Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

29η ΜΑΪΟΥ 1453

Τα ξημερώματα της Τρίτης, 29ης Μαΐου 1453, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος συνοδευόμενος από τον Θεόφιλο Παλαιολόγο, τον Ιωάννη Δαλματά και τον Δον Φρανσέσκο ντε Τολέδο εφόρμησαν για τελευταία φορά εναντίον των Οθωμανών, οι οποίοι κατέκλυζαν την πύλη του Αγίου Ρωμανού, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό την αυλαία σε μια αυτοκρατορική ιστορία 1123 ετών.
Η πράξη αυτή και κυρίως το άδοξο, μα ηρωικό, τέλος στοιχειώνει για πολλούς αιώνες του απανταχού την Γη Χριστιανούς και κυρίως του Ορθοδόξους Έλληνες.
Όλως τυχαίως η επέτειος αυτή συμπίπτει με το συλλαλητήριο των Μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας οι οποίοι και διεκδικούν περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο επανάληψης των καταστροφών και κατάλυσης του κράτους που ζήσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα. Αυτή την φορά η χώρα θα διασυρθεί πλήρως σε διεθνές επίπεδο και ίσως αποτελέσει απαρχή μια περιόδου όπου θα βιώσουμε όλοι την φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Όχι όμως με γκαζάκια και αυτοσχέδιους μηχανισμούς σε τράπεζες και δημοτικά κτίρια, αλλά σε χώρους που πραγματικά δεν θέλουμε να φανταζόμαστε.
Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς από μια καλά οργανωμένη κρατική οντότητα, η οποία όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά επιπρόσθετα ο προεκλογικός αγώνας για τις Ευρωεκλογές προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες στην οργάνωση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο Πληροφοριοδότης