Άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου, διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την 6η δόση.
Επίσης, κλείνουν όλα τα κενά στα «κλειστά» επαγγέλματα, επιταχύνεται η λίστα των ΒΑΕ, αναμορφώνεται η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση με στόχο την αύξηση των επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι επείγει να προχωρήσουν οι παραπάνω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξει η φυσιογνωμία της χώρας και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλιώς η χώρα θα παραμείνει καθηλωμένη, τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε ο «παρίας», ούτε η «πληγή», ούτε ένα «διαρκές πρόβλημα» της ΕΕ, αλλά ένα ισότιμο μέλος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, που όφειλε να ξεπεράσει. Υποστήριξε δε ότι με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά».
Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε πολλά λεφτά και πρέπει να συμφωνούμε και με τους δανειστές το πλαίσιο της δημοσιονομικής μας προσαρμογής, είπε προϊδεάζοντας για τα μέτρα.
Ωστόσο, τόνισε, οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν υπαρξιακή ανάγκη και υπαγορεύονται από εσωτερική ανάγκη της χώρας και όχι από το μνημόνιο ή την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις αυτές του Υπουργικού είναι «οριστικές» και τελεσίδικες.
Εργασιακή εφεδρεία
Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρούνται από τη δυνατότητα υπαγωγής στην εργασιακή εφεδρεία μόνο οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή διευρύνεται άμεσα η εφαρμογή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία. Το Συμβούλιο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία.
Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του. Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά και εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.
Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, σε μια διαδικασία που συντόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία απάντησε κατ' αρχήν ότι θα υπάρχει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όλους.
Εξήγησε ότι θα είναι στην «διάθεσή μας όλη η δεξαμενή του δημοσίου τομέα», ενώ επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι διαρκής, καθώς, όπως ανέφερε «μπορεί κάποιος να είναι τώρα σε μια κατάσταση "άλφα" και μετά να αποδειχθεί ότι δεν έχει αντικείμενο ή δεν έχει διάθεση ή άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία ή στην αποστολή ενός οργανισμού».
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η «εφεδρεία θα είναι περιορισμένη» σε ό,τι αφορά το αριθμητικό της μέγεθος.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ΟΤΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γι' αυτούς ισχύει ότι ορίζει το Σύνταγμα για τα ΝΠΔΔ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών διερευνούν το ύψος του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις.
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν επιβάλλονται έξωθεν, αλλά είναι αναγκαίες οίκοθεν» επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι στον βαθμό που μέσω διαρθρωτικών αλλαγών η χώρα επιλύει σοβαρά προβλήματα τέτοιου είδους, ταυτόχρονα προσδιορίζεται και το ύψος, εύρος και ποιότητα των πραγματικών της αναγκών.
«Αν πείσουμε μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε θα λειτουργήσουμε στο κατάλληλο κλίμα για τις ανάγκες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Καταργήσεις οργανισμών
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι συνενώσεις, συρρικνώσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων θα γίνουν άμεσα και όχι σε ορίζοντα εννεαμήνου όπως σχεδιαζόταν αρχικώς. Μάλιστα, θα γίνει ταυτόχρονα από όλα τα υπουργεία, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται.
Πρώτοι στη λίστα ΕΡΤ και Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ΕΟΜΜΕΧ, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), κ.λπ.
Ενιαίο μισθολόγιο χωρίς προσωπική διαφορά
Για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται ενιαίος μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας.
Επίσης, καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές.
Όπου υπάρχει θέση ευθύνης που φέρνει αποτελέσματα θα υπάρξει πριμ παραγωγικότητας.
Ακόμη τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος ότι για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου», γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Κλειστά επαγγέλματα
Κλείνουν όλα τα κενά, προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού παρά το ότι έχουν ψηφιστεί τα σχετικά νομοσχέδια παραμένουν σοβαροί περιορισμοί, που τα καθιστούν ανενεργά και επανεξετάζονται τα χρονοδιαγράμματα.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), το Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών) και το Υγείας (φαρμακοποιοί) θα προωθήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες.
Για όποια επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, αυτές θα επισπευσθούν, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Αποκρατικοποιήσεις
Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι προχωρά μέσα στο 2011 η επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014.
Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και τις νέες άδειες για τα «φρουτάκια», την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες, καθώς και την πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στη συνέχεια από το Δημόσιο.
Για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα εγκρίνει τη μεταβίβαση στο ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων εταιρειών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.
Ιδιωτικός τομέας
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με προώθηση από το αρμόδιο υπουργείο των απαραίτητων ρυθμίσεων για άμεση αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης και επέκτασή τους.
Ακόμη, προανήγγειλε την οριστικοποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Επιπλέον, εξήγγειλε την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Φόρων και Εισφορών για τις επιχειρήσεις, αφού, όπως είπε, για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης άλλη μεταχείριση δικαιούνται οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και άλλη οι εντάσεως εργασίας.
Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι θα παρουσιαστεί προσχέδιό του σε τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι κινείται στο πλαίσιο που έχει εξαγγελθεί, επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξει επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα καταρτισθεί αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.
Καταλήγοντας ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όλους τους δημόσιους φορείς λέγοντας ότι αν δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων τους στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου, θα χάνουν αυτόματα την επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις μισθοδοσίες τους.
Ερωτηθείς για το αν όλα αυτά θα στηριχθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρωτίστως, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό, όλοι είμαστε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πορευόμαστε όλοι μαζί, η κοινωνία πρέπει να μας στηρίξει».
«Τώρα έχουμε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «αν νικήσουμε κανείς δεν θα το καταλάβει γιατί κάποιοι θα έχουν χάσει κάποια προνόμια, αν όμως χάσουμε θα χαθούν όλοι».
Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε απολύτως ότι «δεν ετέθη ποτέ ζήτημα εκταμίευσης της 6ης δόσης» και υπογράμμισε ότι «ξέρουμε κι ελέγχουμε τις ταμειακές μας ανάγκες».
(Πηγή : http://www.in.gr/)