Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Άρθρο για το Superclasico: Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ


To ντέρμπι των ντέρμπι! 
Δημήτρης Βέργος
(Πηγή : http://www.sdna.gr)
Superclasico. Μπόκα Τζούνιορς εναντίον Ρίβερ Πλέιτ. Μια έχθρα που κρατάει χρόνια. Ξύλο, ένταση στο κόκκινο, αυθεντικό αργεντίνικο ποδόσφαιρο.
Οι δύο γίγαντες έρχονται τετ-α-τετ απόψε το βράδυ στο «Λα Μπομπονέρα» και το SDNA γράφει λίγα λόγια για τη μεγάλη αυτή κόντρα.
Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και Superclasico. Η κυριακάτικη έκδοση του Guardian, ο Observer, προ δεκαετίας είχε αναφερθεί στο Μπόκα – Ρίβερ ως ένα από τα 50 πράγματα που πρέπει κάποιος να δει από κοντά πριν πεθάνει. Τα... αίματα ανάβουν όταν οι δύο μεγάλοι της Αργεντινής έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως απόψε το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, στην έδρα της Μπόκα, στο θρυλικό «Λα Μπομπονέρα».


Η αρχή της κόντρας
Μπόκα και Ρίβερ αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους του Μπουένος Αϊρες. Μια πόλη που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Αμφότερες έχουν τις ρίζες τους στην εργατική γειτονιά Λα Μπόκα της αργεντίνικης πρωτεύουσας, έχοντας ιδρυθεί στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.
Το 1925, ωστόσο τα δεδομένα θα άλλαζαν. Η Ρίβερ θα μετακόμιζε στην γειτονιά Νούνιες, στα βόρεια του Μπουένος Αϊρες, μια περιοχή με μεγαλύτερο πλούτο. Αυτό θα τους έβαζε αυτόματα τη στάμπα με το παρατσούκλι «Millionarios», δηλαδή «Εκατομμυριούχοι», αφήνοντας την Μπόκα στις παραδοσιακές εργατικές της καταβολές, οι οποίες είχαν έντονο το στοιχείο των Ιταλών προσφύγων της Αργεντινής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το παρατσούκλι «Xeneizes», δηλαδή οι «Γενοβέζοι», που αποκόμισαν οι οπαδοί της Μπόκα. Μια κόντρα ποδοσφαιρική και ταξική είχε μόλις αρχίσει...


Η εξέλιξη της έχθρας
Τα ντέρμπι μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ είτε αυτά διεξάγονταν στο «Λα Μπομπονέρα», έδρα της πρώτης, είτε στο «Μονουμεντάλ», έδρα της δεύτερης, ήταν πάντοτε καυτά. Τόσο εντός του αγωνιστικού χώρου, όπου πολλές φορές οι παίκτες των δύο μεγάλων αντιπάλων ξέφυγαν από τα όρια με δυνατά μαρκαρίσματα και άφθονο πάθος, όσο και στις κερκίδες με τα εκατέρωθεν συνθήματα μεταξύ των οπαδών. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που το Superclasico αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια.
Οι οπαδοί της Μπόκα πικάρουν αυτούς της Ρίβερ με το προσωνύμιο «gallinas» δηλαδή «κότες», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καυτηριάσουν την έλλειψη... ανδρισμού παικτών και οπαδών της αντιπάλου. Από την πλευρά τους αυτοί της Ρίβερ Πλέιτ κοροϊδεύουν τους «εχθρούς» της Μπόκα με το προσωνύμιο «chanchitos» δηλαδή «γουρουνάκια» ισχυριζόμενοι ότι μυρίζουν άσχημα εξ αιτίας των εργατικών τους καταβολών, παρότι βέβαια και οι ίδιοι αρχικά προέρχονταν από την ίδια εργατική γειτονιά του Μπουένος Αϊρες.


Η τραγωδία
Το Superclasico έχει δυστυχώς βαφτεί και με αίμα. Στις 23 Ιουνίου του 1968 στο «Μονουμεντάλ» 71 οπαδοί της Μπόκα θα έβρισκαν τραγικό θάνατο, κι άλλοι 150 θα τραυματίζονταν, όταν μετά το τέλος της αναμέτρησης και ενώ οι οπαδοί θα κατευθύνονταν προς την έξοδο, η πόρτα στη θύρα 12 θα έμενε μερικώς κλειστή κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων μάλιστα θα ήταν 19 ετών.

Οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών οδήγησαν αρχικά σε ποινή φυλάκισης δύο ιθυνόντων της Ρίβερ Πλέιτ, του Αμέρικο Ντε Βιέτρο και του Μαρσελίνο Καμπρέρα. Ωστόσο, στην πορεία οι εφέσεις αμφότερων έγιναν αποδεκτές και την επόμενη χρονιά ο φάκελος έκλεισε οριστικά χωρίς κανείς να την «πληρώσει» για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου που έμεινε γνωστή ως «η τραγωδία της θύρας 12».


Η Μπόκα το πάνω χέρι στο Superclasico
Το Superclasico αφήνει πάντα δυνατές μονομαχίες, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων κρίνονται στο νήμα. Σε ένα τέτοιο σούπερ ντέρμπι άλλωστε η εκάστοτε δυναμική της κάθε ομάδας πάει περίπατο και ο νικητής καθορίζεται κυρίως από τη μαχητικότητα και τον ποδοσφαιρικό τσαμπουκά που θα επιδείξει πάνω στο χορτάρι. Στα μεταξύ τους παιχνίδια η Μπόκα προηγείται με βραχεία κεφαλή με 84 νίκες έναντι 77 της Ρίβερ, με 75 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα.


Η Ρίβερ την πρωτιά στους τίτλους
Μπορεί η Ρίβερ Πλέιτ να μετράει λιγότερες νίκες στα παιχνίδια με την Μπόκα, ωστόσο οι οπαδοί των «Εκατομμυριούχων» μπορεί να περηφανεύονται ότι οι μισητοί τους αντίπαλοι βλέπουν την πλάτη τους στις κούπες. Η Ρίβερ εκεί έχει το προβάδισμα με 36 κατακτήσεις στην πρώτη κατηγορία έναντι 30 της Μπόκα. Αυτά βέβαια εντός των τειχών γιατί σε επίπεδο Κόπα Λιμπερταδόρες, η Μπόκα μπορεί να περηφανεύεται ως η μεγαλύτερη εκπρόσωπος της Αργεντινής στη Λατινκή Αμερική με έξι κατακτήσεις έναντι δύο της Ρίβερ Πλέιτ.


Όλα τα μάτια στραμμένα στο Superclasico
Όλα τα βλέμματα στην Αργεντινή θα είναι στραμμένα στο «Λα Μπομπονέρα» με τις κερκίδες να γίνονται πολύχρωμες. Από τη μία με το μπλε-κίτρινο των οπαδών της Μπόκα Τζούνιορς και από την άλλη με το κόκκινο-άσπρο αυτών της Ρίβερ Πλέιτ. Όσο για την ατμόσφαιρα, αυτή θα «μυρίζει» αυθεντικό λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο με τις φλέβες να πετάγονται στον λαιμό από τον ρυθμό των αργεντίνικων συνθημάτων, τις γροθιές να υψώνονται στον αέρα και τα καπνογόνα να παίρνουν φωτιά. Κάπως έτσι είναι τα ντέρμπι εκεί κάτω, όπου οι οπαδοί ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα γι' αυτό το παιχνίδι...