Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Η ΦΤΩΧΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ…

Φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι.
Θέλοντας και μη, θα το πιούμε το πικρό ποτήριο τούτο.
Και επειδή «θα τον πιούμε κανονικά» – και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αποτρέψουμε αυτό – ας χαλαρώσουμε κι ας τ’ απολαύσουμε!
Ίσως είναι και μία ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας… Και λέγοντας ρίζες, δεν εννοώ το πολύ μακρινό παρελθόν μας, αλλά η μνήμη μου ανατρέχει στις κλασσικές ελληνικές ταινίες του ’60, στις οποίες, ό,τι βάσανο κι αν τραβούσε ο πρωταγωνιστής, όση φτώχεια κι αν τον έδερνε, εύρισκε τον τρόπο να πνίξει τον πόνο του στο κρασάκι, στο βερμουτάκι, και στο μπουζουκάκι του Χιώτη και του Ζαμπέτα.
Με άλλα λόγια, φίλοι μου, απλά θα προσαρμοστούμε, θέλοντας και μη. Καλή η επαναστατική γυμναστική των αριστερών που «δεν σέβονται το Σύνταγμα γιατί είναι αντιλαϊκό» (!!!) (βλ. δηλώσεις Μαϊλη), σωστή και η επισήμανση του Μυστήριου ότι έρχεται η ώρα που οι νοικοκυραίοι θα πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, αλλά, στην ουσία, όλοι μας θα προσαρμοστούμε.
Γι’ αυτό λοιπόν, τέρμα τα γεύματα σε «gourmet» και «in» εστιατόρια που σου χρεώνουν το πιάτο (και αυτό μισό) 30 ευρώ, τέρμα τα ακριβά κρασιά των 50 ευρώ, τέρμα τα «Τσίβας» και οι λουλουδοπόλεμοι στα μπουζούκια, τέρμα το πακέτο τα τσιγάρα που θ’ αγγίξουν το 5ευρω.
Θα το γυρίσουμε όλοι στο ρεφενέ στη χασαποταβέρνα (8.5 ευρώ το κιλό τα παϊδάκι), στη ρετσίνα και στο τσίπουρο, στα κουτουκάκια και στο στριφτό τσιγάρο (με ή άνευ φίλτρου).
Απλά τα πράγματα... Για να δούμε μετά από λίγο καιρό πόσο θα χρεώνουν οι «gourmeδες» τις ψευτομερίδες τους.
Ασχέτως της απόδοσης των ευθυνών για την παρούσα κατάντια, η οποία πρέπει να έλθει κάποια στιγμή (άλλωστε εμείς τα λέμε και τα γράφουμε εδώ και καιρό και χωρίς κομματικές παρωπίδες), είναι δεδομένο ότι το καράβι περνάει ήδη τον κάβο.
Συνεπώς, το ΔΝΤ είναι, πλέον, μονόδρομος. Τα περί αποχώρησης από το ΕΥΡΩ
και άλλα τέτοια «επαναστατικά» είναι απλώς καραγκιοζιλίκια, ανάξια κάθε σχολιασμού.
Γι’ αυτό, βαθύτατα πιστεύω ότι η λύση επαφίεται εις τον πατριωτισμό μας, αλλά και εις το ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης μας ως κοινωνίας. Όταν π.χ., ο «πας εις» εισοδηματίας απαιτεί 500.000 ευρώ «αέρα» και 20.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα για ένα κατάστημα 50 τμ σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, είναι πλέον ή βέβαιον ότι δεν θα βρει μισθωτή ούτε για δείγμα. Ας ρίξει λοιπόν τις απαιτήσεις του, ώστε να βρεθεί και μισθωτής. Και τότε, ο μισθωτής – έμπορος, θα έχει το περιθώριο να ρίξει τις τιμές του, χωρίς να εξανεμίσει τα περιθώρια κέρδους του. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά, αλλά και τη μίσθωση, κατοικίας. Το ίδιο, εν πολλοίς, ισχύει σε κάθε παροχή υπηρεσίας.
Η λύση βρίσκεται, καλώς ή κακώς, στα χέρια μας. Αν γίνουμε ξανά πιο ανθρώπινοι, ως κοινωνία, αν προσαρμοστούμε όλοι αναλόγως στις νέες δυσμενείς συνθήκες, τότε μπορεί μεν να καταναλώνουμε λιγότερο, αλλά, τουλάχιστον, θα καταναλώνουμε χωρίς να χρεωνόμαστε, και με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες. Έτσι, θα λειτουργήσει όλο το σύστημα ως «αμορτισέρ» και θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών της κρίσης.
Υ.Γ.: Θέλουμε να εκφράσουμε τη "συμπαράστασή" μας στους "άγρια δοκιμαζόμενους" από τα μέτρα της κυβέρνησης υπαλλήλους της Βουλής... Των οποίων περικόπτεται ο 13ος και 14ος μισθός, αλλά παραμένει ο 15ος και 16ος (που σημειωτέον φορολογούνται και αυτοτελώς)... Καθώς επίσης και ο παιδικός σταθμός και το δωρεάν πάρκιγκ!!! Να, με κάτι τέτοια χάνεται η έξωθεν καλή μαρτυρία, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε... σε βαθμό παρεξηγήσεως ίσως.

Υ.Γ. 2: Κύριοι της Αριστεράς, του ΠΑΜΕ, του Συνασπισμού, των "γκρουπούσκουλων" και των λοιπών "δημοκρατικών δυνάμεων": Μην ορέγεστε. Η κρίση ουδόλως θα σας οφελήσει. Διότι, και εσείς είστε εξίσου συνυπεύθυνοι με τα κόμματα εξουσίας για τα χάλια της χώρας και οι νοικοκυραίοι το 'χουν καταλάβει και δεν χάβουν πια τα παραμύθια σας. Χάρη σε σας και στο "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" δημιουργήθηκαν και τα ρετιρέ του δημοσίου, οι εξωφρενικοί μισθοί τύπου "ναυτεργατών" και Ο.Α. και οι συντάξεις στο δημόσιο από τα 45 έτη που συνέβαλαν στην αύξηση του δημόσιου χρέους. Επίσης, χάρη στους λυσσώδεις αγώνες σας κατά του μισητού κεφαλαίου - κυρίως τη δεκαετία του '80 - έφυγαν τρέχοντας ή ποτέ δεν ήρθαν στη χώρα ξένες επενδύσεις (βλέπε NISSAN, PIRELI κλπ), με συνέπεια σήμερα - πολύ απλά - να μην παράγουμε τίποτα. Λουστείτε τα και σεις λοιπόν και βλέπετε, ωσονούπω, και την πλάτη του Καρατζαφέρη. Αυτή είναι η κατάντια σας.
Υ.Γ. 3: Προς τους παραπάνω: Διώξτε και τους τουρίστες από τη χώρα. Μη μείνει τίποτα όρθιο...
Υ.Γ.4: Δεν θέλω να σκέφτομαι την ώρα και τη στιγμή που θα σκάσει το πρώτο σκάνδαλο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ... Διότι θα σκάσει, μη γελιέστε. Ο λύκος κι αν εγέρασε....
Υ.Γ. 5: Μήπως ό,τι γράφω παραπάνω είναι απλά μπαρούφες; Μήπως, λέω μήπως, κάποιοι κυβερνητικοί "παίζανε" (κοινώς τζογάρανε) επί 7 μήνες με την πτώχευση της χώρας, αλά εποχή χρηματιστηρίου;;;;;;
Σεμνός & Ταπεινός