Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην εξωτερική πολιτική

Μέσα στο γενικότερο κλίμα έντονης οικονομικής αναταραχής, αστάθειας και ανασφάλειας, σημαντικότατες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική, περνούν πραγματικά απαρατήρητες ή στην καλύτερη περίπτωση στα «ψιλά γράμματα» των εφημερίδων.
Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
1ον. Η Μυστήρια Ομάδα επαληθεύεται: Όπως είχαμε προβλέψει ήδη από τις 13.5.2010 (http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/05/blog-post_9055.html), ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ματαιώνεται και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Με δήλωση του Γ. Παπανδρέου. Αποδεικνύεται δηλαδή, ότι η απόφαση απομάκρυνσης από την ενεργειακή σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ήταν αποφασισμένη πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και απλά περιμέναμε την κατάλληλη ευκαιρία να την ανακοινώσουμε. Βέβαια μας έκαναν την χάρη οι Βούλγαροι, οι οποίοι με τελείως απροκάλυπτο τρόπο ανακοίνωσαν την ακύρωση του αγωγού για «περιβαλλοντικούς λόγους».
Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση αυτή θα έχει και πολλούς χαμένους και στην χώρα μας, οι οποίοι και έσπευσαν να αξιοποιήσουν την διείσδυση των Ρώσων στην Ελληνική οικονομία. Ο πρώτος χαμένος φαίνεται να είναι ο Κόκκαλης και η Intracom, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο (http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/03/blog-post_19.html και http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/04/blog-post_5133.html). Μια συμφωνία κατάφερε να κάνει ο Καραμανλής όλα αυτά τα χρόνια και αυτή ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Κρίμα, γιατί σκεφτείτε, πόσες ακόμα πίστες στο play station θα είχε περάσει, εάν δεν είχε ασχοληθεί με την συμφωνία αυτή...!!
2ον. Αντίθετα με τα παραπάνω, αύριο Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί στην Άγκυρα
μνημόνιο συνεργασίας, για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, μεταξύ της ιταλικής Edison, της τουρκικής Botas και της ΔΕΠΑ. Το μνημόνιο προβλέπει τη συμμετοχή της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου στην ελληνοϊταλική εταιρία «Ποσειδών», η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής και της διαχείρισης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Πλήρης δηλαδή ταύτιση με τα αμερικάνικα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή.
3ον. Ακυρώθηκε μετά από έντονες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ η πώληση δύο παλαιών υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αίγυπτο, η οποία είχε οργανωθεί με κάθε μυστικότητα. Τις ημέρες αυτές μεταβαίνει ο Παπούλιας στην Αίγυπτο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χ. Μουμπάρακ και να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις διαταραγμένες πλέον σχέσεις.
4ον. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ελληνική αδράνεια και υπέγραψε συμφωνία ελλιμενισμού των υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού στην Αλβανία. Δηλαδή με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα θα πετύχει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό των διεκδικήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα συμβεί και με την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, όπου Τούρκικα μαχητικά θα χρησιμοποιούν Αλβανικά αεροδρόμια με την προϋπόθεση να αναλάβουν πλήρως τα έξοδα εκσυγχρονισμού των αεροπορικών βάσεων και της προσαρμογής του στα Νατοϊκά πρότυπα. Σε λίγο δηλαδή θα αναχαιτίζουμε τουρκικά μαχητικά πάνω από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα...
5ον. Τέλος, το μεγάλο πανηγύρι θα γίνει με το όνομα των Σκοπίων. Εκεί φαίνεται ότι έχουμε συμφωνήσει, αλλά περιμένουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή να το ανακοινώσουμε. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα με νέες και αποκλειστικές πληροφορίες.
Ο Πληροφοριοδότης