Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΡΕΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ...

Κυρίες και κύριοι, όποιος καταφέρει να μου εξηγήσει για ποιο λόγο θα δοθούν 28.000.000.000 ΕΥΡΩ εις τι Τράπεζες από την Κυβέρνηση, θα του απονεμηθεί το 1ο βραβείο Μυστηρίου. Δυστυχώς για την επίσης δύστυχη Ν.Δ. ούτε κάποιο στέλεχός της δύναται να δώσει επαρκή εξήγηση για την ανωτέρω ευγενική χορηγία, όταν η εν λόγω κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι μόνο γαλαντόμα δεν είναι. Όταν σύμφωνα με επίσημα χείλη δεν υπάρχουν χρήματα για την Παιδεία, την Άμυνα, την Υγεία, όταν πωλείται όπως είναι επιπλωμένη η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και τα λοιπά ασημικά του Δημοσίου, επειδή οι αρμόδιοι δηλώνουν – δικαίως κατ’ εμέ πολλές φορές – ότι το κράτος αδυνατεί να συντηρήσει τους εν λόγω κρατικούς δεινόσαυρους, ξάφνου το χρήμα ρέει άφθονο για τους φίλους μας.
Και εις την εσπερία δίδεται κρατική ενίσχυση εις τις Τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή πιστωτική κρίση, όμως εκεί τίθενται κανόνες και περιορισμοί εις τη λειτουργία των τραπεζών που θα δεχθούν την κρατική ενίσχυση. Για ποιο λόγο; Γιατί είναι κουτόφραγκοι και κακόψυχοι.
Εις τη Μ. Βρετανία το βρετανικό δημόσιο επί της ουσίας κρατικοποιεί τις μεγαλύτερες τράπεζες με σκοπό όταν παρέλθει η κρίση να πουλήσει το μερίδιό του.
Η κρατική επιχορήγηση έχει λογική, καθώς αφενός μεν προστατεύονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από πιθανές επιθέσεις εναντίον τους από κερδοσκόπους, αφετέρου δε, επιτυγχάνεται ρευστότητα εις την αγορά αφού οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να κινηθεί χρήμα εις την αγορά, η οποία παγκοσμίως έχει παγώσει.
Εις την Ελλάδα όμως ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς που θα διέπει την κρατική επιχορήγηση ουδείς πολίτης γνωρίζει. Αντί οι τράπεζες να «ζεστάνουν» την αγορά με την χορήγηση δανείων, ανεβάζουν τα επιτόκια επιχορηγήσεων επαγγελματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Αντί να βοηθήσουν τον κόσμο, τους στερούν και τα λίγα που έχουν.
Πώς να υπάρξει κατανάλωση, όταν δεν θα μπορούν οι περισσότεροι να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους. Τόσο δύσκολο είναι;
Φυσικά και είναι το αυτονόητο και ότι εγώ δεν παραθέτω κάποια σοφιστεία, οπότε;
Υ.Γ. 1ο. «Ντρέπομαι να πάρω κρατική ενίσχυση». Τάδε έφη ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Άντε να χαθείς παλιοφριτς, μας χαλάς την πιάτσα…
Υ.Γ. 2ο. «Όταν λέμε κεκτημένα δικαιώματα, δεν εννοούμε πως είναι κεκτημένα». Τάδε έφη, ποιος άλλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ