Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κύριοι, ομολογώ ότι περίμενα το τέλος και των play-offs προκειμένου να τοποθετηθώ για τα τεκταινόμενα φέτος εις τον πολυμετοχικό ΠΑΟ, κυρίως επειδή ήθελα να ολοκληρωθεί και τυπικά η φετινή αγωνιστική περίοδος. Εξάλλου είτε δεύτερος είτε τρίτος τερματίσει ο ΠΑΟ ουδεμία επιρροή έχει εις την δική μου κρίση περί αποτυχίας της ομάδας. Κρίνοντας μόνο εκ του αποτελέσματος και αδιαφορώντας για τις αιτίες και αφορμές (διαιτησία, έλλειψη μεγάλων παικτών, αδυναμία προπονητή) ο πολυμετοχικός ΠΑΟ εις το αγωνιστικό επίπεδο απέτυχε, αν μάλιστα δεν υπήρχε και η πολύ καλή πορεία εις την Ευρώπη, θα ομιλούσαμε περί παταγώδους αποτυχίας.
Η αποτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου και μετά, όταν δηλαδή άπαντες είχαν αντιληφθεί ότι χάθηκε και το φετινό πρωτάθλημα, η σύγκρουση κορυφής που υπόβοσκε από την δημιουργία της πολυμετοχικότητας, να οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις και πιθανόν εις την πλήρη ρήξη μεταξύ των μετόχων.
Καθώς το γήπεδο εις το Βοτανικό έχει βαλτώσει και κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ, λείπει και ο κύριος συνεκτικός δεσμός των μετόχων που προσδοκούσαν ότι με την ανέγερση του νέου γηπέδου ο ΠΑΟ θα απογειωνόταν και οι ίδιοι θα ωφελούνταν από την επένδυσή τους εις την ΠΑΕ.
Εξαρχής το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να περπατήσει χωρίς να προβλήματα. Η συγκατάθεση έστω και ακουσίως του κ. Βγενόπουλου να κρατήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη το 50% των μετοχών της ΠΑΕ είναι ίσως η κύρια αιτία της φετινής αποτυχίας και των δυσλειτουργιών της πολυμετοχικότητας. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι πολλοί επιφανείς και κραταιοί επιχειρηματίες (Αλαφούζος, Νίκας κλπ) που είχαν συγκροτήσει την ΠΕΚ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εις το νέο σχήμα, διότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα είχε και πάλι το πρώτο λόγο.
Ο κ. Βγενόπουλος προφανώς θεώρησε τότε την παραμονή των Βαρδινογιάννηδων ως το λιγότερο κακό, καθώς πίστευε ότι η αύρα της αλλαγής θα συνέπαιρνε τους πάντες. Δυστυχώς δέχθηκε επίσης να παραμείνει όλη η παλιά αποτυχημένη φουρνιά στελεχών εις την ΠΑΕ. Ήταν ένα μεγάλο λάθος που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια εις την φετινή αγωνιστική αποτυχία.
Ο κ. Βγενόπουλος, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι αλλά και οι Βαρδινογιάννηδες όντας ισχυρές προσωπικότητες με τεράστια οικονομική δύναμη και εξουσία είναι πολύ δύσκολο να συνεργασθούν και να ομονοήσουν, καθώς εμφορούνται από διαφορετικές ιδέες και στρατηγική. Εξάλλου ο καθείς τους θα μπορούσε ευκόλως να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.
Οι Βαρδινογιάννηδες είχαν υιοθετήσει ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο που οδήγησε εις την απίστευτη μιζέρια των τελευταίων δεκατριών ετών αλλά και εις το συλλαλητήριο των 40.000 Παναθηναϊκών της 13ης Απριλίου 2008.
Οι Γιαννακόπουλοι αντιθέτως δαπανώντας απίστευτα χρήματα για τα δεδομένα του μπάσκετ κατάφεραν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας σε όλα τα αθλήματα.
Ο κ. Βγενόπουλος με ατού το επιθετικό management όμοιο του οποίου δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά εις την Ελλάδα, έχει καταστήσει την MIG κυρίαρχη οικονομική δύναμη της χώρας.
Τόσο οι Γιαννακόπουλοι όσο και ο κ. Βγενόπουλος έχουν απήχηση εις την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΟ και η γνώμη τους είναι καθοριστική. Αναμφισβήτητα κάνουν γκελ στον κόσμο του ΠΑΟ, εν αντιθέσει...
Πιστεύω ότι ο κ. Βγενόπουλος με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ορθώνει λόγο σοβαρό και προπάντων δίδει επιτέλους προοπτική και αισιοδοξία. Ακόμη και αν διαφωνεί κάποιος σε επιμέρους θέματα μαζί του, η ουσία είναι ότι πρέπει να τερματιστεί επιτέλους η μιζέρια που ταλανίζει τον ΠΑΟ και να απομακρυνθούν πάραυτα οι φορείς της… Αρκετά.
Αυτή τη στιγμή το σύμπαν του ΠΑΟ ευρίσκεται σε φάση εξέλιξης. Προκαλούνται εκρήξεις, σχάσεις και δημιουργούνται νέα δεδομένα. Λογικό είναι αφού πρόκειται επί της ουσίας για επιχειρηματικό πόλεμο και μάλιστα επικών διαστάσεων για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού κάποιος ή κάποιοι εκ των μετόχων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχουν επικρατήσει.
Ευχής έργον για τον ΠΑΟ θα είναι ο Σεπτέμβριος να βρει μαζί τους κ. Γιαννακόπουλους και τον κ. Βγενόπουλο εις τα ηνία της ΠΑΕ. Αλλιώς...
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ