Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν μετά την εκλογή του «Μαυρούλη» και τα πρώτα δείγματα γραφής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Είχαμε προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες ότι η Τουρκία θα αποτελούσε την αγαπημένη χώρα των ΗΠΑ. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι και η απόφαση να αποσυρθούν σταδιακά τα αμερικάνικα στρατεύματα από το Ιράκ. Οι Αμερικάνοι θέλουν αυτό να πραγματοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Και αυτό γίνεται μόνο δια μέσω της Τουρκίας.
Είναι λοιπόν φυσιολογικό να μην θέλει η ηγεσία των ΗΠΑ να επιβαρύνει περισσότερο την ήδη καταπονημένη οικονομία της χώρας τους. Βέβαια θα μπορούσε η χώρα μας να προσφέρει βοήθεια μέσω του τεράστιου εμπορικού στόλου που διαθέτει αλλά αυτό απαιτεί συντονισμό και συνεργασία, όροι που είναι άγνωστοι στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Από εκεί και πέρα οι σύμμαχοι μειώνονται ακόμα περισσότερο, καθώς η Μέρκελ δεν θέλει να ακούσει για Ελλάδα κυρίως μετά τα αδιέξοδα στα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα των Υποβρυχίων και των Αρμάτων Μάχης Leopard, ενώ μόνο ο Σαρκοζί μας έμεινε. Και αυτός όμως την έχει ψυλλιαστεί και για τον λόγο αυτό καλεί εσπευσμένα το Κωστάκη για διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Θέλει οι υποσχέσεις να μετουσιωθούν σε υπογραφές για να μην την πατήσει όπως οι Γερμανοί.
Και ενώ η πολιτική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, υπάρχουν δυστυχώς πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στον Έβρο. Εκεί οι Τούρκοι κάνουν πάρτι και δυστυχώς η κατάσταση δύσκολά θα ελεγχθεί τα επόμενα χρόνια. Φανταστείτε λοιπόν του Σκοπιανούς να διεκδικούν μειονότητες στην Μακεδονία και τους Τούρκους να ζητούν αυτονόμηση (ή αλλιώς Κοσσοβοποίηση) της Θράκης; Η επανατοποθέτηση του Ρ. Χόλμπορουκ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται ότι ευνοεί τις καταστάσεις αυτές.
Το τραγικό είναι ότι εμείς έχουμε τσιμπήσει το δόλωμα του Αιγαίου και τις εκεί διεκδικήσεις και δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Για παράδειγμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εκπαιδεύονται συνεχώς μετά τα Ίμια στις διαδικασίες και τεχνικές ανακατάληψης βραχονησίδας, ενώ είναι βέβαιο ότι πιθανές συγκρούσεις σε κατοικημένες περιοχές απαιτούν άλλου είδους εξοπλισμό και εκπαίδευση!!!
Το βέβαιο είναι ότι την χρονική αυτή περίοδο απαιτείται ισχυρή κυβέρνηση και πολιτική – κοινωνική ηρεμία, πράγμα που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή και για αυτό φαίνεται ότι φροντίζουν κάποιοι άλλοι.
Ο Πληροφοριοδότης