Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Στιγμές ενός debate από τον απολαυστικό Αντ. Πανούτσο


Στιγμές ενός debate
Αντώνης Πανούτσος
Οι Ελληνες δημοσιογράφοι που παίρνουν μέρος στα debates, με τον καιρό, κατάλαβαν ότι οι ερωτήσεις δεν επηρεάζουν τις απαντήσεις. Οτι ο δημοσιογράφος μπορεί να ρωτήσει ό,τι γουστάρει και ο πολιτικός να απαντήσει ό,τι θέλει
Στο debate τη στιγμή που ο Κουτσούμπας είπε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ενωση και η Ρωσία είναι ένα καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό κράτος σκέφτηκα «Τον χάσαμε τον άνθρωπο». Οπως υπάρχουν κάτι υπέργηροι συγγενείς που νομίζουν ότι ο αδελφός τους ο Λευτέρης, που πέθανε στο Αλβανικό, είσαι εσύ και όλο το βράδυ πρέπει να κάνεις τον μακαρίτη και να γυρνάς όταν ακούς «Λευτέρης», κάπως έτσι είναι και ο Λαφαζάνης με τη Σοβιετική Ενωση. Πιστεύει ότι υπάρχει Σοβιετική Ενωση και κανένας δεν τολμούσε να του πει ότι τη χάσαμε πριν από 26 χρόνια από τον φόβο ότι θα χάσουμε και τον Λαφαζάνη. 
Ο Κουτσούμπας το τόλμησε, ο Λαφαζάνης έβαλε τον κόφτη δυσάρεστων ειδήσεων να δουλεύει και μια ζωή σώθηκε. Οχι όμως και η λογική που χάνεται μπροστά στην πραγματικότητα όταν το ΚΚΕ λέει ότι η παραμονή στο ευρώ είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητη και η ΛΑΕ του Λαφαζάνη να πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από αυτό. Το πώς είναι άγνωστο, αφού το «φεύγω από το μνημόνιο» έχει γίνει σαν το ξεμάτιασμα. Κάποιοι λίγοι επιμένουν ότι μπορούν να το κάνουν αλλά όταν τους ρωτήσεις πώς γίνεται, σου λένε ότι δεν επιτρέπεται να το πουν. 
Η στιγμή που ο Λαφαζάνης έμαθε ότι δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση ήταν η πιο χαριτωμένη σε ένα debate που, εκτός από απαντήσεις, δεν υπήρχαν ούτε ερωτήσεις. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι που παίρνουν μέρος στα debates, με τον καιρό, κατάλαβαν ότι οι ερωτήσεις δεν επηρεάζουν τις απαντήσεις. Οτι ο δημοσιογράφος μπορεί να ρωτήσει ό,τι γουστάρει και ο πολιτικός να απαντήσει ό,τι θέλει. Οτι η Μάρα Ζαχαρέα μπορεί να ρωτάει ποια είναι η ρεαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Μεταναστευτικό και η Γεννηματά να απαντάει: «Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας». Σαν η ευχή να είναι σχέδιο. Να ρωτάει ο Σρόιτερ τον Καμμένο αν το τρενάκι της Παιδείας έχει εκτροχιαστεί και ο πρόεδρας να απαντάει: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, το ίδιο και η Παιδεία. Στο θέμα της αριστείας πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό. Χρήσιμοι οι σχολικοί φύλακες. Στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει έρευνα και καινοτομία. Σας το λέω εγώ που έχω πέντε παιδιά». Κατορθώνοντας να βάλει σε 44 λέξεις την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό, τους σχολικούς φύλακες και την αναπαραγωγική του ικανότητα. 
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δυνατόν και τα πρότυπα σχολεία να είναι ανοιχτά και οι σχολικοί φύλακες χορτάτοι. Ούτε η λύση στο ελληνικό πρόβλημα πρόκειται να δοθεί από τη Σοβιετική Ενωση στις φαντασιώσεις του Λαφαζάνη. Η λύση θα δοθεί με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την οποία τορπίλισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, και ένα πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό την εποπτεία της Ενωσης.
Η ατάκα
Τα debates έχουν το χαρακτηριστικό ότι κάθε αρχηγός έχει και από μία φράση που πρέπει οπωσδήποτε να πει, σύμφωνα με το επιτελείο της επικοινωνίας του. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που από εμφάνιση τον βλέπεις και περιμένεις να σε ρωτήσει αν παίζεις ένα τάβλι στα πέντε, ήταν σαφές ότι είχε την ατάκα ότι για το καλό της Ελλάδας πάει μέχρι και στην Κουμουνδούρου να συζητήσει. Το είπε δύο φορές μήπως η πρώτη χαθεί και με τον τόνο που το είπε ακουγόταν σαν να λέει στον Τσίπρα «μωρή φλωρούμπα, άμα γουστάρεις έρχομαι και στη γειτονιά σου για να καθαρίσουμε».
Οι αρχηγοί
Στον Αλέξη Τσίπρα είχαν προφανώς πει ότι θα έπρεπε να κάνει αναφορά στο τρίχρονο παιδάκι που πνίγηκε έτσι ώστε να καταδικαστεί η πολιτική της Ν.Δ. στο Μεταναστευτικό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε να πει ότι το Ποτάμι δεν έχει στελέχη του κομματικού σωλήνα. Η Φώφη Γεννηματά τη γοητεία του κλασικού που δίνει το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον Κουτσούμπα, μοιάζει να το έχει φιλοσοφήσει. 0,5% πάνω, 0,5% κάτω τι διαφορά κάνει… Μια μπηχτή στο μεγάλο κεφάλαιο, κάτι για τους ιμπεριαλιστές, κάτι και για το ΝΑΤΟ και πάει, βγήκε η υποχρέωση.