Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια έως το 2022

Ιστορική απόφαση της γερμανικής Βουλής για πυρηνική έξοδο έως το 2022
Reuters, AFP, Α.P.
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/07/2011_447779)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε χθες η γερμανική Bουλή τα κυβερνητικά σχέδια για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ώς το 2022, μια απόφαση που ελήφθη στη σκιά της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο για την έξοδο της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ και 79 κατά, πρέπει όμως να υπερψηφιστεί τον επόμενο μήνα και από το σώμα της Aνω Bουλής, το Μπούντεσρατ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια της ομοσπονδιακής Γερμανίας. To τελικό πράσινο φως θεωρείται περίπου δεδομένο.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τη χθεσινή εξέλιξη ως ιστορική και κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για παλινωδίες στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας.
«Υποστηρίζουμε την απόφαση από πεποίθηση και όχι από καιροσκοπισμό», ανέφερε ο Γκάμπριελ, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματός του με τους Πράσινους είχε από το 2000 αποφασίσει την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας. Οι Πράσινοι, που αγωνίστηκαν επί μακρόν κατά της πυρηνικής ενέργειας μετά την ίδρυσή τους το 1980, χαρακτήρισαν την απόφαση όψιμη νίκη τους. «Είμαι περήφανη και συγκινημένη για όσα πέτυχε το κίνημα στη διάρκεια των ετών, την περίοδο που αντιμετωπιζόταν ως εγκληματική οργάνωση», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του οικολογικού κόμματος, Ρενάτε Κίναστ.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι του Βερολίνου εκφράζουν ανησυχίες, φοβούμενοι ότι μπορεί να προκληθούν διακοπές ρεύματος και αύξηση της τιμής του. Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Οτέινγκε, ο οποίος είναι Γερμανός, ζήτησε από τη χώρα του να συντονιστεί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της σταδιακής εξόδου. Οι επτά πιο παρωχημένοι αντιδραστήρες της Γερμανίας έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους μετά τον σεισμό στη Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο. Τεχνικά προβλήματα οδήγησαν σε κλείσιμο έναν ακόμη αντιδραστήρα, ο οποίος παραμένει ανενεργός εδώ και χρόνια. Οι εννέα που εξακολουθούν να λειτουργούν θα τεθούν εκτός λειτουργίας μεταξύ 2015 και 2022. Η Γερμανία είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που προχωρεί στην έξοδο από την ατομική ενέργεια μετά τη Φουκουσίμα, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνομπίλ.
Η Βουλή ενέκρινε επίσης μέτρα που θα κληθούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η πυρηνική ενέργεια, η οποία σημειωτέον καλύπτει το 22% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σε αυτά περιλαμβάνονται νέα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου, αν και το Βερολίνο παραμένει πιστό στον στόχο μείωσης των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και κατά 80%-95% ώς το 2050. Παράλληλα αποφάσισε την επέκταση της αιολικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό των ενεργειακών αναγκών που καλύπτεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 17% που είναι σήμερα σε 35% το 2020.