Από τον GK
Όλα τα πράγµατα έχουν και καλή αλλά και ανάποδη. Και ενώ όλοι προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανάποδη (οικονοµική κρίση), εγώ θα έλεγα να την δούµε σαν καλή.
Η περασµένη δεκαετία, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε και ως "χρυσή", δεν ήταν παρά χτισµένη πάνω στο εικονικό περιβάλλον που µας δηµιουργούσαν οι αλόγιστοι δανεισµοί από τις τράπεζες. Αυτό είχε δύο κυρίως αποτελέσµατα. Το πρώτο το βιώνουµε, σε µικρό βαθµό, σήµερα ως οικονοµική κρίση. Το δεύτερο - και χειρότερο, όµως - ήταν η επαγγελµατική συνείδηση που καλλιέργησε αυτή η ασυδοσία δανείων. Τα δάνεια ήταν ένα είδος "βολέµατος" για όλους τους επαγγελµατίες.
Ερωτήσεις του στιλ "µε παίρνει να επενδύσω;", "Έχω ασχοληθεί µε κάτι ανάλογο;", "Αξίζει ως επένδυση;", πέρασαν στο πίσω µέρος του µυαλού των επαγγελµατιών - επενδυτών, αφού οι τράπεζες θα ήταν πάντα εκεί να συµµαζέψουν τη χασούρα ή τη λάθος επένδυση απλά µε ένα νέο δάνειο.
Σαν να µην έφτανε αυτό, ξαφνικά µας φαίνονταν όλα πιο εύκολα. Αυτοκίνητα αξίας 50.000 ευρώ έγιναν must, ενώ οι πωλητές των εταιρειών τα πουλούσαν "ωσάν να καθαρίζανε κρεµµύδια".
Όλο αυτό το βόλεµα δηµιούργησε µια στασιµότητα στην επιχειρηµατικότητα, στην εφευρετικότητα, στο µυαλό τον ανθρώπων. Απλά επειδή κατανάλωναν, θεωρούσαν ότι αυτό προάγει την κοινωνία αλλά και τους ίδιους.
Ακόµα και η κοινωνία της πληροφορικής έµεινε στάσιµη. Πού είναι χαµένα τα killer applications που θα οδηγήσουν την κούρσα του hardware; Χαρακτηριστικό παράδειγµα ίσως να αποτελούν και τα Vista. Ας ελπίσουµε στα Windows 7 ή ας χαράξουµε Linux διαδροµές.
Αυτό, λοιπόν, που βιώνουµε ως οικονοµική κρίση - στην Ελλάδα, τουλάχιστον - είναι το µεταβατικό στάδιο στην αλλαγή του τρόπου της ζωής (η ζωή µας στα µέτρα που µας αναλογούν) αλλά και της σκέψης µας. Αρχίζουµε πάλι να σκεφτόµαστε: "Ποια είναι η φθηνότερη λύση, τι µε βολεύει, τι µου είναι απαραίτητο πραγµατικά;", "Πώς θα βελτιώσω τις υπηρεσίες µου για να γίνω πιο ανταγωνιστικός;".
Μετά το πέρας αυτής της οικονοµικής κρίσης, ίσως τελικά να βγούµε καλύτεροι ως επαγγελµατίες, σωστότεροι ως οικονοµικοί διαχειριστές αλλά και εξυπνότεροι αφού, αν µη τι άλλο, θα έχουµε ξεσκουριάσει το σκουριασµένο από τα δάνεια µυαλό µας.
Η σύγχρονη "µύγα του Σωκράτη" είναι η στέρηση του δανεισµού.
Θα µε ξεβολέψεις; Σε παρακαλώ...
(Πηγή: http://e-pcmag.gr/node/62204)
GK