Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ (ΨΥΧΡΑΙΜΗ) ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ


Από το Σεμνό & Ταπεινό
Εν τέλει, κι αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί … ΟΥΔΕΙΣ κέρδισε!
Άλλος μπορεί να είναι λίγο πιο ευχαριστημένος, άλλο λιγότερο δυσαρεστημένος, αλλά νικητή η κάλπη εχθές δεν έδειξε.
Και εξηγούμαι:
Το ΠΑΣΟΚ επένδυσε στο ψευτοδίλημμα και τον ωμό εκβιασμό του George και, εν μέρει, πέτυχε. Πέτυχε να περάσει στον β’ γύρο ο Σγουρός με το «εκτυφλωτικό» 24% και να είναι διεκδικήσιμοι οι τρεις μεγάλοι δήμοι, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Ωστόσο, στους δήμους αυτούς τα ποσοστά των εκλεκτών του ουδόλως μπορούν να συγκριθούν με τις περσινές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, εξαιρουμένου, ίσως, του Καμίνη στην Αθήνα. Παρά ταύτα, η τεράστια αποχή στην Αθήνα είναι προφανές ότι λειτούργησε, αποκλειστικά σχεδόν, σε βάρος του Κακλαμάνη, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τις τοπικές «ιδιαιτερότητες» που χαρακτηρίζουν, πλέον, την περιφέρεια της Πρωτεύουσας.
Από κει και πέρα, ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει επιτυχία την εκλογή από την πρώτη Κυριακή των υποψηφίων του στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο με οριακή υπέρβαση του 50%, καθώς μιλάμε για προπύργια του ΠΑΣΟΚ, όπου ανέμεναν πολύ πιο υψηλά ποσοστά.
Από την άλλη, δεν πήρε από την πρώτη Κυριακή, όπως ανέμενε, τη Δυτική Ελλάδα, παρόλο που μάλλον θα την κερδίσει άνετα την επόμενη, όπως και τα Ιόνια Νησιά.
Όλες οι άλλες Περιφέρειες είναι ντέρμπυ, ακόμα και η Ανατ. Μακεδόνια-Θράκη, την οποία είχαν βάψει σίγουρα πράσινη.
Για την Περιφέρεια Αττικής, εκτιμώ ότι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
Αυτό που φάνηκε είναι ότι ο Σγουρός αφ’ ενός «πλήρωσε» το αντικυβερνητικό μέτωπο, αφ’ ετέρου «σώθηκε» από τον γνωστό εκβιασμό.
Ωστόσο, είναι πεντακάθαρο ότι ο Κικίλιας δεν τραβάει.
Αλλά με ποσοστά της τάξης 24% – 20 %, τι να προβλέψει κανείς; Η δήλωση, πάντως, του Δημαρά περί παραιτήσεώς του από τη βουλευτική έδρα την 1η Ιανουαρίου είναι πονηρή και, κατά την άποψή μου, κλείνει ευθέως το μάτι στους πασοκογενείς ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Σγουρό.
Αλήθεια, οι Ντόρα τι θα κάνει; Είναι άραγε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του εκλεκτού της Δημαρά;;;;
Πάντως, οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις λοιπές περιφέρειες, πλην Αττικής, καταδεικνύουν ο εκβιασμός δεν πέρασε εκεί !
Η Ν.Δ. είναι αλήθεια ότι πρέπει, σε γενικές γραμμές, να είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των Περιφερειών, πλην Αττικής και Κρήτης.
Όσον αφορά την Αττική, μπορεί το πουλέν του Antoine να μπήκε στον β’ γύρο, αλλά το ποσοστό είναι απλά τραγικό. Για δε την Κρήτη, απέτυχε στον στόχο της να περάσει τον υποψήφιο της Ντόρας…
Σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, ωστόσο, κατέγραψε δυνάμεις και ποσοστά ανώτερα του 2009, και κατέστησε τον β’ γύρο ντέρμπυ σχεδόν σε όλες από αυτές, γεγονός που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει απρόσμενα υψηλή συσπείρωση … Προς θεού, όμως, όχι κέρδη σε απόλυτους αριθμούς.
Αν μη τι άλλο, ο Antoine μπορεί, πλέον, να αισθάνεται πανίσχυρος σε εσωκομματικό επίπεδο. Οφείλει, ωστόσο, αν θέλει να εδραιώσει τη θέση του και στην κοινωνία, να αλλάξει πρόσωπα και δομές στο κόμμα και να δώσει ένα πιο ξεκάθαρο προφίλ, με πιο φιλελεύθερη «τάση» και ρητορική, ώστε να κλείσει εντελώς το ελεύθερο πεδίο στο επερχόμενο κόμμα της Ντόρας.
Εκτιμώ, δε, ότι η διαρροές της Ν.Δ. προς το ΛΑΟΣ έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους. Ο ΛΑΟΣ όχι μόνον δεν κατέγραψε σοβαρή άνοδο, όπου κατέβηκε αυτόνομος, αλλά και στις Περιφέρεις που προσέδωσε ιδιαίτερο βάρος και διατηρούσε ιδιαίτερη δυναμική (Αττική, Κεντρική Μακεδονία) κατέγραψε ποσοστά που, σε απόλυτους αριθμούς, και δεδομένης της υψηλής αποχής, καταδεικνύουν πτώση των δυνάμεών του. Μην εκπλαγείτε αν, προϊόντος του χρόνου, και μάλιστα εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, αρχίσουν εσωκομματικοί κλυδωνισμοί στο κόμμα του Καρατζαφέρη … Το σίγουρο είναι πως η καραμέλα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας έχει λιώσει πια.
Το ΚΚΕ μπορεί, μεν, να πανηγυρίζει, ωστόσο, στον Περισσό είτε έχουν ξεχάσει να «διαβάζουν» αποτελέσματα εκλογών, είτε δεν θέλουν να δουν, πλέον, την πραγματικότητα κατάματα (πράγμα πολύ πιθανό).
Διότι, ναι μεν κατέγραψαν αύξηση ποσοστών, ιδιαιτέρως στην Αττική, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς το ΚΚΕ έλαβε, πάνω – κάτω, τις ίδιες ψήφους με πέρυσι. Δεν είχε δηλαδή απώλειες, οφειλόμενες στην αυξημένη αποχή, όπως συνέβη με τους άλλους, αλλά δεν κατέγραψε και κέρδη σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.
Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να προβληματίσει το κόμμα που, προεχόντως, επένδυσε, κατά παγία τακτική του ασφαλώς, στην αντικυβερνητική και «αντιμνημονιακή» πολιτική. Το ΚΚΕ απέτυχε να εισπράξει μέρος της δυσαρέσκειας του κόσμου, όχι μόνο σε βάρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και του εν γένει πολιτικού συστήματος. Πολύ απλά, πήρε τις «σιγουράντζες» του
Ίσως, αν εκτιμήσουν δεόντως το πραγματικά αξιόλογο ποσοστό του Παφίλη στην Αττική, θα καταλάβουν που οφείλεται η στασιμότητα των δυνάμεών τους. Αλλά, τελικά, μου φαίνεται πως εκεί στον Περισσό αρκούνται σε αυτά που έχουν.
Όσο για τις λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις»... Μόνον γέλωτα και «θλίψη» μπορούν να προκαλέσουν τα αποτελέσματά τους.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι το μέγεθος της «προβολής» τους από media είναι δυσανάλογα αντίστροφο με την επιρροή τους στην κοινωνία. Μία πολυκερματισμένη δήθεν ευρωπαϊκή και σύγχρονη αριστερά που επέλεξε, για άλλη μια φορά, την εύκολη λύση του λαϊκισμού και της στείρας άρνησης, απέτυχε παταγωδώς να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των αριστερογενών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Απλά ανύπαρκτοι και ολίγιστοι …. Αλήθεια, που είναι ο Αλαβάνος; Οεοο;
Θα ‘χα να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά.
Μία καταληκτική κουβέντα μονάχα:
Ξεχάστε την καραμέλα ότι η «αποχή είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών» κλπ. Η αυξημένη αποχή που καταγράφεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις παγιώνεται ως τάση και, μάλλον, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτή.
Όσο το πολιτικό σύστημα παραμένει σαθρό, όσο οι κυβερνήσεις μας μοιάζουν ανίκανες να έρθουν σε σύγκρουση με τα κακώς κείμενα και με τις εγκατεστημένες νοσηρές δομές του κράτους, όσο οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι ρέπουν προς το λαϊκισμό και το στρουθοκαμηλισμό, όσο ο κόσμος, και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα, «λυγίζει» μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα, η κατάσταση αυτή θα παγιώνεται.
Διότι, πολύ απλά, δεν φαίνεται στον ορίζοντα αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Σεμνός & Ταπεινός