Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΤΕΡΜΠΙ;

Κυρίες και Κύριοι, «φωτιές» ανάβουν εις το πολιτικό σκηνικό οι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. να ανακάμπτει και να μειώνει την διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Ο ανασχηματισμός απεδείχθη ότι έδωσε μία δυναμική εις τα δημοσκοπικά ποσοστά της Κυβερνήσεως. Δεν θέλουμε να «ευλογούμε τα γένια μας», εμείς όμως το είχαμε προβλέψει αμέσως μετά την όρκιση της νέας Κυβέρνησης (βλ. http://ed-mysterious.blogspot.com/2009/01/blog-post_16.html).
Η αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ. οφείλεται αποκλειστικά και μόνο εις την αντίστοιχη αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών της. Είναι προφανές ότι τα λάθη, η ανικανότητα, η αλαζονεία και τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τον κυβερνητικό βίο των προηγούμενων κυβερνήσεων επέφεραν λίαν σημαντικό πλήγμα εις την ψυχολογία αλλά και τον ψυχισμό των νεοδημοκρατών. Η ρήση του κ. Καραμανλή «σεμνά και ταπεινά» πήγε επιεικώς «περίπατο», καθώς πάρα πολλά κομματικά στελέχη την έγραψαν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους, γεγονός που πλήγωσε και εκνεύρισε όλους εκείνους που τον είχαν πιστέψει το 2004. Ενδεικτικό της απαρέσκειας πολλών ψηφοφόρων παλαιόθεν της Ν.Δ. για τα «επιτεύγματα» κορυφαίων και μη στελεχών της, ήταν ότι δηλώνουν ότι είναι μεν δεξιοί, ουχί όμως πια νεοδημοκράτες.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου δεν «τραβάνε». Ενώ η Ν.Δ. από το Σεπτέμβριο μέχρι και τα Χριστούγεννα δεχόταν το ένα κτύπημα μετά το άλλο, έφθανε ένας ανασχηματισμός περιορισμένης εκτάσεως και ουσίας για να αντιστρέψει το κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ, όταν όλα ήταν ευνοϊκά για εκείνο, δεν κατόρθωσε να αποκομίσει τα κέρδη εκείνα που θα καθιστούσαν βέβαιη τη νίκη του εις τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου ακόμη δεν πείθει, ενώ σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος δεν έχει ξεχάσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα του κόμματος του. Είναι όμως ακόμη πρώτο κόμμα – δημοσκοπικά – με διαφορά αρκετά σημαντική. Έχασε όμως την ευκαιρία να «τελειώσει» τη Ν.Δ. μια και καλή. Είναι πλέον βέβαιο ότι οι νέες δημοσκοπήσεις – κατά παραγγελία ή μη – που θα δείχνουν τη Ν.Δ. να πλησιάζει επικίνδυνα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση εις το εσωτερικό του Κινήματος και το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει εκ νέου σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και εσωκομματικών «μαχαιρωμάτων» για την χαμένη ευκαιρία. Μόνη ελπίδα του κ. Παπανδρέου είναι να πετύχει μία ξεκάθαρη νίκη εις τις Ευρωεκλογές – χλωμό – ή να κάνει κάποιο «κομμάντο» της Ν.Δ. τη συνήθη πατάτα που θα αντιστρέψει τα δεδομένα – το πιο πιθανό.
Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους. Μόνο οι κ. Τσίπρας και Αλαβάνος δεν το βλέπουν, ή μάλλον το βλέπουν, αλλά δεν το παραδέχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το σύνδρομο του κόμματος – διαμαρτυρίας που χαρακτηρίζει άλλωστε κάθε προσπάθεια της «ανανεωτικής» αριστεράς από το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού μέχρι σήμερα. Απέτυχε να ορθώσει λόγο που να αρμόζει κόμμα εξουσίας και να προτείνει λύσεις και ουχί κραυγές. Επέλεξε να στραφεί και να στηρίξει αριστερίστικες λογικές και πρακτικές και να στρέψει την πλάτη εις τη μεγάλη μάζα της κεντροαριστεράς με τις οφθαλμοφανείς ολέθριες συνέπειες. Συνάμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει και την καθόλου αμελητέα οργή των οπαδών του ΠΑΟ για την επιλεκτική συμπεριφορά της εις το θέμα του γηπέδου εις το Βοτανικό.
Μόνος στόχος του Κ.Κ.Ε. είναι να έλθει τρίτο κόμμα εις τις Ευρωεκλογές, ίσως μάλιστα να οδηγηθεί εν τω μεταξύ και σε αλλαγή ηγεσίας για να το επιτύχει.
Το ΛΑΟΣ είναι μεν σταθερά πάνω από το 5%, όσο όμως θα πλησιάζουμε σε εκλογές τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για τον κ. Καρατζαφέρη.
Είναι λοιπόν προφανές ότι τα πάντα είναι πια ανοικτά. Η Ν.Δ. δικαιούται να ελπίζει κυρίως λόγω της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει. Οπότε μάλλον πάμε για ντέρμπι, εκτός και αν προλάβει κάποιος μέσα από την Κυβέρνηση και βάλει το σύνηθες αυτογκόλ…
Υ.Γ. 1ο. Έχει πολύ πλάκα να παρακολουθείς το δελτίο ειδήσεων ενός καναλιού που πριν τον ανασχηματισμό «έσκιζε» τον Καραμανλή και τη Ν.Δ. και τώρα τους έχει «αγκαλιάσει», επειδή «πέρασαν» όλοι οι ευνοούμενοί του και πήραν ή κράτησαν τα «πόστα» που ήθελαν.
Υ.Γ. 2ο. Τι περίμενες δηλαδή Ευριπίδη, να είσαι «ίσια και όμοια» με τον «άλλο»;
Υ.Γ. 3ο. Για την επιεικώς απαράδεκτη στάση της Κυβερνήσεως εις το θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς θα τα πούμε αύριο…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ