Moody’s: Το ’πε και το ’κανε... υποβάθμισε το ελληνικό χρέος
ZEZA ZHKOY
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/economyinteragor_2SubCategorie&xml/&aspKath/economy&fdate=26/07/2011
...Δεν έχασε καθόλου χρόνο η Moody’s χθες και έσπευσε να υποβαθμίσει το ελληνικό χρέος στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας».
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, θέτοντάς το σε καθεστώς «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας», με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στις τράπεζες και στους ιδιώτες πιστωτές. Πρόκειται για τριπλή υποβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα Ca από Caa1, μόλις μία βαθμίδα υψηλότερα από τη διαβάθμιση «χρεοκοπία», υποστηρίζοντας ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι «σχεδόν 100%», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι οίκοι Standard & Poor’s και Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο «CCC», που είναι όμως μία βαθμίδα υψηλότερα από την αξιολόγηση της Moody’s.
Στην ανακοίνωσή του ο οίκος Moody’s εξηγεί ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη για το ελληνικό χρέος «σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες». Σύμφωνα με τη Moody’s, το νέο πακέτο της Ε.Ε. προς την Ελλάδα από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων ανέρχεται σχεδόν στο 100%»! «Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα ανώτερα του 100% του ΑΕΠ επί σειρά ετών και θα αποτελεί σημαντική απειλή στην εφαρμογή δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν του οίκου.Η υποβάθμιση από τη Moody’s ήταν αναμενόμενη και δεν επηρέασε καθοριστικά τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στις περιπτώσεις υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Το κύμα των επιθέσεων επικεντρώθηκε στις τράπεζες. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.269,04 μονάδες με πτώση 1,33%, ενώ οι μετοχές της Alpha Bank έπεσαν 6,11%, της Εθνικής 4,48%, της Κύπρου 4,15% και της MIG 3,57%.
Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό είναι πως αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η συνολική οφειλή των ελληνικών τραπεζών στο τέλος Ιουνίου έφθασε τα 103 δισ. ευρώ από 97,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη μεγάλη απόσυρση καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών. Εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι αν η μείωση των καταθέσεων ξεπεράσει το όριο του 35%, επίπεδο που αντιστοιχεί με τα συνολικά ρευστοποιήσιμα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη ρευστότητας. Μια περαιτέρω μείωση των καταθέσεων θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στη νέα συμφωνία της Ε.Ε. την περασμένη Πέμπτη για το ελληνικό χρέος προβλέπεται ότι από τα ευρωπαϊκά κράτη θα διατεθούν εγγυήσεις 32 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κινδυνεύει να διακοπεί μετά την υποβάθμιση της χώρας μας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη συνεχή μείωση των καταθέσεων και τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές λόγω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου. Χωρίς την έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα και τις εγγυήσεις που λαμβάνουν από το κράτος, οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να επισπεύδουν την είσπραξη απαιτήσεων, να περικόπτουν την ανακύκλωση δανείων, να περιορίζουν τις ρυθμίσεις συμβάσεων που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων και να απορρίπτουν νέες αιτήσεις δανειοδότησης φερέγγυων πελατών.