Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί (ξανα)έχασε η ΝΔ, και (ξανα)κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ


Από το Μυστήριο
Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα. Αλλά και του Καμμένου που απεδείχθη δυσκολοκατάβλητος παίκτης.
Το ποσοστό που πέτυχε ο Τσίπρας δείχνει ότι ο κόσμος τον εμπιστεύεται. Δείχνει ότι έπεισε ότι αξίζει την δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε. Ανεξαρτήτως του παράλογου ή μη αυτής της εμπιστοσύνης, ο Τσίπρας είναι ένας ιδιαιτέρως λαοφιλής ηγέτης. Και αυτό θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ' όψιν τους οι πολιτικοί αντίπαλοί του.
Έτσι, παρά την διάσπαση του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει σχεδόν το ποσοστό του Ιανουαρίου (μία μονάδα περίπου διαφορά). Το κόμμα του Λαφαζάνη, όπως είχαμε πει, είχε στελέχη, όχι όμως και ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ του χθες έχει μετακινηθεί συλλήβδην στο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας μια νέα κυβερνώσα παράταξη. Η απομάκρυνση των ακραίων θα συνδράμει στη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. Μόνο η υλοποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ θα προκαλέσει πια φθορά στην εικόνα του Τσίπρα.
Η τεράστια αποχή που φθάνει το 45%, εν τέλει δεν λειτούργησε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, όπως ήλπιζε η ΝΔ, αφού ο κόσμος που απείχε, απέρριψε μαζικά όλα τα κόμματα.
Η ΝΔ υπό τον Μεϊμαράκη διεκδίκησε μέχρι τέλους τη νίκη. Προ δύο μηνών ήταν στο -20%, και πολύ προεξοφλούσαν τη διάλυσή της. Προσπάθησε για τη μεγάλη ανατροπή, αλλά δεν έφθανε. Έκανε μάλιστα το λάθος να πιστέψει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, που έδειχναν ντέρμπι. Οι οποίες δημοσκοπήσεις για νιοστή φορά απεδείχθησαν εκτός πραγματικότητας.
Η ΝΔ, όχι τόσο ο Μεϊμαράκης, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα, το οποίο έκρινε το αποτέλεσμα. Γιατί οι πολίτες που την αποδοκίμασαν τον Γενάρη, να την εμπιστευτούν το Σεπτέμβρη; Όχι δηλαδή, γιατί να μην εμπιστευτούν τον Τσίπρα, αλλά γιατί να εμπιστευτούν εκ νέου τη ΝΔ. Τι άλλαξε δηλαδή στη ΝΔ το μεσοδιάστημα; Η αλλαγή αρχηγού σταθεροποίησε και συσπείρωσε μεν το κόμμα, αλλά δεν προσέδωσε ούτε μία ψήφο εκτός ΝΔ.
Ο φόβος ότι σε πιθανή νίκη της ΝΔ, οι Γεωργιάδηδες, Γιακουμάτοι, Βαρβιτισιώτηδες, Μητσοτάκηδες, Κικίλιες, Ντινόπουλοι και λοιποί θα επέστρεφαν δικαιωμένοι και αναβαπτισμένοι, προκάλεσε αντισυσπειρώσεις και κινητοποίησε τους αντιπάλους δίδοντάς τους πολύτιμα επιχειρήματα.
Αν ο Σαμαράς είχε το θάρρος να παραιτηθεί αμέσως μετά την ήττα του Ιανουαρίου, θα υπήρχε ικανός χρόνος στο νέο αρχηγό, αν ήταν φερ' ειπείν ο Δένδιας, ο Στυλιανίδης κλπ, να οργανώσει το κόμμα και πείσει για την πρωθυπουργισιμότητά του. Γιατί σύμφωνα με τις μετρήσεις, το μεγάλο ατού του Τσίπρα ήταν ότι έπεισε ότι εκείνος ήταν ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός. Για ένα γινάτι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ίσως και αυτές οι εκλογές.
Το οικοδόμημα της ΝΔ, όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει από τούτο δω τον ιστοτόπο, χρειάζεται όχι ανακαίνιση, αλλά ενδεχομένως κατεδάφιση και χτίσιμο από την αρχή. Θα πρέπει όμως άπαντες να συνειδητοποιήσουν ότι με υλικά κατεδαφίσεως, με μπάζα δηλαδή, δεν χτίζονται στέρεες οικοδομές.
 Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ