Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Όταν και οι ΗΠΑ έχουν χρέη...


Η στρατηγική Ομπάμα και ο «τενεκές» του χρέους
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/economyinteragor_2SubCategorie&xml/&aspKath/economy&fdate=02/08/2011
O Τζόναθαν Αλτερ έγραψε ένα βιβλίο για το πρώτο έτος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο ονομάζεται «Η υπόσχεση». Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τόσο καλός, διότι λειτουργεί σε τόσο πολλά επίπεδα.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, η καριέρα του Ομπάμα έχει χαρακτηριστεί από μια μόνιμη υπόσχεση, ότι –όπως έχει δηλώσει πολλές φορές– βρίσκεται στα πρόθυρα να πράξει κάτι σημαντικό για την κατάσταση του εθνικού χρέους.
Ξεκίνησε να πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη υπόσχεση όταν ήταν ακόμη στη Γερουσία. Στο βιβλίο του «The Audacity of Hope», που είχε δημοσιευτεί το 2006, εξέφρασε την ανησυχία του για το «βουνό χρέους» που προκλήθηκε από τα ετήσια ελλείμματα προϋπολογισμού ύψους 300 δισ. δολαρίων (πλέον διαμορφώνονται στα 1,6 τρισ. δολάρια). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση των σκληρών ζητημάτων του προϋπολογισμού.
Οταν εξελέγη τον Νοέμβριο του 2008, είχε υπογραμμίσει ότι η ώρα για την ανάληψη δράσης κατά του χρέους είναι τώρα. «Αυτό που κάναμε ήταν να κλωτσάμε τον τενεκέ στον δρόμο», τόνιζε στη Washington Post. «Πλέον βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου και δεν είμαστε σε θέση να τον κλωτσήσουμε περαιτέρω», ενώ πρόσθεσε ότι θα αναλάβει δράση τον Φεβρουάριο του 2009. Η ίδια υπόσχεση επαναλήφθηκε και μετά ένα χρόνο και... πάλι μετά ένα χρόνο και φθάσαμε στο σήμερα!
Στο παρά ένα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανειοδότησης για το αμερικανικό Δημόσιο αλλά και περικοπές ύψους, αρχικά, ενός τρισ. δολαρίων στο βάθος μιας δεκαετίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπήρξε μια πρωταρχική συμφωνία προκειμένου να κατατεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Αναρωτήθηκε εάν πρόκειται για το σχέδιο που ο ίδιος προτιμούσε, για να δώσει τη μονολεκτική απάντηση «Οχι». Ωστόσο, σημείωσε ότι «με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αποφεύγουμε τη στάση πληρωμών και βάζουμε τέλος στην κρίση που επιβάλαμε στον αμερικανικό λαό». Και διαβεβαίωσε ότι διαλύονται τα σύννεφα που υπήρχαν με το πρόβλημα του χρέους και ξεφεύγει η χώρα από την αβεβαιότητα. Να δούμε...
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν ως εξής:
– Προβλέπονται περικοπές ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων εντός 10 ετών σε δύο φάσεις. Η αρχική προβλέπει περικοπές ύψους 917 δισ. δολαρίων, όταν η συμφωνία περάσει από το Κογκρέσο και άλλα 1,5 τρισ. δολάρια ώς το τέλος του έτους.
– Οι πρώτες περικοπές προβλέπεται να γίνουν σε προγράμματα, τα οποία εγκρίνει κάθε χρόνο το Κογκρέσο και καλύπτουν τα πάντα, από τις δαπάνες για τον στρατό μέχρι τους ελέγχους των τροφίμων.
– Αυτά τα προγράμματα θα υποστούν περικοπές για 10 χρόνια. Οι μειώσεις θα είναι μέτριες, σε πρώτη φάση, για να αποφευχθεί να πληγεί περισσότερο η αμερικανική οικονομία. Τα επόμενα χρόνια, όμως, όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει –όπως αναμένεται– οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες.
– Περίπου 350 δισ. δολάρια από τα 917 της πρώτης φάσης θα προέλθουν από τον τομέα της άμυνας και άλλα προγράμματα που συνδέονται με την ασφάλεια, τα οποία είναι και τα πλέον δαπανηρά.
– Επιτροπή του Κογκρέσου που θα συσταθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και θα αποτελείται από 12 μέλη του Κογκρέσου, θα πρέπει να εξετάσει από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 1,5 τρισ. δολάρια.
– Η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Αν δεν συμφωνήσει σε περικοπές τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων ή αν το Κογκρέσο απορρίψει τα συμπεράσματά της, τότε θα προωθηθεί αυτόματη διαδικασία περικοπών από το 2013, σε εσωτερικά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα στρατιωτικής φύσεως.
Πέρυσι, η επιτροπή χρέους του προέδρου ανακοίνωσε την έκθεσή της για το θέμα, που ήταν αφορμή για την έναρξη σοβαρών συζητήσεων. Αλλά, για μία ακόμα φορά, οι λέξεις δεν μεταφράζονται σε πράξεις. Το μήνυμα του προϋπολογισμού του 2012 παραμένει το όχι ακόμα, θα αναλάβουμε σοβαρή δράση αύριο. Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε αυτή τη φορά να μην κλωτσήσει και πάλι τον τενεκέ πιο κάτω στον δρόμο.