Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Πω, πω ένα εκλογικό "θρίλερ" !!!


Από το Μυστήριο
Οι δημοσκόποι και οι εκλογικοί αναλυτές ομιλούν τετριμμένα για εκλογικό θρίλερ, αμφίρροπη αναμέτρηση κλπ, με την διαφορά να μην ξεπερνά τις 1-2 μονάδες το πολύ, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το νικητή.
Φαίνεται όμως ότι το θρίλερ αυτό απασχολεί μόνο τα κόμματα, τα στελέχη τους και φυσικά τα ΜΜΕ που θέλουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους. Το μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ασχολείται με τις εκλογές.
Απλώς ας συγκρίνουμε το κλίμα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ή του Ιουνίου 2012 με σήμερα, για να δούμε πόσο υποτονικά είναι τα μίση και τα πάθη. Ο ενθουσιασμός των μεν για αλλαγή και επανάσταση, ο φόβος και ο τρόμος των δε από την επέλαση των ερυθρών έχουν πια καταλαγιάσει. Όσα γραφικά και τραγικά έλαβαν χώρα το τελευταίο επτάμηνο, κυρίως όμως η απάτη του δημοψηφίσματος, τα capitals controls και η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μέτωπο, έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε κατάσταση πλήρους αφασίας. Η ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από όλα τα κόμματα εξουσίας έχει πείσει το πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ και προσωπικά ο Μεϊμαράκης έχουν κατορθώσει να πετύχουν τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή ενδεχομένως όλων των εποχών, ασχέτως αν κερδίσει η ΝΔ ή όχι. Ανεξαρτήτως των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και δη του Τσίπρα για αυτήν την ανατροπή, είναι πρωτοφανές ένα κόμμα να μηδενίζει μία διαφορά που κάποια στιγμή ξεπερνούσε τις 20 μονάδες σε διάστημα ούτε δύο μηνών και να διεκδικεί τη νίκη με αξιώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα είναι το μεγάλο φαβορί. Θα χάσει μόνο αν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Ιανουαρίου, επιλέξουν εν τέλει την αποχή. Αν προσέλθουν στις κάλπες, θα έχουν έλθει για να στηρίξουν την προηγούμενη επιλογή τους και όχι για να ρίξουν ψήφο αποδοκιμασίας σε μικρότερα κόμματα. Η πίκρα, η απογοήτευση και η παραζάλη που προκάλεσε η μνημονιακή κυβίστηση του Ιουλίου θα κρίνει επί της ουσίας το αποτέλεσμα των εκλογών. Το κόμμα Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι δεν έχει δυναμική και θα διεκδικήσει τα ποσοστά που λάμβανε ο παλαιός ΣΥΡΙΖΑ. Για την ΛΑΕ έφυγαν περισσότερα στελέχη, παρά ψηφοφόροι.
Στη ΝΔ ζουν στιγμές απόλαυσης. Ζουν για τη στιγμή που τα exit polls δείξουν ότι η ΝΔ προηγείται (ελπίζοντας να μην επαναληφθεί το χουνέρι του 2000...) και θα ξεχυθούν στη Ρηγίλλης για τα επινίκια. Και μόνο η σκέψη για την καζούρα που θα κάνουν στους αντιπάλους, τους εξιτάρει και τους κινητοποιεί. Στα συν της, ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ (προφανώς με άνωθεν εντολή) όλων εκείνων των γραφικών που έχουν προκαλέσει με την παρουσία και τα πεπραγμένα τους. Οι μπουμπούκοι ευτυχώς αποσύρθηκαν προς το παρόν. Στα μείον της, ο φόβος πολλών αναποφάσιστων ότι οι γραφικοί και ανίκανοι θα έχουν και πάλι ρόλο στη νέα υπό ΝΔ κυβέρνηση. Αν η ΝΔ ξεπεράσει το 30% οι ελπίδες για νίκη αυξάνονται γεωμετρικά.
Το απολαυστικό βέβαια είναι ότι και οι μονομάχοι (sic) δηλώνουν υπεραισιόδοξοι, και μάλιστα το πιστεύουν. Εννοείται ότι ένας από τους δύο, στο τέλος θα γελά με την υπεραισιοδοξία του άλλου.
Σε κάθε περίπτωση ψηφίστε υπεύθυνα
Υ.Γ. Ό,τι και να ψηφίσετε, ΠΑΣΟΚ θα βγει στο τέλος. Μετά τις εκλογές, το Κίνημα θα βρίσκεται εκεί που ανήκει. Στην Κυβέρνηση.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ