Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

«ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΑΛΗΘΙΝΗ, ΤΗ ΛΕΝΕ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ» (;)

Κυρίες και Κύριοι, εν μέσω δυσεπίλυτων εσωτερικών ζητημάτων ο κ. Καραμανλής πρόκειται να επισκεφτεί στις 26-27 Απριλίου την Αλβανία.
Εις τις σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουμε το «πάνω χέρι» λαμβανομένης υπ’ όψιν αφενός μεν της συμπαγούς και της ακμάζουσας Ελληνικής μειονότητας εις την Βόρεια Ήπειρο, αφετέρου δε των εκατοντάδων χιλιάδων αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται δω και επί της ουσίας συντηρούν την Αλβανία με τα εμβάσματα τους προς τη γείτονα χώρα.
Κι όμως χάρη εις τις «άοκνες» και «επιτυχείς» προσπάθειες του Ελληνικού ΥΠΕΞ (διαχρονικώς για να μην κακολογούμε συνέχεια την Dora…), μας κάνουν πλάκα ακόμη και οι Αλβανοί…
Επίσης υποτίθεται ότι αποτελεί διεθνή διπλωματική πρακτική, όταν πρόκειται να διεξαχθούν διμερείς επαφές μεταξύ εκπροσώπων χωρών και πόσω μάλλον αρχηγών κρατών, να αποφεύγονται ενέργειες που δύνανται να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ των δύο αυτών χωρών.
Όλα τα ανωτέρω υποτίθεται όμως και δεν ισχύουν εις την περίπτωσή μας, δεδομένου ότι τα «καμάρια» μας έχουν «κατορθώσει» να αυτοαναγορευτεί η χώρα μας ως ο καρπαζοεισπράκτορας των Βαλκανίων, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.
Εχθές έγινε γνωστό ότι καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Χειμάρας και Πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος, σε έξι μήνες φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ και τρία χρόνια παύση από τα δημαρχιακά του καθήκοντα. Η εκδίκαση της υποθέσεως έγινε μετά από πολλές αναβολές με προφανή φυσικά σκοπό να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Χειμαριωτών τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Το περασμένο έτος, αυθαίρετα και ως μη όφειλε, το αντίστοιχο αλβανικό ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες υποδεικνύουν τα τοπωνύμια, τις συνοικίες, τα μνημεία καθώς και τις κύριες οδούς της Χιμάρας. Κατά την αλβανική νομοθεσία η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Χειμάρας, όμως, δεν ερωτήθη ποτέ για την τοποθέτηση των πινακίδων και συμμορφούμενος με τη νομιμότητα αφαίρεσε τις συγκεκριμένες πινακίδες εκτός των άλλων διότι οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες (αλβανικά και αγγλικά) και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την προ ενός μόλις μηνός ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και εις τα ελληνικά.
Αποτελεί όμως πρακτική των αλβανικών αρχών να δημοσιοποιούν τις διώξεις κατά ομογενών κάθε φορά που επισκέπτονται την Αλβανία Έλληνες επίσημοι όπως, πριν την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη με την ιδιότητα της προεδρευούσης του ΟΑΣΕ, πριν την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη και πριν επισκεφθεί την Αλβανία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Και κάτι ακόμη.
Στις 22 Απριλίου 2007, ο Βασίλης Μπολάνος, Δήμαρχος της Χειμάρρας, την οποία που δεν αναγνωρίζουν σαν Ελληνική τα Τίρανα και δεν έχουν διστάσει να προβούν εις το παρελθόν σε βία, νοθεία και τρομοκρατία, προκειμένου να μην εκλεγεί Έλληνας Δήμαρχος, είχε κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση εις το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, λέγοντας ότι «Δεν ζητούμε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι η Αλβανία ζητά στο Κοσσυφοπέδιο»!!!
Ερωτήσεις όπως πόσοι εξ ημών έχουμε πληροφορηθεί την ανωτέρω δήλωση, για ποιο λόγο τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. δεν έπαιξαν την ανωτέρω δήλωση και ποια είναι η θέση του Ελληνικού ΥΠΕΞ για την Βόρειο Ήπειρο, είναι τουλάχιστον περιττές να υποβληθούν. Εξάλλου ο ραγιαδισμός αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής διαχρονικά (είπαμε, να μην κακολογούμε μόνο τη Dora…)
Όταν ακόμη και η Αλβανία, η οποία υποτίθεται ότι έχει την ανάγκη μας για να επιβιώσει οικονομικά, δεν διστάζει να προκαλέσει εξυπηρετώντας φυσικά τους εθνικούς της σκοπούς, τι να περιμένουμε εις τα υπόλοιπα ανοιχτά εθνικά μας θέματα, όπου οι αντίπαλοί μας είναι απείρως ισχυρότεροι των Αλβανών;
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου δεν εντάχθηκε εις τον εθνικό κορμό μόνο μετά από απαίτηση των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως της Ιταλίας, αν και ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε δύο φορές την Βόρειο Ήπειρο…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ