Το ελληνικό δράμα δεν τελείωσε, αλλά δεν επιδεινώνεται
Reuters
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η ανάγκη ενός νέου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας προοιωνίζεται ακόμη μία δραματική περίοδο ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, δεν αναμένεται όμως να πυροδοτήσει το είδος της κρίσης που απείλησε την Ευρωζώνη στο πρόσφατο παρελθόν.
Στο γεγονός ότι η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος δεν αποτελεί πλέον άμεσο κίνδυνο αντικατοπτρίζεται η ακεραιότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που έσωσε την Ελλάδα πριν από έναν χρόνο.
Ηταν τότε που η Γερμανία, η κύρια χρηματοδότρια της Ευρωζώνης, συμφώνησε να συνεχίσει να ενισχύει την Ελλάδα ώστε να παραμείνει στο ευρώ. Ολα αυτά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφάρμοζε πρόγραμμα λιτότητας και θα υλοποιούσε μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Η Πορτογαλία έχει λάβει ανάλογες διαβεβαιώσεις.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εκτελείται κατά γράμμα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη συνεχίζει να «το παλεύει» και ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να καταστήσει παρελθόν την απειλή της κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος. Μια απειλή που οφείλεται στις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου που πλήττονται από την ύφεση, ενώ οι τράπεζες αυτής της περιφέρειας παραμένουν ευάλωτες. Ετσι, αν και οι χρηματαγορές δεν αντέδρασαν βίαια αυτή την εβδομάδα στην απρόσμενη δημόσια αναγνώριση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του γεγονότος ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, τίποτα δεν αποκλείει ότι τελικώς θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές. Πρόκειται για παρατήρηση της Λένας Κομίλεβα, στελέχους της εταιρείας συμβούλων G+Economics που έχει την έδρα της στο Λονδίνο.
«Εχουμε μπροστά μας ένα σενάριο κατά το οποίο η Ευρωζώνη θα μπορέσει να ξεπεράσει επιτυχώς την κρίση και να περάσει σε έναν νέο κύκλο δυναμικής ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από τις υγιέστερες πλέον τράπεζες; Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ; Οχι…», τονίζει η κ. Κομίλεβα.
Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα νέα πακέτα διάσωσης για την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα αποτελέσουν ασφαλώς σημεία αναφοράς. Οπως παρατηρεί η κ. Κομίλεβα, «καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές…».
Οι απαιτήσεις των πιστωτών ασκούν τεράστιες πιέσεις και στις τρεις αυτές χώρες. Οσο περισσότερο παραμένουν εγκλωβισμένες οι οικονομίες τους στην ύφεση και όσο περισσότερο είναι αναγκασμένες να ακολουθούν οδηγίες από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη τόσο θα δοκιμάζονται τα περιθώρια των κυβερνήσεών τους για την επιβολή μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο αναλυτής Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, «και οι δύο πλευρές έχουν κάθε λόγο και κίνητρο να επιμείνουν στη συνταγή της βοήθειας με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις».
Το να αφεθεί η περιφέρεια της Ευρωζώνης στην τύχη της θα διακινδύνευε την πιθανότητα ενός ντόμινο, που θα καταδίκαζε το ευρώ, ενώ η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ανυπολόγιστα βάρη αν εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, αρχής γενομένης από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματός της, τις μαζικές εκροές κεφαλαίων και τη μη εξυπηρέτηση πλέον των όποιων συμβολαίων του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκπεφρασμένα σε ευρώ. «Οσο άσχημα κι αν ήταν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια, η έξοδος από το ευρώ θα ήταν ανάλογη με μια καρδιακή προσβολή για αυτήν», παρατηρεί ο κ. Κίρκεγκααρντ.
Αν και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την ελληνική οικονομία προβλέπονται δύσκολες και μακρές, δεν αναμένεται να δημιουργήσουν αναστάτωση στις αγορές. Με δεδομένο ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δέχθηκαν το «κούρεμά» τους ήδη, περισσότερο από το 80% του δημοσίου χρέους της χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χαρτοφυλάκια επίσημων δανειστών. Γεγονός είναι επίσης ότι οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αφορούν πλέον, συγκριτικώς με τα 240 δισ. ευρώ που της χορηγήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, πολύ μικρό ποσόν, το οποίο υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015. Η Ελλάδα προσβλέπει στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, που θα της επιτρέψει να αιτηθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη νέα βοήθεια για την «περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση» τους χρέους της ως ποσοστού του ΑΕΠ της.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχει την ελάφρυνση του χρέους της χώρας και από τους επίσημους πιστωτές είναι μέσω της συνεργασίας της με την τρόικα, υποστηρίζει ο κ. Κίρκεγκααρντ. Και φαίνεται ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν επίσης αυτό το γεγονός…