Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Άρθρο για το μεγάλο και άμεσο όφελος από το πλαστικό χρήμα


Μεγάλο και άμεσο όφελος από το πλαστικό χρήμα
Αθανάσιος Έλλις
Καθώς η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα που να προσφέρουν άμεσα λύσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, μια ιδέα που συζητείται όλο και περισσότερο είναι η χρήση πλαστικού χρήματος.
Σε πρώτη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί σε περιορισμένες περιπτώσεις, αλλά εάν εφαρμοσθεί και φέρει αποτελέσματα, θα μπορούσε να εξεταστεί η πολύ ευρύτερη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ως μια πολύ πρακτική λύση για να αντιμετωπιστούν παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, τις οποίες όλοι γνωρίζουν και στις οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι συντελούν.
Παράλληλα, πρόκειται για μέτρο το οποίο απαντά στις ενστάσεις των εταίρων σε ό,τι αφορά την υστέρηση φορολογικών εσόδων, ενώ δημιουργεί προοπτικές για εξορθολογισμό του συστήματος. Τέλος, με αυτό το μέτρο αποφεύγεται η ασφυξία που θα προκαλούσε η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αύξανε τα έσοδα, κάτι που, αντίθετα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί από την ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος.
Η συγκεκριμένη πρόταση που συζητείται αφορά την υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε όλα τα νησιά με περισσότερους από τρεις χιλιάδες κατοίκους. Η κυβέρνηση διαμηνύει, και έχει δίκιο, ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και θα αυξήσει και τα φορολογικά έσοδα.
Οσοι έχουν την εμπειρία του εξωτερικού γνωρίζουν ότι και χωρίς να τίθεται πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο επιβάλλεται η χρήση των καρτών, η πλειονότητα των πολιτών κάνει χρήση της ηλεκτρονικής διαδικασίας για κάθε είδους πληρωμή. Στις προηγμένες, δε, κοινωνίες, προχωρούν πέρα από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και πληρώνουν πλέον μέσω της τηλεφωνικής τους συσκευής η οποία αφαιρεί αυτόματα τα ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Ακόμη και για αστεία ποσά, για προϊόντα αξίας μερικών ευρώ ή δολαρίων, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ούτε κέρματα, ούτε χαρτονομίσματα, ούτε αναμονή στην ουρά για τα ΑΤΜ. Πιο πρακτικός, γρήγορος και καθαρός τρόπος δεν υπάρχει. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα σωστά προωθεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι εταίροι πρέπει να την αποδεχθούν και να σταματήσουν να πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ. Δεν είναι θέμα πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση. Είναι θέμα αναποτελεσματικότητας. Το ζητούμενο είναι ο συγκεκριμένος φόρος να εισπράττεται, όχι να αυξηθεί. Εχει άλλωστε διαπιστωθεί ότι σε ορισμένα νησιά, ενώ είχε αυξηθεί ο τουρισμός πέρυσι, καταγραφόταν  μείωση  των εισπράξεων.
Η χρήση των πιστωτικών καρτών άρχισε πριν πάνω από μισό αιώνα στην Αμερική, όταν οι επιχειρήσεις ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα στους καλούς πελάτες τους να αγοράζουν τα προϊόντα τους και να εξοφλούν το ποσό σε δόσεις. Είναι σαφές ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα οφέλη δεν περιορίζονται σε αυτή την πρακτική πτυχή που αφορά τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την εξοικονόμηση χρόνου. Εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, μπορεί να ανατρέψει το φοροεισπρακτικό σκηνικό μέσω της άμεσης και σε πραγματικό χρόνο απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο.
Εάν υλοποιηθούν με έξυπνο τρόπο και άμεσα μέτρα αυτού του είδους, όχι μόνο θα υποχωρήσει σημαντικά η φοροδιαφυγή, αλλά θα καταστεί δυνατή και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, εξέλιξη που θα δώσει ανάσα σε μισθωτούς και επιχειρήσεις, και τελικά στην οικονομία.
Συχνά το κλειδί δεν βρίσκεται στην περικοπή δαπανών, που είναι αναγκαία σε ένα γιγαντωμένο κράτος, ούτε στην αύξηση των φόρων, που είναι ήδη δυσβάσταχτοι, αλλά στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και έξυπνων και πρακτικών μέτρων, που απλά συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας.