Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

O George και ο... Martin Luther King


Από το Μάχιμο
O Γιώργος Παπανδρέου, έκλεισε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης με τα παρακάτω λόγια απευθυνόμενος στους υπουργούς του, λίγο πριν τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, για τα τυχερά παιχνίδια που επιστρέφουν – γνωστά και ως «φρουτάκια» - και τα κλειστά επαγγέλματα.
«Θέλω απλώς να πω ότι, αυτές τις ημέρες, είναι η επέτειος της μεγάλης του ομιλίας, όπου είπε το γνωστό «I have a dream» - «Έχω ένα όνειρο». Ο Martin Luther King, αν θυμάστε, ήταν ιερέας και έλεγε ότι «ο Θεός έχει δώσει κάποιους νόμους, που λένε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ισότιμοι. Και αυτή την ιδέα, πρέπει να την ακολουθήσουμε και στη γη, στην κοινωνία μας». Με αυτή ακριβώς την ιδέα, μπόρεσε και ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα, και της γενιάς μας, και πολλών άλλων, σε πολλές χώρες
Αυτά λοιπόν είπε ο πρωθυπουργός. Κι εγώ αναρωτιέμαι
Άραγε τον άκουσε ο Θόδωρος Πάγκαλος που στο μυαλό του έχει τους κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους και τους πολιτικούς που είναι δέκα φορές κοπρίτες, γιατί διορίζουν με ρουσφέτια, όπως ο ίδιος έχει πει?
Άραγε τον άκουσε ο Χάρης Παμπούκης που μετά …βαίων και κλάδων απέστειλε πομπώδη επιστολή στη νέα διοίκηση της SIEMENS στην Ελλάδα, όπου ζητούσε να παραχωρηθούν και άλλα στοιχεία από την εταιρία για το «μαύρο πολιτικό» χρήμα στη χώρα μας, για να εισπράξει λίγες ώρες αργότερα την απάντηση… "ό,τι δώσαμε, δώσαμε…πάπαλα…"?
Άραγε τον άκουσε ο Χρήστος Παπουτσής, η Αννα Διαμαντοπούλου, που πετάνε το «μπαλάκι των ευθυνών» ο ένας στον άλλον για το χάλι και την πρωτοφανή κατάντια, μετανάστες θύματα κι αυτής «εκμετάλλευσης» να έχουν βρει καταφύγιο στη Νομική σχολή και κανείς να μην δίνει λύση στο πρόβλημα?
Άραγε τον άκουσε η Τίνα Μπιρμπίλη, που έκανε ολοταχώς πίσω στο νομοσχέδιο για τις περιοχές NATURA, ικανοποιώντας τα συμφέροντα …μικρά τοπικά, αλλά και μεγαλύτερα εργολαβικά, ώστε η Ελλάδα να χτίζεται άκριτα απ' άκρη σ' άκρη καταστρέφοντας κι άλλους παραδείσους, όσοι από αυτούς μας έχουν απομείνει?
Άραγε τον άκουσε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο αγαπημένος μας «σερίφης», που θα πατάξει την ακρίβεια στη βενζίνη, που σε λίγο θα έχει 2 ευρώ το λίτρο, που θα μειώσει τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμη ψάχνει τους τρόπους για να το πράξει?
Άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δει ποτέ το πρόσωπο του στον καθρέφτη για να ακούσει τι λέει, αλλά έχει καταλάβει και σε ποιους τα λέει, αυτά που λέει?
Δεν ξέρω αν έχουμε τόσο ρομαντικό πρωθυπουργό, τόσο «προχωρημένο» για την εποχή του που δεν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε, ξέρω μόνο, ή αισθάνομαι καλύτερα, ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που «πνίγεται» που ζει εδώ και όχι στην Αμερική. Έναν πρωθυπουργό που μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τι περνά η κοινωνία και τι περιμένει από αυτόν και τους υπουργούς του.
Καλή η θεωρία κε Παπανδρέου να βλέπαμε και λίγη πράξη, όπως λέτε κι εσείς, από τους υπουργούς σας, θα ήμασταν καλύτερα…
Υ.Γ. Tα ερωτηματικά μπήκαν στα Αγγλικά… Με συγχωρείτε, αλλά παρασύρθηκα από τον Πρόεδρο…
ΜΑΧΙΜΟΣ