Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Σε μετωπική Ερντογάν - Στρατιωτική ηγεσία


Στο όριο η σύγκρουση Ερντογάν και Στρατού 
Μετά την προχθεσινή παραίτηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων
Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Στρατού και κυβέρνησης στην Τουρκία, μετά την παραίτηση, την Παρασκευή, σύσσωμης της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων - και συγκεκριμένα των αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, και των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.
Η πρωτοφανής αυτή κίνηση, η οποία εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από την καθιερωμένη συνεδρίαση του τουρκικού Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου και επρόκειτο να αποφασιστούν οι κρίσεις στο στράτευμα, επιβεβαιώνει ότι το χάσμα μεταξύ του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και των «Στρατηγών» όχι μόνο παραμένει αγεφύρωτο, αλλά ενδεχομένως και να διευρύνεται.
Η λύση Οζέλ
Λύση ως προς την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ισίκ Κοσάνερ, βρέθηκε, ωστόσο τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο τελευταίος αποχώρησε καταγγέλλοντας την προσπάθεια εμφάνισης του Στρατού ως «οργανισμού εγκλήματος».
Στη θέση του στρατηγού Κοσάνερ διορίστηκε, έπειτα από μακρά σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο έως πρότινος αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός, Νετζντέτ Οζέλ, ο οποίος ήταν ο μόνος που δεν παραιτήθηκε.
Αρχικά, ο στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ζήτησε να αποστρατευθεί «επειδή το θεώρησε αναγκαίο». Ωστόσο, το Πρακτορείο «Ανατολή», μετέδωσε ότι ο λόγος των παραιτήσεων ήταν η διαφωνία για τις επικείμενες προαγωγές και αποστρατείες. Σημειώνεται ότι περίπου το 1/3 των ανώτατων αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται είτε στη φυλακή, είτε στη λίστα των υπόπτων είτε ανακρίνεται για συμμετοχή σε συνωμοσίες ανατροπής της κυβερνήσεως, με κυριότερη την περιβόητη υπόθεση «Βαριοπούλα».
Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο στρατηγός Κοσάνερ κατέστησε σαφές ότι ο λόγος της ρήξης είναι οι δικαστικές περιπέτειες των αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται σε διάφορες υποθέσεις. «Αυτή τη στιγμή», είπε, «είναι προφυλακισμένοι και στερούνται την ελευθερία τους συνολικά 250 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία».
Ο στρατηγός κατήγγειλε ανοιχτά ότι γίνεται προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας οργανισμός εγκλήματος». Επεσήμανε δε ότι δεδομένου ότι ουδείς εμπόδισε αυτήν την κατάσταση, «ήταν αδύνατον να συνεχίσω να υπηρετώ από το ανώτατο αυτό αξίωμα, αφού δεν μπορώ να υπερασπιστώ ως αρχηγός του γενικού επιτελείου τα δικαιώματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».
Οι κατηγορίες
Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο της Τουρκίας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 22 ατόμων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εν ενεργεία ή εν αποστρατεία αξιωματικοί, με το αιτιολογικό ότι διαχειρίζονταν εκστρατεία υπονόμευσης της κυβέρνησης μέσω Διαδικτύου. Η νέα αυτή υπόθεση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ του πάλαι ποτέ παντοδύναμου Στρατού και της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Κοσάνερ είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις πριν από έναν χρόνο, ως συμβιβαστική λύση.
Τις τελευταίες ημέρες, συναντήθηκε επανειλημμένως με τον κ. Ερντογάν και εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις κρίσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ήλθε από τον υπουργό Μεταφορών Μπιναλί Γιλντορίν, ο οποίος δήλωσε ότι «το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά».
H συνεδρίαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα και όπως είναι φυσικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται πλέον με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.