Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την οικονομική διαχείριση του πολυμετοχικού ΠΑΟ


Περί οικονομικής διαχείρισης του πολυμετοχικού…
Από τον Διονύση Δεσύλλα
(Πηγή : http://www.sport-fm.gr/article/525734)
Πόσα έχουν ακουστεί, πόσα έχουν ειπωθεί, πόσα έχουν γραφτεί γι’ αυτό το θέμα. Πάρα μα πάρα πολλά.
Η μεγάλη εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όταν στην ομάδα μπήκαν κι άλλοι μέτοχοι, το 2008 και η συνέχεια, εξελίχθηκε σε ένα σήριαλ με καθημερινά επεισόδια και με αρκετές ιστορίες, άλλες αληθινές και άλλες ψεύτικες, είτε γιατί εξυπηρετούσε, είτε λόγω αφέλειας…
Η έρευνα που διεξήγαγε η DIRECTION BUSINESS REPORTS και που καλό είναι να την ψάξετε, καταδεικνύει πρώτον τα οικονομικά προβλήματα που έχει ΚΑΙ το ποδόσφαιρο μας, ενώ καταρρίπτει και κάποιους «μύθους», σχετικά με τον Παναθηναϊκό και τα «πεταμένα λεφτά». Προτού προχωρήσουμε να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι λάθη από τον πολυμετοχικό έγιναν. Κάποια χρήματα δεν έπιασαν τόπο, κάτι που για μένα είναι λογικό. Εγιναν και σωστά, αλλά κάποιοι θέλουν να μην τα θυμούνται καθόλου.
Όταν, όμως, κάνεις κριτική οφείλεις να καταγράφεις και τα δυο. Και τα σωστά και τα λάθη. Διαφορετικά ή γίνεσαι «παπαγάλος» ή έχεις εμπάθεια. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το απλό και λογικό. Ο πολυμετοχικός έκανε σωστά και λάθη. Δεν διαλύθηκε, όμως, γι’ αυτό. Ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός. Η φαγωμάρα μεταξύ των «μεγάλων» και το γεγονός ότι δεν υπήρχε πια κανένα πεδίο συνεννόησης, με αποτέλεσμα να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα. Όλα τα άλλα, κατ’ εμέ, είναι για «να' χαμε να λέγαμε», που λέει και μια ψυχή. Πάμε παρακάτω…
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, που μελέτησε τους ισολογισμούς των ΠΑΕ (Οι 15 κατέγραψαν σημαντικές ζημιές εντός του 2011), πρώτος στα έσοδα για το 2011 ήταν ο Παναθηναϊκός, με 49,75 εκατ. ευρώ. Ναι, ο… Τιτανικός. Είχε, μάλιστα, αυξημένα έσοδα κατά 25,25% σε σχέση με το 2010, από τα οποία τα 32,37 εκατ. ευρώ προήλθαν από άλλα έσοδα εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2010-11. Στη δεύτερη θέση των εσόδων, η ΠΑΕ Ολυμπιακός με 37,33 εκατ. ευρώ…
Προσέξτε τώρα:
- Μεγαλύτερες ζημιές για τους «ερυθρόλευκους» με 39,55 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με σύνολο ζημιών 15, 08 εκατ. ευρώ.
- Περισσότερα έξοδα (υποχρεώσεις) για την ΠΑΕ Ολυμπιακός, που ανέρχονται στα 108,32 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με 56,44 εκατ. ευρώ.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα, λοιπόν, για το 2011 έχει ως εξής: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι μείον 12.683.458 ευρώ, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι «μέσα» 37.185.713 ευρώ…
Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν έγινε «Τιτανικός χωρίς αύριο», λόγω της κακοδιαχείρισης των «κακών» που μπήκαν στην ομάδα το 2008. Όλα τα υπόλοιπα τα συζητάμε. Για λάθη, σωστά, κινήσεις που δεν έπρεπε ή που έπρεπε. Σχεδιασμοί που δεν έπιασαν ή έπιασαν τόπο κτλ. Ετσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται στις ομάδες. Ποτέ καμία διοίκηση δεν τα έκανε όλα σωστά. Στη ζωή, άλλωστε, το τέλειο δεν υπάρχει. Γιατί να το βρούμε στο ποδόσφαιρο...; Τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι πολλά και το πιο χαρακτηριστικό είναι της οικογένειας Γιαννακόπουλου που έβαλε ένα «σκασμό» λεφτά και πέρασαν χρόνια για να καταφέρει να κάνει τον μπασκετικό Παναθηναϊκό ένα πραγματικό κόσμημα στον χώρο του αθλητισμού. Βέβαια, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Τότε, ούτε βιβλία έβγαιναν γι’ αυτούς, επειδή… ξόδευαν και προκοπή δεν έβλεπαν, ούτε καθημερινά πρωτοσέλιδα με τίτλους «επικίνδυνοι», «φύγετε», «"γαυροποιήσατε" τον ΠΑΟ» κτλ.
Αυτά τα ολίγα...
Y.Γ.: Για να προλάβω αρκετούς. Από τη στιγμή που η έρευνα αναφέρεται στο 2011, δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνει μέσα ο πολυμετοχικός. Εσοδα, έξοδα, Τσάμπιονς Λιγκ, μεταγραφές, πωλήσεις κτλ, απ' αυτόν ξεκινούν διότι πολύ απλά το βασικό κεφάλαιο μπήκε στα ταμεία το 2008.