Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι φωνές, το Kinect και τέλος τα πλήκτρα

Από τον GK
Ο επόμενος στόχος είναι ο έλεγχος με τη φωνή και όχι μόνο.
Το πρώτο βήμα για την επόμενη γενιά υπολογιστών έχει γίνει, αν και στους περισσότερους το Κinect της Microsoft θυμίζει αντιγραφή του Wii της Nintendo. O στόχος, όμως, της Microsoft πάει πολλά βήματα πιο πέρα, προσθέτοντας στον αισθητήρα Kinect και αναγνώριση φωνής. 
Ε… καλά, θα μου πείτε, τώρα θα μπορώ να μιλάω και με τον πρωταγωνιστή του video game μου – αυτό δε μου κάνει και μεγάλη πρωτοτυπία. Ο μελλοντικός στόχος της Microsoft, βέβαια, είναι να ενσωματώσει μια βελτιωμένη έκδοση του Kinect σε όλα τα PC (όπως τώρα αγοράζουμε πακετάκι με Windows). Έτσι, ο κάθε χρήστης θα μπορεί να μιλάει με το PC του, αλλά και να κατευθύνει το δείκτη του ποντικιού, κουνώντας απλώς τα δάχτυλά του μπροστά από την οθόνη (Minority Report). Η σύνδεση ενός τέτοιου υπολογιστή με τις υποδομές του σπιτιού μας θα δώσει την εικόνα που όλοι βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας [φως, άναψε :-)].
Τώρα, αν ήσασταν φανατικός των Alien, μπορείτε να φανταστείτε το Google σαν τη "μητέρα του σπιτιού σας", που θα σας απαντά σε ό,τι ρωτάτε ;-) Εκεί στοχεύει και η Google, προσπαθώντας να κάνει τη μηχανή της πιο έξυπνη για να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ψάχνει ο χρήστης, κοιτώντας πίσω από τις ψυχρές λέξεις την πραγματική έννοια της αναζήτησης.
Ο επόμενος στόχος για την κοινωνία της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας είναι ο έλεγχος με τη φωνή, με τις κινήσεις των χεριών αλλά και η σημασιολογική αναγνώριση των εκφράσεών μας. Ξεχάστε πληκτρολόγια και ποντίκια.
(Πηγή: http://e-pcmag.gr/techtalk/oi-fones-kinect-kai-telos-ta-pliktra)
GK