Πολιτικά οφέλη για Σαρκοζί, Λεπέν
AFP
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Υστερα από το «γαλάζιο κύμα» των δημοτικών εκλογών, το κεντροδεξιό κόμμα UMP του Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζεται να βγει για δεύτερη φορά κερδισμένο από τις σημερινές περιφερειακές εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαρτίου.
Η δεξιά, που ελέγχει σήμερα 41 -από τους 101- νομούς της χώρας, φιλοδοξεί να καταλάβει τα δύο τρίτα, χάρη στις αναμενόμενες νίκες της σε τουλάχιστον 20 νομούς, μεταξύ τους η Ερ (Eure), η Εσόν, το Λιέ και η Εντρ-ε-Λουάρ. Μία νίκη σε 70 νομούς θα θεωρείτο έτσι «συντριπτική», ο πήχυς των 60 χαρακτηρίζεται «ικανοποιητικός», ενώ οτιδήποτε λιγότερο θα χαρακτηρισθεί «μη ικανοποιητικό», όπως ανέφερε στην εφημερίδα Le Monde ο αρμόδιος τομεάρχης του UMP, γερουσιαστής Ερίκ Ντολιζέ.
Την ίδια στιγμή, νέο πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αποτελούν οι φιλοδοξίες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, που ευελπιστεί να εδραιώσει τη φήμη του ως «το πρώτο κόμμα της χώρας», την οποία απέκτησε στις ευρωεκλογές του 2014.
Παρότι ο εκλογικός νόμος δεν ευνοεί το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, τα στελέχη του ελπίζουν να κατακτήσουν τουλάχιστον ένα νομό, αυτόν της Εν (Aisne) ή του Βοκλούζ. Η παρουσία υποψηφίων του σε σχεδόν κάθε καντόνι εγγυάται ότι το Μέτωπο θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των διαμερισματικών του συμβούλων, από τους δύο που διαθέτει σήμερα.
Το Εθνικό Μέτωπο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή του δεύτερου γύρου σε ορισμένους νομούς, προτείνοντας στη δεξιά τοπικές συμμαχίες και πετυχαίνοντας έτσι την πολιτική εξασθένηση του UMP, που είναι και ο κυριότερος αντίπαλός του για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Οι επιλογές που ανοίγονται στον πρόεδρο Ολάντ για την επόμενη ημέρα των εκλογών αυτών είναι πολύ περιορισμένες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό μικρής κλίμακας, διατηρώντας όμως τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης.
Επισήμως, το Μέγαρο των Ηλυσίων προϊδεάζει για την πραγματοποίηση ενός «τεχνικού ανασχηματισμού», που αφορά την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Ζενεβιέβ Φλορασό, παραιτηθείσα πριν από δύο εβδομάδες για λόγους υγείας. Η πολιτική λογική, όμως, επιτάσσει τη διεύρυνση της κυβέρνησης με την προσθήκη υπουργών από τον χώρο των Οικολόγων, καθώς και την ενίσχυση της κομματικής ενότητας των Σοσιαλιστών, με την υπουργοποίηση στελεχών που πρόσκεινται στη Μαρτίν Ομπρί. Η νυν δήμαρχος της Λίλλης, και κόρη του βετεράνου του κόμματος Ζακ Ντελόρ, διατηρεί αμείωτη την κομματική της βάση, συνεχίζοντας να ασκεί σημαντική επιρροή τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και στους κομματικούς μηχανισμούς της βόρειας Γαλλίας.
Την ίδια στιγμή, οι εκλογές αυτές δίνουν μία ιδανική ευκαιρία στον πρώην πρόεδρο και σημερινό ηγέτη του UMP για ανάκτηση της χαμένης του πολιτικής λάμψης, ώστε να επιβάλλει τον εαυτό του ως τον μοναδικό αξιόπιστο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Το όραμα του Σαρκοζί για το «γιγάντιο μπλε κύμα», που θα τον καταστήσει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης, απειλείται ευθέως από τη Μαρίν Λεπέν. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σαρκοζί επιδιώκει να αποδείξει ότι ενσαρκώνει τη «μόνη εναλλακτική» στη σοσιαλιστική εξουσία.
Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να εξετάσουμε την εμμονή του πρώην προέδρου στην ταύτιση Εθνικού Μετώπου και Σοσιαλιστικού κόμματος, ή «FNPS», όπως αδιάκοπα επαναλαμβάνει. Ο μεγαλύτερος φόβος του «Σαρκό» είναι, άλλωστε, οι τοπικές συμμαχίες μεταξύ Μετώπου και στελεχών του UMP, έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι τέτοιες τακτικές κινήσεις για τον δεύτερο γύρο θα οδηγούν σε αυτόματη διαγραφή των «ενόχων».