Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Στην Ελλάδα έχουμε τσακωθεί με την ...αλήθεια...


Από τον Άγνωστο Χ
Στην Ελλάδα έχουμε τσακωθεί διαχρονικά με την αλήθεια. Άλλα ακούμε προεκλογικά και άλλα γίνονται μετά τις εκλογές. Επίσης άλλα λέγονται τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη, άλλα την Τετάρτη και άλλα γίνονται την Παρασκευή.
Υπάρχει και μία γραφική θα μπορούσε κάποιος να πει φωνή, του αντιπροέδρου της σημερινής Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου που λέει που και που κάποιες υποψίες αλήθειας, αλλά τις θεωρώ ως μη γενόμενες τις κατά καιρούς δηλώσεις του, καθώς υποκρύπτουν σκοπιμότητες και γίνονται νομίζω υστερόβουλα π.χ. το «μαζί τα φάγαμε» ακούγεται ενδεχομένως ως αλήθεια, αλλά υποκρύπτει τη σκοπιμότητα να θεωρηθούν και άλλοι, πλην των πολιτικών, συνυπεύθυνοι και συνένοχοι. Δεν αναφέρομαι λοιπόν σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Αναφέρομαι κυρίως σε αλήθειες από τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει ποιος έχει δίκιο σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα οι συνδικαλιστές και οι συντεχνίες θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους βρίσκονται πάνω από όλους και όλα. Τι θα πρέπει λοιπόν να γίνει σε αυτόν τον τόπο όταν συγκρούονται τα συμφέροντα μίας συντεχνίας με το συμφέρον όλων των άλλων; Θα πρέπει πολύ απλά να μάθουμε την αλήθεια για να μπορούμε ως κοινωνία να αποφασίσουμε τι είναι το καλύτερο για όλους μας.
Ξέρετε λοιπόν πόσα παίρνει ένας οδοκαθαριστής του Δήμου Αθηναίων το μήνα; Μάλλον όχι. Όμως γνωρίζετε όλοι ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει κυριολεκτικά πνιγεί στα σκουπίδια. Αν λοιπόν κάποιος σας έλεγε ότι ο οδοκαθαριστής του Δήμου Αθηναίων εισπράττει καθαρά μηνιαίως το ποσό των Ευρώ 2.000,00 τι θα λέγατε;
Σίγουρα η δουλειά του είναι δύσκολη και ανθυγιεινή (και μπορεί να μην ήθελα να την κάνω εγώ προσωπικά), αλλά μία καθαρίστρια στον ιδιωτικό τομέα παίρνει για την ίδια εργασία το ποσό των Ευρώ 700,00. Επίσης είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι ανειδίκευτοι άνεργοι στην χώρα μας, θα την έκαναν αυτήν τη δουλειά, αν γνώριζαν την αμοιβή και τους όρους εργασίας. Ο οδοκαθαριστής εισπράττει περισσότερα από έναν απλό υπάλληλο σε κάποιο Υπουργείο και σίγουρα περισσότερα από έναν πτυχιούχο δάσκαλο σε δημοτικό σχολείο ή έναν τεχνικό υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού.
Ο ανωτέρω μισθός είναι αποτέλεσμα σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων και πιέσεων των οδοκαθαριστών προς τους δήμους και την κοινωνία, με όπλο βέβαια το να μετατρέπεται η χώρα σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με άμεσο κίνδυνο την εμφάνιση μολύνσεων και λοιμώξεων.
Θεωρώ λοιπόν πως αν η κοινωνία γνώριζε την αλήθεια, ήτοι τις πραγματικές απολαβές των οδοκαθαριστών, τότε η ίδια η κοινωνία θα αξίωνε την επιστράτευσή τους και δεν θα τους έβλεπε καθόλου με συμπάθεια.
Υ.Γ.1 Όπως βλέπετε η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως κοινωνική και θεσμική, παρά απλώς οικονομική. Ακριβέστερα δε, η οικονομική κρίση προήλθε από την κοινωνική και θεσμική κρίση.
Υ.Γ. 2 Την πληροφορία για τις αμοιβές των οδοκαθαριστών την έχω επειδή έχει τύχει στα Πολιτικά Δικαστήρια να ακούσω σχετικά σε υπόθεση, όπου η σύζυγος διεκδικούσε από το οδοκαθαριστή σύζυγό της διατροφή για την ίδια και τα παιδιά της με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του συζύγου της. Αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη για τις απολαβές που αναφέρω ανωτέρω, θα ήθελα να την ακούσω.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ