Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Άρθρο ότι οι Ιρανοί σιίτες ανησυχούν τo Ισραήλ περισσότερο από το ISIS


Οι Ιρανοί σιίτες ανησυχούν τo Ισραήλ περισσότερο από το ISIS
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το Ισραήλ θεωρεί τους σιίτες του Ιράν και της Χεζμπολάχ την κορυφαία απειλή και όχι το σουνιτικό ISIS, και υπό αυτό το πρίσμα αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις και σχεδιάζει τη δική του στάση και συνεισφορά στην αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».
Οπως εκτίμησε ο κορυφαίος αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ και πρώην ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, Εφρέμ Καμ, «αν ηττηθεί το ISIS θα ωφεληθούμε όλοι, αλλά αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι το Ιράν».
Ωστόσο, το Ισραήλ δηλώνει πρόθυμο να συστρατευθεί στην προσπάθεια κατά του ISIS, παρέχοντας πληροφορίες για τη δράση του. Σύμφωνα με Ισραηλινό διπλωμάτη, οι Ευρωπαίοι συχνά χάνουν τα ίχνη των τζιχαντιστών από τη στιγμή που αυτοί φεύγουν από το ευρωπαϊκό έδαφος, περνούν στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία, και σ’ αυτό το σκηνικό η συμβολή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Οπως έλεγε στη διάρκεια ενημέρωσης στην Ιερουσαλήμ, την οποία παρακολούθησε και η «Κ», ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, στενός προσωπικός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Ντορ Γκολντ, «δεν έχετε άλλη επιλογή από το να καταστρέψετε το ISIS. Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μαζί τους. Αλλά εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι είστε έτοιμοι να κάνετε για να προστατεύσετε εαυτούς».
Αλλάζει η εξίσωση
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αλλάζουν την εξίσωση (game changer) και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ήδη επεξεργάζονται τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις, κυρίως τι είδους συνεργασία θα υπάρξει με τη Ρωσία στις δράσεις κατά των τζιχαντιστών και κατά πόσον ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα διατηρήσει για ένα διάστημα τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ στην εξουσία.
Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για αναφορές Ευρωπαίων -με πλέον χαρακτηριστική αυτή της Σουηδής υπ. Εξωτερικών- που συνδέουν την τρομοκρατική δράση του ISIS με τη μη επίλυση του Παλαιστινιακού.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ επενδύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου περιφερειακού σχεδιασμού, στον οποίο περιλαμβάνεται η Κύπρος, αλλά και δυνητικά η Αίγυπτος. Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την Τετάρτη την πρώτη του επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα υπάρξουν επαφές και με τον πρόεδρο της χώρας, τον υπ. Ενέργειας, και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Από συζητήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, προκύπτει η ειλημμένη απόφαση του Ισραήλ να οικοδομήσει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ο κ. Τσίπρας θα τύχει θερμής υποδοχής καθώς η κυβέρνηση, τα κόμματα και η κοινή γνώμη βλέπουν με ικανοποίηση τη ρεαλιστική στροφή του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται -και, κυρίως, ενεργεί- ως υπέρμαχος αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Αρχικά, επικρατούσε έντονος προβληματισμός για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, λόγω των εκπεφρασμένων θέσεών του υπέρ των Παλαιστινίων. Ωστόσο, μετά την ανάδειξή του στην εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπουν ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί του αποτιμώνται ως «πολύ ενθαρρυντικά».
Σχετικά με το φυσικό αέριο
Στο επίκεντρο των σχεδίων των Ισραηλινών είναι το φυσικό αέριο, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στη στρατιωτική συνεργασία. Η Ελλάδα προσφέρει στην ισραηλινή αεροπορία το χρήσιμο «βάθος» στον εναέριο χώρο που της στερούν η γεωγραφία και η ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία, αποδοτική είναι η ναυτική συνεργασία, ενώ υπάρχουν σχέδια συμπαραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας, πρόσφατα επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήμ ο αρχηγός του Λιμενικού και ο υπαρχηγός της Αντιτρομοκρατικής.
Σύμφωνα με αρμόδιους Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ελλάδα εντάσσεται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Εδώ δίνεται έμφαση στην τριμερή συνεργασία με τη συμμετοχή της Κύπρου και στη διασύνδεση με την Αίγυπτο. Εξετάζονται πέντε πιθανά σχέδια για την αξιοποίηση του αερίου: 1) Κατασκευή αγωγού από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και το κυπριακό οικόπεδο 12 σε τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο και από εκεί με πλοία LNG προς τις ευρωπαϊκές αγορές. 2) Αγωγός προς την Τουρκία μέσα από τις ΑΟΖ Κύπρου, Λιβάνου και Συρίας, υπό τη προϋπόθεση ότι θα έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις με την Τουρκία, αλλά ακόμη και έτσι η διαδρομή για ευνόητους λόγους χαρακτηρίζεται «ριψοκίνδυνη». 3) Αγωγός μέσω Κύπρου και από εκεί στην Τουρκία. Είναι η φθηνότερη επιλογή, αλλά θα πρέπει να έχει λυθεί το Κυπριακό, ενώ και εδώ, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, υπάρχει ο αστάθμητος παράγων Ερντογάν. 4) Αγωγοί ώς τα υφιστάμενα τερματικά στην Αίγυπτο και από εκεί μεταφορά του αερίου με LNG στην Ελλάδα. 5) Πλωτό τερματικό υγροποίησης (FLNG) στα ανοιχτά του Ισραήλ, που θεωρείται, όμως, το πιο ευάλωτο σε τρομοκρατική επίθεση και, άρα, το λιγότερο πιθανό.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει την επιτάχυνση των όποιων σχεδιασμών καθώς Ισραηλινοί και Κύπριοι έχουν προχωρήσει και βρίσκονται στο στάδιο συζητήσεων με συγκεκριμένες εταιρείες.