Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

SAVE bandwidth. Το επόμενο trend

Από τον GK
Αν ως πλανήτης καταφέρουμε να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και να μειώσουμε τους ρύπους τόσο ώστε να μην αυτοεξοντωνόμαστε, το επόμενο πράγμα που θα μας απασχολήσει θα είναι το bandwidth.
Σε έναν κόσμο που όλα θα είναι online, η απώλεια του bandwidth ή η μη ύπαρξή του θα ισοδυναμεί με κοινωνικό αποκλεισμό ή και εμπάργκο απέναντι σε ολόκληρα κράτη και λαούς. Η κατασπατάληση του bandwidth έχει ξεκινήσει από τις μέρες μας, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, τότε που δεν απασχολούσαν καθόλου την ανθρωπότητα οι εκπομπές διοξειδίων και μονοξειδίων του άνθρακα. Κατασπατάληση, γιατί προτιμάμε να κατεβάσουμε ξανά προγράμματα από το να τα αποθηκεύσουμε, τα updates από τις εταιρείες είναι καθημερινά, ακόμα και για μη ουσιώδεις αλλαγές, και στα τύπου YouTube και Facebook ανεβάζουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.
Τώρα όλα μοιάζουν εύκολα και γρήγορα, με γραμμές DSL και Τ1, Τ2, Τ3, αλλά αν φανταστούμε όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου συνδεδεμένους, τι θα γίνει; Για να μη συμπεριλάβουμε και την πληθώρα των νέων συσκευών που μελλοντικά θα είναι συνδεδεμένες στο Internet: από ηλεκτρικές κουζίνες μέχρι και αυτοκίνητα. Μπορεί, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να τρακάρει ο κύριος με την BMW, επειδή ο Δημητράκης ανέβαζε το video της κοπέλας του στο Ιnternet. Είμαστε ακόμα στην αρχή... Ας μη χρειαστεί να φτάσουμε πάλι στον γκρεμό, όπως σήμερα με την καταστροφή τού περιβάλλοντος.
Οι μηχανικοί, όπως όφειλαν και τότε, ας φτιάξουν πιο έξυπνες εφαρμογές, και οι χρήστες ας μάθουν να χρησιμοποιούν με σύνεση αυτό που σήμερα μοιάζει ατελείωτο και χωρίς επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
(Πηγή : http://e-pcmag.gr/techtalk/save-bandwidth)
GK