Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στο Καστελόριζο θα δοθεί η πιο κρίσιμη μάχη


Από τον Πληροφοριοδότη
Όσο περνάει ο καιρός και ξεδιπλώνεται μπροστά μας το διπλωματικό παιχνίδι σχετικά με τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ της χώρας μας, της Τουρκίας, της Κύπρου και κατ’ επέκταση του Ισραήλ, τόσο ξεκαθαρίζει ο ρόλος που θα παίξει η αναγνώριση ΑΟΖ ή όχι στο Καστελόριζο.
Φαίνεται πλέον ότι έχουνε δίκιο όσοι παρομοιάζουν το Καστελόριζο με τις Θερμοπύλες και τα Δερβενάκια, καθώς εκεί θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα η νέα μεγάλη διπλωματική μάχη. Στο Καστελόριζο, το πιο πιθανό δεν είναι να δώσουμε μόνο μια διπλωματική μάχη. Τα συμφέροντα, όσον αφορά στη στρατηγική, είναι μεγάλα αρκεί να αναλογιστούμε ότι εκεί «συγκρούονται» τα FIR της Αθήνας, της Λευκωσίας, της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.
Ακόμα και ο περιορισμός των εμπλοκών των μαχητικών μας με τα αντίστοιχα των Τούρκων στο Αιγαίο σχετίζεται με την ΑΟΖ. Πρακτικά ο καθορισμός της ΑΟΖ θα συμπαρασύρει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των ορίων του εναέριου χώρου και της επέκτασης ή μη των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.
Βλέπετε, η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο είναι πιο σημαντικό από την αρίθμηση των παραβιάσεων και των παραβάσεων στο Αιγαίο.
Οδεύουμε ολοταχώς είτε σε συνολική διευθέτηση των διαφορών είτε σε καθολική ρήξη και το Καστελόριζο είναι ένα κρίσιμο σημείο για το «Ενιαίο Αμυντικό & Οικονομικό - πλέον - Δόγμα», αν θέλουμε να το υποστηρίζουμε έμπρακτα, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την παρουσία μας στην περιοχή.
Τα παραπάνω φαίνεται ότι εξέφραζαν και τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ της Τουρκίας, τα οποία και ενόχλησαν την τουρκική πλευρά, γιατί απλά ήταν αληθινά και έγιναν με σκοπό να τεθεί ένα πλαίσιο. Θα πρέπει όμως τα λόγια αυτά να τα υποστηρίξουμε έμπρακτα, αλλιώς θα παραμείνουν λόγια για το φαίνεσθαι. Ελπίζουμε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει μεριμνήσει για αυτό.
Παράλληλα αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο σχετικά με τον ρόλο του Ισραήλ και τα βασικά αίτια της «αγάπης» με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρόσφατη συμφωνία με την Κύπρο για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου φανερώνει την απόφαση για την ρήξη των σχέσεων με την Τουρκία. Βλέπετε ότι το Ισραήλ αποδεικνύει την φήμη του για την σχέση του με το χρήμα και το γενικότερο συμφέρον της χώρας…
…Είναι πολλά τα λεφτά Ταγίπ !!!
ΥΓ… Ίσως τελικά η ανακοίνωση της ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το Καστελόριζο να είχε βαθύτερη σημασία από εκείνη που αρχικά φάνηκε σε όλους μας.
Ο Πληροφοριοδότης