Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο του Ηλ. Μαγκλίνη για το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ


Από το λευκό στο κόκκινο
ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
Παρουσιάζει ενδιαφέρον μια σημαντική αλλαγή στις προεκλογικές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνες του Ιανουαρίου 2015 στις τωρινές του Σεπτεμβρίου.
Θυμίζω ότι το κεντρικό σύνθημα τον Ιανουάριο ήταν «Η ελπίδα έρχεται», τώρα είναι «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, Κερδίζουμε το αύριο». Πάει η ελαφρώς συγκεκριμένη «ελπίδα», τη θέση της πήρε το πολύ πιο αόριστο και γενικόλογο «αύριο». Λες και από τον Ιανουάριο έως τώρα, κυβέρνηση ήταν η «παλιά» Νέα Δημοκρατία ή/και το ΠΑΣΟΚ και όχι ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ παρέα με τους ΑΝΕΛ. Ας είναι όμως.
Η αλλαγή του κεντρικού συνθήματος είναι το λιγότερο. Στέκομαι κυρίως στην αλλαγή του χρώματος στο φόντο. Τον Ιανουάριο, η «ελπίδα» ήταν γραμμένη με πορφυρά χρώματα πάνω όμως σε ένα κατάλευκο φόντο. Τώρα, το «αύριο» είναι γραμμένο με λευκά γράμματα πάνω σε ένα κατακόκκινο φόντο. Απ’ το λευκό στο κόκκινο, λοιπόν, επτά μήνες μετά.
Λογικό: τότε, τον Ιανουάριο, η Κουμουνδούρου ήθελε να προσελκύσει κεντρώους, ακόμα και δεξιούς, ακόμα και ευρωπαϊστές – σίγουρα δεν ήθελε να τους απωθήσει με τίποτα κομμουνιστικές κορώνες παντός είδους. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, την περίφημη ηλεκτρονική διαγραφή («φωτοσοπιά», στη γλώσσα των σύγχρονων τυπογράφων) στην οποία είχε προβεί η εφημερίδα του κόμματος, όταν σβήστηκαν ως διά μαγείας τα σφυροδρέπανα από τις κόκκινες σημαίες στη συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα τη νύχτα των ευρωεκλογών του 2014, όταν πανηγύριζαν τότε την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, το λευκό φόντο στις προεκλογικές αφίσες του περασμένου Ιανουαρίου είχε ως στόχο να λειτουργήσει κατευναστικά, εφησυχαστικά, καταπραϋντικά για τους μη αριστερούς ψηφοφόρους. Εν πολλοίς, το κόλπο έπιασε.
Τώρα, μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, μετά την αποχώρηση τόσων στελεχών και μελών του κόμματος και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το λευκό βάφτηκε κόκκινο προκειμένου να προσελκύσει αριστερούς όλων των φασμάτων, να τους υπενθυμίσει ότι, όπως θα έλεγε και η κ. Γεννηματά, εκεί είναι το σπίτι τους.
Θα πιάσει ξανά το κόλπο; Ισως. Ψηφίζουμε, εξάλλου, με το συναίσθημα και τη νοσταλγία και λιγότερο με το μυαλό στο «αύριο», όπως διατείνεται ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι μου λέει απλώς ότι το κόλπο δεν θα πιάσει και τόσο πολύ, όσο τον Ιανουάριο...