Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ...

Από τον Ρέφερι
Σοφή απόφαση για τον Βραζιλιάνο, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Στην Γκρέμιο λοιπόν. Πολύ καλά έπραξε. Τι κέρδισε όμως ο Παναθηναϊκός από τον ομολογούμενος τεράστιο αυτόν παίχτη και τι έχασε;

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν ο πρώτος εν ενεργεία διεθνής Βραζιλιανός, που ήρθε στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό.  Αρχηγός της Σελεσάο μάλιστα. Κι μόνο αυτό καθιστά την μεταγραφή σαν μια τεράστια επιτυχία της διοίκησης  Πατέρα (άφαντος).  
Βέβαια δεν ήρθε γιατί γούσταρε τον Παναθηναϊκό. Ήρθε γιατί στην Άρσεναλ δεν θα έπαιζε βασικός και δεν ήθελε να χάσει την θέση του στην εθνική Βραζιλίας  ενόψει και του Μουντιάλ. Ένας όρος της συμφωνίας ήταν και αυτός. Να παίζει πάντα.
Ήρθε επίσης διότι που πρόσφεραν ένα όμορφο τριετές συμβόλαιο με καθαρές αποδοχές της τάξεως των δυο εκατομμυρίων και άνω ετησίως. Ήρθε επίσης διότι οι καλοί του ατζέντηδες παντελόνιασαν ένα πριμ μεταγραφής κοντά στα δυο μυριάκια επίσης.
Με άλλα λόγια ο Βραζιλιάνος δεν μας έκανε την χάρη. Είχε τρελό συμφέρον. Γνωρίζοντας επίσης το χαμηλό επίπεδο και αργό πρωτάθλημα μας, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Τι κέρδισε ο Παναθηναϊκός από την παρουσία του Ζιλμπέρτο;
O Σίλβα προσέδωσε οργάνωση και ποιότητα στην μεσαία γραμμή. Ο Βραζιλιάνος έδειξε πως πρέπει να κινείται ένας αμυντικός  χαφ και πως να καλύπτει χώρους. Ελάχιστες  φορές τραυματίστηκε, είχε σχεδόν πάντα σταθερή απόδοση, δίδαξε πολλά στους νέους συμπαίκτες του, αλλά δημιούργησε και προβλήματα όπως: στέρηση σε ταχύτητα στην μεσαία γραμμή, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει μόνος του στα ανασταλτικά  του καθήκοντα λόγω ηλικίας, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε κόουτς να προσαρμόζει το σύστημα του κάθε αγώνα ανάλογα.
Με άλλα λόγια, χρειαζόταν ένας ακόμα ανασταλτικός χαφ δίπλα του, στερώντας από την ομάδα έναν δημιουργικό παίχτη στη μεσαία  γραμμή. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μετατοπίστηκε  στην επίθεση. Οι δυο επιθετικοί έγιναν ένας και ιδού τα αποτελέσματα. Ένα συνονθύλευμα, που άπαντες προσπαθούσαν να βρουν τον Σισέ. Πάντως ήταν μια μεγάλη μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ένας μεγάλος  παίχτης.
Καλή συνέχεια Ζιλμπέρτο.
ΥΓ. Η οικονομική κρίση μου πάει πολύ… γουστάρω!
ΡΕΦΕΡΙ