Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πως τα Εξοπλιστικά επηρεάζουν το ... ποδόσφαιρο !!

Θα προσπαθήσω να κάνω μια σύνδεση της κατάστασης που επικρατεί την περίοδο αυτή στον χώρο των εξοπλισμών με την αγωνιστική πτώση της ομάδας του Ολυμπιακού, ενώ θα τολμήσω παράλληλα να κάνω και μελλοντικές προβλέψεις, πάντα συνδυάζοντας εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας και την σύνθεση του νέου ρόστερ του Ολυμπιακού.
Όλοι λοιπόν γνωρίζουμε ότι η ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του κ. Κόκκαλη είναι η INTRACOM. Ελάχιστοι όμως από εμάς γνωρίζουν, ότι πριν από περίπου 4 χρόνια το πλειοψηφικό πακέτο της INTRACOM που ασχολείται με την παροχή ειδικευμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων πέρασε σε ρωσικά χέρια και ειδικότερα στην ρωσική εταιρεία SISTEMA. Σήμερα ο κ. Κόκκαλης έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την INTRACOM ΙΤ (εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων κυρίως λογισμικού), καθώς και το κομμάτι της INTRACOM που ασχολείται με την ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών προϊόντων.
Με βάση λοιπόν την διεθνή οικονομική κατάσταση φαίνεται ότι, ούτε η INTRACOM ΙΤ, ούτε και το κομμάτι που ανήκει κατά μεγάλο ποσοστό στους Ρώσους, μπορούν να συγκριθούν από πλευράς εσόδων και γενικότερα κύκλου εργασιών με την παλιά INTRACOM. Παράλληλα, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις δύο εταιρείες του ομίλου την INTRAKAT και την INTRALOT.
Κατά συνέπεια, το βάρος έχει δοθεί στην Άμυνα και ειδικότερα σε μια συμφωνία πάλι με τους Ρώσους. Η συμφωνία αυτή αφορά την τοποθέτηση του συνόλου σχεδόν του ηλεκτρονικού – ηλεκτροπτικού και επικοινωνιακού εξοπλισμού του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού BMP-3, την οποία προμήθεια αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή και έταξε στους Ρώσους.
Το μέρος της δουλειάς που αναμένετο να αναλάβει η INTRACOM, ξεπερνάει τα 200 εκ ΕΥΡΩ. Προσέξτε όμως, ότι εδώ το ποσοστό κέρδους για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλο, καθώς πρόκειται για προϊόντα της εταιρείας και όχι προϊόντα που αγοράζονται από κάποια τρίτη εταιρεία.
Βέβαια αυτό είναι απόλυτα επιθυμητό. Έλα όμως που έσκασε η οικονομική κρίση και παράλληλα το κόστος του προγράμματος εκτινάχθηκε από τα 1,23 δις ΕΥΡΩ στα περίπου 2 δις ΕΥΡΩ!!! Και δεν είναι μόνο αυτό, πώς θα δικαιολογήσει σήμερα η Κυβέρνηση την εξαγωγή ζεστού χρήματος έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή που κόβουμε μισθούς και συντάξεις και ίσως τελικά δανειστούμε από το Δ.Ν.Τ.;
Είναι βέβαιο, ότι εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό, η INTRACOM θα έχει πρόβλημα, το οποίο φυσικά και θα επηρεάσει και τον γενικότερο όμιλο επιχειρήσεων του κ. Κόκκαλη, άρα και τον Ολυμπιακό! Χωρίς ρευστό οι λύσεις είναι δύο. Ή ομάδα περιορισμένου budget με Πάντο, Στολτίδη και τον Νικοπολίδη στα 41 του ή συνιδιοκτησία με κάποιο μεγάλο επιχειρηματία με πρώτη επιλογή τον κ. Λαυρεντιάδη.
Συμπερασματικά λοιπόν, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, πολλά για την σύνθεση της ομάδας του Ολυμπιακού της επόμενης χρονιάς θα κριθούν από την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου επίσκεψη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Μόσχα για διαβουλεύσεις και ειδικότερα από την απόφαση της κυβέρνησης, εάν θα υλοποιήσει την δέσμευση του κ. Καραμανλή για την αγορά των Ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
(η φωτογραφία είναι από BMP-3)
Ο Πληροφοριοδότης