Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η νομιμότητα στη χώρα του Γιώργου

Είναι πράγματι απορίας άξιο πως, μετά από πέντε (5) μήνες κλειστής και ανοιχτής διαβούλευσης, επαφών με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολύωρων συσκέψεων στο Μαξίμου, έφτασε ο Γιώργος ο Παπανδρέου να αποφασίσει ότι θα επιβληθεί μείωση 10% σε όλα τα επιδόματα και τις πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Η μεγάλη μου απορία είναι λοιπόν πως αποφάσισε να γίνει αυτή η κίνηση, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής συνταγματικότητας και νομιμότητας που ισχύει στην Ελλάδα.
Για να εξηγούμαστε: Κατά την ελληνική νομολογία τα επιδόματα που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και καταβάλλονται επί σειρά ετών αποτελούν μέρος του μισθού του κάθε δημόσιου υπαλλήλου. Η μείωση κατά 10% των αποδοχών του εργαζόμενου (δημόσιου υπαλλήλου) από τον εργοδότη (Ελληνικό Δημόσιο) χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου, αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εργαζόμενου από τον εργοδότη, η οποία και απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία μας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να εισάγει μία εντελώς παράνομη ρύθμιση για να μειώσει κατά 600 εκ. Ευρώ τις δαπάνες του για φέτος, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα προσφύγουν στα Δικαστήρια θα δικαιωθούν και ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει τα οφειλόμενα στους δημόσιους υπαλλήλους (με το νόμιμο τόκο) σε 4 με 5 χρόνια, μετά την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων. Αυτό με άλλα λόγια λέγεται και δάνειο από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη με το ζόρι, με ασπίδα την βραδυπορία και το φόρτο εργασίας των Ελληνικών Δικαστηρίων.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αναφέρω πως στην Ιρλανδία, όπου εφαρμόστηκε το ίδιο μέτρο, δεν υπάρχει μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (κατά την ελληνική έννοια του όρου) και οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέγραψαν τη συμφωνία για μείωση του μισθού τους (άλλως θα είχαν απολυθεί και θα ήταν άνεργοι) και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παράνομη μονομερής βλαπτική μεταβολή εκ μέρους του εργοδότη.
Τα ίδια βέβαια είχε κάνει και η προηγούμενη Κυβέρνηση τον Ιούλιο με την έκτακτη εισφορά των φυσικών προσώπων για να μαζέψει τότε 350 εκ. Ευρώ, με τη γνωστή κατάληξη να έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις που ακυρώνουν τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική (ως επιβολή αναδρομικού φόρου που απαγορεύεται).
Συνεπώς η τακτική του Ελληνικού Κράτους είναι να κάνει η Κυβέρνηση ότι κατέβει στο κεφάλι του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών και να μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον, πιθανότατα για την επόμενη Κυβέρνηση.
Το ερώτημα που παραμένει βέβαια είναι πώς να εμπιστευθείς ως πολίτης αυτό το Κράτος;;;
Υ.Γ. Η Οικονομία είναι πάντα θέμα και ψυχολογίας. Με τις παλινωδίες του Γιώργου επί πέντε μήνες (Οκτώβριος 2009 με Φεβρουάριο 2010) και με τις βλακείες που κάναμε επί πέντε μήνες στις Βρυξέλλες, έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην Ελληνική Οικονομία. Για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έχει πέσει σήμερα κατά 30% από τις 6-10-2009 (ήταν τότε στις 2.678,50 και σήμερα είναι στα 1.900), ήτοι την μεθεπόμενη των εκλογών. Ως πότε λοιπόν θα λέει ο Γιώργος ότι για όλα φταίει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.;;;
Πότε ξεκινάει η δική του ευθύνη;;;
 Όταν θα είναι να κυβερνήσει ο Σαμαράς;;;
Μήπως γίναμε επί των ημερών του Γιώργου «πειραματόζωο» των αγορών ;;;
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ