡΟΣ. Οι Ρώσοι βλέποντάς τους Γερμανούς να έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο δυτικό μέτωπο την πέφτουν στους Γερμανούς στη Λευκορωσία γνωρίζοντας ακόμα μία ήττα σοκ που τους καθιστά και επίσημα πελάτες των Πρώσων.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΟΜΜ. Η πιο πολύνεκρη μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. 60.000 απώλειες οι Άγγλοι την ...1η μέρα μόνο!!!
1.200.000 συνολικά τα θύματα, στον απόλυτο κόλαφο. Στη μάχη πήραν μέρος Καναδοί, Αυστραλοί Νεοζηλανδοί στο πλευρό Άγγλων και Γάλλων. Αποτέλεσμα της μάχης; Οι Γερμανοί έχασαν μία λωρίδα γης!


Επίσης οι Αγγλοι κλάψανε και 800 αεροπλάνα, ενώ τραυματίστηκε απο σφαίρα στο πόδι ένας δεκανέας του γερμανικού στρατού ονόματι ... Αδόλφος Χίτλερ... (φώτο, ο Γερμαναράς αριστερά)
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΙΚΙΑΣ. Τεράστια νίκη των Ρώσων απέναντι σε Αυστριακούς (κυρίως) αλλά και Γερμανούς. Οι Ρώσοι πήραν ψυχολογικά τα πάνω τους, αφού σημειώσαν επιτέλους επιτυχία εναντίον των Γερμανών, ενώ οι Αυστριακοί μετρήσανε τις πιο βαριές απώλειες.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Στα Σκόπια οι κεντρικές δυνάμειες παίρνουν το πάνω χέρι στα Βαλκάνια. Τεράστια νίκη εναντίον συνδιασμένων (πολυμετοχικών) δυνάμεων από Γάλλους, Άγγλους Ρώσους, Ιταλούς και Σέρβους.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ