Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Φάκελος ποδόσφαιρο: «Ευλογία» & «κατάρα»

Φίλε αναγνώστη, το ποδόσφαιρο έχει την «ευλογία» ότι μαζί του ασχολούνται οι «πάντες όλοι». Αυτό όμως είναι συνάμα και «κατάρα». Όποιος διαβάσει με σύνεση και προσοχή το παρακάτω άρθρο, θα καταλάβει. Μόνο όμως στην περίπτωση που παρακολούθησε με επιμέλεια το πρωτάθλημα της Super League 2009-2010. Όσοι έβλεπαν μόνο το ματς της «ομαδάρας τους» και μετά απλά έβλεπαν (στα πεταχτά..) τα γκολ στα αθλητικά των ειδήσεων, είναι αδύνατο να καταλάβουν. Γιατί δε ξέρουν. Δε γίνεται να ξέρουν. Η γνώση τους (άρα και η γνώμη) είναι αποσπασματική. «Αγνοεί» τη σφαιρικότητα…
- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ : Πήρε το πρωτάθλημα και έχει περάσει προς τα έξω ότι το πήρε πεντακάθαρα. Ναι, σε σχέση με τους 14 αντιπάλους τους, το πήρε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ. Επιτρέψτε μου όμως να έχω τις ενστάσεις μου, σε ότι αφορά τον ΠΑΟΚ. Και όποιος νομίζει ότι υπήρχε ΑΠΟΛΥΤΗ (η λέξη έχει σημασία) ισονομία, ας αλλάξει πλευρό. Μπορούν να γυαλίσει και τα οπαδικά γυαλιά. Είναι άλλωστε της μόδας στην Ελλάδα μας. Πάντως με αυτά (ανεξάρτητα απ’ το brand name), δε το βλέπεις (έχουν μια μαγική ιδιότητα : τυφλώνουν..) ότι μία ομάδα «απαγορεύεται» να αδικηθεί. Ενώ κάποια άλλη, τη σφυράμε όπως βλέπουμε. Χωρίς κανένα φόβο, χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Καμία η πρεμούρα.
- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Έχει.. πονέσει το χέρι μου να γράφω το αυτονόητο. Πως είναι αδύνατο να «αντέξει» σε βάθος χρόνου η πολυμετοχικότητα. Για να πάει καλά μια επιχείρηση, ο λόγος των αποφάσεων πρέπει να ανήκει σε έναν, άντε δύο το πολύ. Όπου όμως οι «κόκορες» είναι πολλοί; Αργεί να ξημερώσει... (ακόμα και αν ξημερώσει, το σκοτάδι καιροφυλακτεί. Ύπουλα να επιστρέψει...).
- ΠΑΟΚ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ : Πρώτοι μάγκες οι διοικούντες τον «δικέφαλο». Με μπάτζετ που δεν ξεπερνά (με την καμία) τα δέκα μύρια ευρώ, έφτασε στο σημείο να κοντράρει τον πολυεκατομμυριούχο πολυμετοχικό. Η συνταγή ήταν απλή στο να τη λες, δύσκολη να τη στήσεις : Εύστοχες μεταγραφικές επιλογές. Με παίκτες εργαλεία. Μα.. έλειπαν οι Έλληνες, θα πούνε κάποιοι «ξύπνοι». Και ο Βιτόλο, ο Βιερίνια, ο Κοντρέρας, θα.. βάλουνε τα γέλια. Από κοντά και ο Βρύζας. Μαζί με Ζαγοράκη. Όπως γελούν και της Τβέντε της πολυεθνικής, οι αλλοδαποί. Με τους επικριτές τους...
- ΠΑΟΚ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Σε αναζήτηση προπονητή, μετά τη φυγή του ( ΜΕΓΑ ΜΑΓΚΑ) Σάντος και τη «φούσκα» Ζόρζε Κόστα. Ο προπονητής που θα έρθει (μάλλον ο Δερμιτζάκης), πρέπει να προσαρμοστεί (έτσι λέω εγώ) στον τρόπο που παίζει η ομάδα και όχι να φτιάξει κάτι το ολότελα δικό του. Έτσι (με συνοχή – κλειστές γραμμές) έμαθε να παίζει ο ΠΑΟΚ. Και με το πλάνο αυτό πρέπει να μπει στις μάχες. Με φόντο το σεντόνι (έστω τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ).
- ΑΕΚ - ΤΡΙΤΗ : Δεδομένης της (α)μετοχικότητας, των οικονομικών θεμάτων και του μπάχαλου που (κατά καιρούς) βασίλευε στα αποδυτήρια, η χρονιά δε μπορεί να κριθεί ως αποτυχημένη. Παραπάνω στο πρωτάθλημα πως να πήγαινε ρε παιδιά η Ένωση; Και πάλι καλά που πέρασε Άρη και Ολυμπιακό. Μελανό σημείο κατ' εμέ, η ξεφτίλα εις το κύπελλο. «Μαύρη» σελίδα γράφτηκε (λέγε με αποκλεισμό από το Θρασύβουλο).
- ΑΕΚ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Πρώτο μέλημα των διοικούντων, είναι να πουλήσουν τους παίκτες, που στην τελική, δεν το γουστάρουν να μείνουν εις την Ένωση. Η πώληση λοιπόν των Σκόκο & Τζιμπούρ, θα φέρει χρήμα «ζεστό» εις το ταμείο. Και έτσι θα μπορέσουν να γίνουν οι μεταγραφές. Για την ώρα πάντως, στην Ένωση δείχνουν να έχουν κάποιο πλάνο. Πήραν τους φέρελπεις (Αργυρίου-Ματεντζίδη) από Πανθρακικό, έκλεισαν και τον Έντερ…
- ΑΡΗΣ - ΤΕΤΑΡΤΟΣ : Για 1η φορά από το 1984 πέρασαν οι κιτρινόμαυροι ομάδα του τέως ΠΟΚ, έχασαν τον τελικό του κυπέλλου από ένα σουτ του Λέτο και η χρονιά από κάποιους πιστώνεται ως «αποτυχημένη». Έλεος. Ότι μπορούσε ο Άρης να πάει καλύτερα, να το δεχτώ. Όχι όμως και αποτυχημένη η χρονιά!!! Ομάδα που στηρίζεται στον κόσμο της, με διοίκηση εκλεγμένη από τον κόσμο της, χωρίς κάποιον επενδυτή («σώθηκαν» τόσο χρόνια οι Αριανοί από τους «λεφτάδες»..), πέτυχε να αφήσει πίσω τους τον Ολυμπιακό. Του Σωκράτη Κόκκαλη. Και αυτό τα λέει όλα.
- ΑΡΗΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Η παρουσία του Κούπερ στο τιμόνι, αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας. Δεν κρύβω όμως πως κάποια απ' τα ονόματα που γράφονται ως υποψήφιοι στόχοι μεταγραφικοί, εμένα με τρομάζουν.
Η συνταγή (παίκτες ποιότητας, σε value τιμές) που ακολουθείται πιστά, από την εποχή του Σκόρδα, είναι πετυχημένη. Και η εγχώρια αγορά, δεν προσφέρει ποικιλία σε ποιότητα. Εκτός και αν έχεις τη δυνατότητα την οικονομική, να ψωνίσεις από το 1ο ράφι (π.χ Τζαβέλλας). Τέτοια όμως δυνατότητα, ο Άρης δεν την έχει. Και δε θα σας κρύψω, πως ονόματα τύπου Δάρλα, εμένα με τρομάζουν.
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΕΜΠΤΟΣ : Τέτοια κατρακύλα αγωνιστική, τέτοιο ξεπεσμό, δε μπορούσε να τα φανταστεί ούτε ο πιο φανατικός εχθρός των ερυθρόλευκων. Πλήρωσε τη «γύμνια» του ρόστερ ο Ολυμπιακός, περισσότερο όμως «πλήρωσε» τις εντελώς ΑΣΤΟΧΕΣ κινήσεις στο θέμα του προπονητή. Περισσότεροι ήταν κάθε αγωνιστική οι τραυματίες απ' τους υγιείς. Τι να λέμε τώρα...
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Ζοφερή η κατάσταση και στα διοικητικά, με τα πάντα να «παγώνουν» (;) μέχρι τις 14 του Ιούνη. Δύσκολες οι εποχές και κάποιοι αγωνιούν και απεύχονται επιστροφή στα «πέτρινα τα χρόνια».
Ευτυχής συγκυρία για τους Πειραιώτες είναι οι ισχυροί τριγμοί που κλονίζουν την ισορροπία στην πολυμετοχικότητα του «τριφυλλιού». Αν όμως επέλθει ανακωχή (δύσκολο το βλέπω) εις το αντίπαλο στρατόπεδο; Η ψαλίδα μπορεί ν' ανοίξει επικίνδυνα. Και δύσκολα θα κλείσει...
BETMIXER