Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κυρίες και Κύριοι, εν αναμονή της ανακοινώσεως από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ των ψηφοδελτίων για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, από πολλά και διαφορετικά «κέντρα» διαρρέονται πλείστα όσα ονόματα κορυφαίων για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου για να τσεκαριστούν αντιδράσεις ή να «καούν» υποψηφιότητες.
Για το μεν ΠΑΣΟΚ η επιλογή του επικεφαλής δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, αφού η επιλογή αυτή ούτε θα σηματοδοτεί τίποτε ιδιαίτερο, ούτε θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι βέβαιο ότι ο επικεφαλής θα είναι είς ή μία εκ των κορυφαίων. Όποιος ή όποια (με πιο πιθανή την κ. Διαμαντοπούλου) τελικά επιλεχθεί από τον George θα τύχει μεν πολύ μεγάλης προβολής από τα Μ.Μ.Ε. δεδομένου ότι θα αναλάβει επί της ουσίας την εκπροσώπηση του κινήματος κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά έως εκεί. Ενδεχομένως ο εν λόγω επικεφαλής να αποκτήσει και κάποιο – μικρό – προβάδισμα σε σχέσει με τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη ως νούμερο 2 εις το κόμμα.
Η επιλογή όμως του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. θα δείξει ποια είναι η βούληση και ποιες οι σκέψεις του Κώστα για το πότε θα προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν σκέψεις λοιπόν να επιλεγεί κάποιος εκ των κορυφαίων υπουργών. Έχουν διαρρεύσει μάλιστα και τα ονόματα του κ. Μεϊμαράκη, του Άρη ακόμη και του Ευριπίδη. Θεωρώ όμως ότι ουδείς εκ των δύο πρώτων θα δεχθεί να αφήσει το υπουργείο πρώτης γραμμής που προΐσταται, το οποίο του παρέχει δημοσιότητα και δυνατότητες να φτιάξει το μηχανισμό τους για την επόμενη ημέρα (μετά τον Καραμανλή δηλαδή) για να μετακομίσει εις το ησυχαστήριο των Βρυξελών. Ο μόνος λόγος για να δεχθεί σχετική πρόταση από τον Πρωθυπουργό θα αποτελέσει εις την περίπτωση που ο Κώστας έχει αποφασίσει να πάμε για εκλογές άμεσα, ήτοι εντός του Φθινοπώρου. Μόνο εις την περίπτωση αυτή θα δεχθεί κάποιο κορυφαίο στέλεχος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, μια και όταν προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές, θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής.
Συνεπώς αν δούμε ότι επιλέγεται επικεφαλής κάποιος εκ των κορυφαίων υπουργών, ας μην καταχωνιάσουμε τα εκλογικά βιβλιάρια μας, αφού θα ξαναχρειασθούν άμεσα.
Όσον αφορά πιθανή επιλογή του Ευριπίδη (προσωπικά δεν του δίνω πολλές πιθανότητες) δεν βλέπω να ισχύουν τα ανωτέρω. Εις την περίπτωση αυτή θα πρόκειται περισσότερο για την τελευταία ίσως χάρη του Κώστα προς τον κουμπάρο του, προκειμένου ο τελευταίος να μείνει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και να ανασυνταχθεί, μετά την φθορά που έχει υποστεί το προφίλ του το τελευταίο εξάμηνο. Η Ευρωβουλή είναι δυνατό να αποτελέσει μία καλή και σίγουρη λύση για τον Ευριπίδη, δεδομένου μάλιστα ότι σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. εις τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα χαθεί τουλάχιστον η μία έδρα της Ροδόπης (από τις δύο που έχει τώρα η Ν.Δ.) και το πιο πιθανό είναι, την εναπομένουσα να την καταλάβει ο μουσουλμάνος νυν βουλευτής.
Υ.Γ. 1ο. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να αποδομήσει το ΠΑΣΟΚ με συνεχείς αποκαλύψεις για εμπλοκή στελεχών του σε σκάνδαλα κατά την εκσυγχρονιστική περίοδο. Θα γίνει συγκεκριμένη μάλιστα προσπάθεια να συνδεθεί ο ίδιος ο George με πρόσωπο που άνηκε εις το στενό περιβάλλον του και τώρα είναι από τους βασικούς κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της SIEMENS.
Υ.Γ. 2ο. Προβλέπεται λοιπόν πόλεμος, μια και ο κ. Καραμανλής παίζει επί της ουσίας το τελευταίο του χαρτί σε αυτές τις ευρωεκλογές συνεπικουρούμενος από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχει πείσει και κάποια από τα στελέχη του έχουν «αμαρτωλό» παρελθόν.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ