Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Άρθρο του Reuters ότι είναι «απέναντι» για τη Συρία Αγκυρα και Μόσχα


«Απέναντι» για τη Συρία Αγκυρα και Μόσχα
REUTERS, AFP
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Σε αντίπαλα στρατόπεδα παραμένουν μέχρι στιγμής στο συριακό ζήτημα Τουρκία και Ρωσία, παρά το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις τους και την προοπτική υλοποίησης μιας ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Αγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη την ετοιμότητά της για μια «ολοκληρωτική μάχη» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο πλευρό της αεροπορικής συμμαχίας των ΗΠΑ ενώ η Μόσχα υπογράμμισε την έλλειψη κοινής προσέγγισης με την Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής.
Η Τουρκία είχε επικυρώσει, την περασμένη εβδομάδα, την παραχώρηση τουρκικών αεροπορικών βάσεων, όπως αυτή του Ιντσιρλίκ, για εναέριες επιχειρήσεις κατά των εξτρεμιστών, οι οποίες θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε μια ομάδα Σύρων ανταρτών, εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αν και μετριοπαθείς ισλαμιστές, οι αντάρτες της Συρίας αποτελούν σημαντικούς πολιτικούς αντιπάλους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και επιθυμούν την ανατροπή του. Η Ρωσία ωστόσο είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της κυβέρνησης Ασαντ.
Αν και το Κρεμλίνο παρέχει ακόμη την υποστήριξή του στον Σύρο ηγέτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να εγκαταλείψει τον σύμμαχό του μελλοντικά. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο Πούτιν διατήρησε μια «πιο θετική στάση» σε σχέση με τη συριακή εμφύλια σύγκρουση κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούνιο. «Δεν θεωρεί πλέον ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τον Ασαντ μέχρι το τέλος και εγώ πιστεύω ότι μπορεί να τον εγκαταλείψει», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το “Ισλαμικό Κράτος” δεδομένης της σύγκρουσης πολλών παικτών στο πεδίο της μάχης στη Συρία», είπε την Τετάρτη ύστερα από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, αλλά και των υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Κουάλα Λουμπούρ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι, πριν από τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, «καλωσόρισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας» να διαθέσει τις βάσεις της για τη διεκπεραίωση των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές, καθώς και την υποστήριξη που παρέχει στους Σύρους πρόσφυγες. Η Αγκυρα βρίσκεται εν μέσω δύο εκστρατειών βομβαρδισμού, καθώς πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις όχι μόνο κατά των εξτρεμιστών του ISIS αλλά και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, έχουν εστιασθεί κυρίως κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία, προς απογοήτευση όσων επιθυμούν να δουν την τουρκική πλευρά να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ κατά του ISIS. «Ως μέρος της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ έχουμε πραγματοποιήσει πρόοδο σχετικά με το άνοιγμα των βάσεών μας και ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Μαλαισία. «Επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη καταφθάνουν και σύντομα θα αρχίσουμε την ολοκληρωτική μάχη κατά του ISIS από κοινού», πρόσθεσε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν πρόκληση για την τουρκική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αφού, αν και είναι χρήσιμοι σύμμαχοι κατά του ISIS, προξενούν τη δυσπιστία των Τούρκων, που δεν επιθυμούν την προέλασή τους προς τα τουρκικά σύνορα.
Η συριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της προς κάθε στρατιωτική προσπάθεια για την καταπολέμηση του ISIS που δεν συντονίζεται από τη Δαμασκό. «Για εμάς στη Συρία δεν υπάρχει μετριοπαθής και μη μετριοπαθής αντιπολίτευση: όποιος κρατάει όπλα ενάντια στο κράτος είναι τρομοκράτης», υπογράμμισε ο Σύρος ΥΠΕΞ, Γουαλίντ αλ Μουαλέμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν. «Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν μαζί μας πριν στείλουν αυτή την ομάδα και είπαν ότι πολεμούν κατά του ISIS και καθόλου ενάντια του συριακού στρατού», είπε ο Αλ Μουαλέμ. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συντονίζεται και πραγματοποιείται με τη συμβολή της συριακής κυβέρνησης, διαφορετικά πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», κατέληξε.

(Στην φωτογραφία : Τα πλατιά χαμόγελα των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας, Τζ. Κέρι και Μ. Τσαβούσογλου, απηχούν την προσπάθεια των δύο χωρών να συμπήξουν κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης)