Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Άρθρο του Bloomberg ότι πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα η 29η Μαΐου


Πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα η 29η Μαΐου
ΜΑRK GILBERT / BLOOMBERG
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Τελικά, πότε η Ελλάδα θα εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ρευστό; Σε ποιο χρονικό σημείο οι καταθέτες θα έχουν πλέον αντλήσει τόσο πολύ ρευστό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να φθάσουν πλέον να χρεοκοπήσουν αληθινά;
Και πόσον καιρό ακόμα έχει η Ελλάδα, προτού εξαντλήσει τα μαγικά της κόλπα, όπως το να χρησιμοποιεί τα δεσμευμένα της χρήματα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Παραθέτουμε μία δυνητική απάντηση. Οι ελληνικές τράπεζες ολοένα και περισσότερο εξαρτώνται από τις ενέσεις ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Φεβρουάριο και μετά. Kαι, μόνον και μόνο, επειδή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ομόλογα ως ενέχυρο, ώστε να καλύψουν 95 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό του ELA, προκύπτει με μία συνεπαγωγή των δεδομένων αυτών η καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαΐου.
Ωστόσο, πρέπει να διατυπωθεί μία σαφής προειδοποίηση στο σημείο αυτό. Ο ρυθμός για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, ενδεχομένως να ανασχεθεί, οπότε, συμπερασματικά προκύπτει ότι το ανώτατο όριο ίσως και να μην προσεγγιστεί τόσο γρήγορα. Ή, πιθανώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει ότι χρειάζεται να αποδειχθεί πιο γενναιόδωρη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα ενέχυρα έναντι των οποίων δανείζει τις τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ισως, λοιπόν, να αποφασίσει υπό το πρίσμα αυτό να αυξήσει το όριο. Ενδεχομένως, πάλι, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν να εκταμιεύσουν μέρος της δόσης, την οποία επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση, «πετώντας της ένα σωσίβιο» με αντάλλαγμα την εφαρμογή τουλάχιστον ορισμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τα χρήματα του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας παρουσιάζει αύξηση τρεις μήνες στη σειρά. Οπότε, φαίνεται απίθανο οι καταθέτες να αρχίσουν ξαφνικά να επαναφέρουν τα ευρώ τους στις τραπεζικές τους καταθέσεις στην Ελλάδα από σήμερα και μέχρι τις 29 Μαΐου. Η ΕΚΤ, από τη δική της πλευρά, φαίνεται περισσότερο διατεθειμένη να επιβάλει μεγαλύτερη έκπτωση στα ελληνικά ομόλογα, που δέχεται ως ενέχυρο, παρά να χαλαρώσει την εντολή αυτή. Κι ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν φαίνεται να είναι τόσο πολύ πεπεισμένοι γι’ αυτό.
Πάντως, το πρόγραμμα ρευστότητας του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργεί δυσαρέσκεια σε τουλάχιστον ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. «Δεν συμφωνώ με το ότι τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, μπορούν να λαμβάνουν δάνεια, ούτως ώστε να χρηματοδοτούν τα ομόλογα της χώρας τους, η οποία και αυτή επίσης δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές» παρατηρεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν. Τα σχετικά αναφέρει ο κ. Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. «Ανησυχώ με τον εντεινόμενο βαθμό πολιτικοποίησης των Κεντρικών Τραπεζών στην Ευρωζώνη, καθώς και με τις σταθερά αυξανόμενες προσδοκίες από εμάς», τόνισε ο πρόεδρος της Buba.
Προφανώς και έχει δίκιο να ανησυχεί. Ενόσω η Ελλάδα προσεγγίζει το μαθηματικό όριο στο ποσόν, το οποίο δικαιούται να λαμβάνει στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να βρεθεί στη θέση να λειτουργήσει ως δικαστής, σώμα ενόρκων και εκτελεστής, επιπλέον. Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα είναι σε θέση να εξεύρουν μία λύση για την Ελλάδα, πριν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο απέχει ελάχιστες ημέρες μόνον από σήμερα και συγκεκριμένα εννέα.