Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως


Από τον Μυστήριο
Από όποια σκοπιά και αν δει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα, η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα σε έναν μόλις χρόνο στην εξουσία έχασε 10 μονάδες. 34,67% αντί του 44% πέρσι. Εννοείται ότι στερείται λογικής η πλήρης εξομοίωση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις βουλευτικές, καθώς στις μεν πρώτες η ψήφος είναι σαφώς πιο «χαλαρή», ενώ στις δεύτερες η ψήφος βγάζει την κυβέρνηση της χώρας. Σε κάθε πάντως περίπτωση το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα, και αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές θα τις κέρδιζε.
Τώρα, αν θα επιτύχαινε και αυτοδυναμία, θα εξαρτιόταν από το πόσα κόμματα θα εισέρχονταν στη Βουλή. Με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα με 39,5% έχει αυτοδυναμία σε πεντακομματική βουλή (άλλη μια «επιτυχία» του κ. Καθηγητή…).
Το αποτέλεσμα αυτό σε κάθε περίπτωση αποτελεί ήττα για το κυβερνόν κόμμα και προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές είχε απειλήσει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε εκλογές, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά παπαγαλάκια διέρρεαν περί εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Αν όμως δεν είναι ήττα, όταν τα ποσοστά του κόμματός σου πέφτουν δέκα μονάδες, πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ πως ορίζουν την ήττα στο Μαξίμου.
Εννοείται φυσικά ότι ούτε η ΝΔ δικαιούται να ισχυριστεί ότι κέρδισε με το 32,65% που έλαβε πανελλαδικά. Τουναντίον. Η ΝΔ απλώς συγκράτησε τις δυνάμεις της, μετά από την συντριβή του 2009 και την αποπομπή της κ. Μπακογιάννη. Τίποτε περισσότερο. Είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή ότι η κεντρική πολιτική επιλογή της Ρηγίλλης με την υποψηφιότητα του κ. Κικίλια έπασχε ποιοτικά και ως εκ τούτου δεν είχε πολλά περιθώρια επιτυχίας. Έτσι, η ΝΔ δεν κατόρθωσε να καρπωθεί την δυσαρέσκεια της κοινωνίας από τα πρωτοφανή και αντιλαϊκά μέτρα της κυβερνήσεως, χάνοντας μία πολύ καλή ευκαιρία να υπερισχύσει του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα του 20,43% στην περιφέρεια Αττικής δεν είναι λόγος να χαίρεται κανείς, μια και πρόκειται για τον ορισμό του αυτογκόλ.
Δεδομένου λοιπόν ότι άπαντες πιέζουν για νέα ακόμη σκληρότερα μέτρα, φρονώ ότι ο κ. Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει την εκλογική νομιμοποίηση που θα ήθελε, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Γι’ αυτό ήθελε (;) να πάει σε εκλογές, αλλά οι «σύντροφοί» του ήταν αρνητικοί. Έτσι, αργά ή γρήγορα θα πάμε σε εκλογές. Τώρα αν διεξαχθούν την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο ή αν θα τρέχουμε καλοκαιριάτικα, ουδείς μπορεί από τώρα προβλέψει. Το πιο πιθανό είναι ότι το 2011 θα είναι εκλογική χρονιά. Τετραετία δεν βγάζει η κυβέρνηση με τίποτε. Άλλωστε σε όλες τις χώρες που «έσωσε» το ΔΝΤ, η κυβέρνηση που το «προσκάλεσε», έπεσε πρόωρα.
Οι εκλογές θα αποφευχθούν μόνο, αν το ΠΑΣΟΚ και επισήμως πια συνεργασθεί με το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη από τα δεξιά και την Δημοκρατική Αριστερά. Ίδωμεν.
Υ.Γ. 1ο. Πολύ άνετα χάνει την Δημαρχία ο Νικήτας. Από 46% πήρε 35% με το ζόρι. Απολύτως λογικό. Με μηδέν έργο, την Αθήνα να βρωμά και να ζέχνει σε κάθε σημείο της, και με υποψηφιότητες…
Υ.Γ. 2ο. Η εκλογική επιτυχία (7,5% περίπου) του «Μένουμε Ελλάδα» Γιώργου Αμυρά αποδεικνύει εκ νέου, αφενός μεν πόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες νέους και άφθαρτους υποψηφίους, αφετέρου δε τη δύναμη της τηλεόρασης…
Υ.Γ. 3ο. 5,27% και 9.000 ψήφους έλαβε η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα σε περιοχές με έντονο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης ο κ. Μιχαλολιάκος πέτυχε διψήφια ποσοστά (στον Άγιο Παντελεήμονα κτύπησε και 20άρια…). Ας μην προτρέξουν τα γνωστά γκρουπούσκουλα και λοιποί «ευαίσθητοι» κουλτουριάρηδες να εκφράσουν την ανησυχία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, μια και κανείς τους δεν μένει σε αυτές τις περιοχές. Στο Ψυχικό, την Φιλοθέη και την Κηφισιά δεν έχει Αφγανούς. Ούτε στο Κολωνάκι. Δυστυχώς, όσο η λαθρομετανάστευση εξελίσσεται σε μάστιγα με το κράτος και την ΕΛ.ΑΣ. απούσα, όσοι εμφανίζουν εαυτούς ως «προστάτες» των κατοίκων των περιοχών αυτών, θα «επιβραβεύονται» με αντίστοιχα ποσοστά.
Υ.Γ.4ο. Η κ. Μπακογιάννη κέρδισε κατά κράτος τη ΝΔ στην έδρα της. Σκληρός παίκτης στην Κρήτη ο Μητσοτάκης. Ακόμη και στα 92 του…
Υ.Γ. 5ο. Για την εκλογή του υιού της στο Καρπενήσι δεν χρειάζονται πολλά σχόλια. Καλά μας κάνουν, αφού έχουμε τη νοοτροπία ακόμη του ραγιά…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ