Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΑΡΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ....ΕΡΝΕΣΤΟ!!!



Από τον U Foul
Manager!!! Τι ωραία λέξη! Βγάζει κάτι το βαρύγδουπο...Κύρος, χλιδή και μυστήριο συνάμα...Σε κάνει να φαντάζεσαι συναντήσεις σε υπερπολυτελή γραφεία, lobbies ξενοδοχείων, κότερα, να διαμορφώνονται στρατηγικές, να γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις.... Γεμίζει το στόμα σου ρε παιδάκι μου και.... σίγουρα η τσέπη τους!
Αν θες να μάθεις τι εστί manager ρώτα τον Σωκράτη! Ποιον Σωκράτη;;; Ένας ήταν ο Πρόεδρας φίλε!!! Μέγιστος manager κι ο ίδιος, υπό την έννοια της διεύθυνσης επιχειρήσεων, ο οποίος λόγω της ενασχόλησής του με τα του Θρύλου ήρθε σε επαφή με πολλούς μανατζαραίους και μανατζερίσκους του αθλητικού χώρου. Ειδικά, τα πρώτα χρόνια της θητείας του, ως σχετικά άπειρος στο χώρο και με θέληση να εγκαθιδρύσει την παντοκρατορία του (ορισμένοι τη λένε και χούντα, αλλά δε με ενοχλεί καθόλου) στο ποδόσφαιρο, τάισε αρκετούς από δαύτους.
Τύπους δηλαδή που είναι «μανούλες» στα επικοινωνιακά τρικ. Που στέλνουν fax με προτεινόμενους παίκτες στα γραφεία των συλλόγων και ταυτόχρονα ενημερώνουν δεξιά κι αριστερά ότι η ομάδα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον παίκτη τους μόνο και μόνο επειδή το αποδεικτικό αποστολής του fax γράφει ok. Κατόπιν, με τη πολύτιμη βοήθεια δημοσιογραφίσκων που, είτε τσιμπάνε λόγω καλοκαιρινής αναδουλειάς είτε ενδεχομένως να παίρνουν το χαρτζιλίκι τους γι’ αυτό, παρουσιάζουν κάποιο τυχάρπαστο σαπάκι που κάνει κοντρόλ με το καλάμι ως διάδοχο του Μαραντόνα.
Τα τελευταία χρόνια, όταν πλέον έμαθε ο Σωκράτης, αλλά... «σφίξανε και τα γάλατα», άλλαξε τακτική και έγινε πιο προσεκτικός και «σφικτός» γενικότερα. Είναι ιστορικές οι ατάκες που έριχνε σε συνεντεύξεις τύπου προς τους καλοθελητές δημοσιογράφους (βλ. «Χο Χο Χο τα κρατάω τα πρωτοσέλιδά σας» ,κλπ) , αλλά και λοιπές ατάκες για τεχνικούς διευθυντάδες ή τα «θέλω» προπονητών της Ιβηρικής χερσονήσου.
Γιατί, φτάνοντας στο σήμερα, όπως και να το κάνεις :
1. Δε νοείται να φέρνει ο προπονητής παίκτες που έχουν τον ίδιο manager με αυτόν, εκτός αν μιλάμε για εξαιρετική περίπτωση παίκτη.
2. Δεν νοείται να γίνεται, κατ’ εντολή του προπονητή, δανεισμός παίκτη για ένα χρόνο (όσο δηλαδή θα μείνει κι ο προπονητής στην ομάδα) και μάλιστα χωρίς οψιόν αγοράς.
3. Δε νοείται να «ισπανοποιείς» την ομάδα ή να σκας ένα σκασμό λεφτά για δευτερότριτες επιλογές του προπονητή, που όταν φύγει (του χρόνου) απλώς θα τις έχεις φορτωθεί.
4. Δε νοείται σε αυτή την ομάδα που είναι υπερπλήρης από μέτριους παγκίτες παίκτες να συζητάς να πάρεις κι άλλους τέτοιους από το πανέρι και όχι 1 ή 2 παίκτες που πράγματι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θα μου πεις (και θα συμφωνήσω) το τελευταίο είναι και απόρροια της κρίσης, της ανυπαρξίας των υπολοίπων και της έλλειψης ανταγωνισμού στη διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα...
Εν κατακλείδι, κι επειδή πρέπει να εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε: Τα αρνητικά και τα θετικά του Ερνέστο λίγο πολύ τα ξέρουμε. Με τον Ερνέστο έχουμε δει και λίγο μπάλα.(κάτι 20λεπτα για την ακρίβεια). Το πρωτάθλημα και τα φράγκα της συμμετοχής στους ομίλους του CH. L. ο Μαρινάκης θα τα πάρει και την χρονιά που έρχεται, αλλά φέτος περιμένουμε πολλά περισσότερα λόγω Ευρώπης.
Ξέρει να φτιάχνει ομάδα με πλάνο, αρχή μέση και τέλος. Αυτό το πλάνο όμως δύσκολα το αλλάζει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κι αν του στραβώσει... Και οι κατραπακιές της πρώτης θητείας του Ερνέστο φέτος δε συγχωρούνται!!! Παρόλα αυτά, αν και τον φοβάμαι λίγο κυρίως στην Ευρώπη, πιστεύω ότι φέτος θα δούμε καλύτερη μπάλα από το Θρύλο και θα οφείλεται στον Ερνέστο. Σε κάθε περίπτωση όμως δε νοείται να δίνονται «τα κλειδιά» για τη δημιουργία της ομάδας σ’ ένα προπονητή που του χρόνου θα φύγει!
Υ.Γ. 1ο. Από αλλού ξεκίνησα και αλλού κατέληξα πάλι!
Υ.Γ. 2ο. Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ‘Τερματοφύλακας –Γιατρός” που διαβάζαμε μικροί. Πλέον κυκλοφορεί και σε “Προπονητής-Manager”.
Με θρυλικούς χαιρετισμούς
U FOUL