Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάλυση Τούρκου καθηγητή για τις εξελίξεις στο Κουρδικό


Κουρδικό για επισταμένη μελέτη: Εξελίξεις που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο
Του Ουμίτ Οζντάγ
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr/)
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, όταν μεταφέρει με δηλώσεις του τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο και τη Συρία και τα καθιστά μέρος της επικαιρότητας, είναι σαν να θέλει να αποφύγει την επικαιρότητα και αυτά που είναι σε εξέλιξη στη δική του χώρα.
Όμως η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, δεν είναι η κατάσταση μιας φυσιολογικής χώρας. Σε ένα μέρος της επικράτειας του τουρκικού κράτους δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί η κρατική επιρροή.  Όπως ακριβώς συμβαίνει στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ αγωνίζεται να ανακτήσει τον έλεγχο από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Το θέμα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν δείχνει να θέλει να καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες.
Οι παρακάτω γραμμές είναι κείμενο που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας:
“Το ποτάμι Χεζίλ (Hezil), πηγάζει στο νομό Βαν και αφού διαρρεύσει την ομώνυμη κοιλάδα, περνάει από τις περιοχές Şırnak/Uludere και Beytüşşebap και μερικά χιλιόμετρα αφού διέλθει τα σύνορα με το Ιράκ, ενώνεται με τον Τίγρη ποταμό. Μετά το Δεύτερο Άνοιγμα του ΡΚΚ (21 Μαρτίου 2013), οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εκκενώσει σχεδόν όλα τα φυλάκια του ποταμού Χεζίλ της παραμεθορίου με το Βόρειο Ιράκ.
Αν και οι στρατιώτες εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις των ανταρτών με πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφόρους μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών, οι νομάρχες δεν τους δίνουν άδεια να επιχειρήσουν εναντίον τους. Την περίοδο αυτή στο όρος Τζούντι (βρίσκεται εντός της τουρκικής επικράτειας, σ.τ.μ.) έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι αντάρτες από ποτέ!
Οι φίλοι και οι συγγενείς πηγαίνουν με άνεση και επισκέπτονται τους αντάρτες στα λημέρια τους στο βουνό. Ολες οι ανάγκες διοικητικής μέριμνας των ανταρτών εξασφαλίζονται και μεταφέρονται στο βουνό χωρίς καμία ενόχληση. Επίσης, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κάνουν ελέγχους στους δρόμους, το κάθε είδους λαθρεμπόριο δίνει και παίρνει με μεγάλη άνεση.
Οι φατρίες πολιτοφυλάκων που χρόνια τώρα υποστηρίζουν το κράτος, επειδή η δύναμη του κράτους έχει χαθεί από την περιοχή, για να εξασφαλιστούν, έχουν αρχίσει να κάνουν συμφωνίες με το ΡΚΚ. Τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωριών της περιοχής, γνωστοποιούνται στην Οργάνωση του ΡΚΚ, και ζητείται από εκεί η επίλυσή τους. Εκείνοι που στο παρελθόν ήταν κοντά στο κράτος, τώρα το μετανοιώνουν. Γιατί το κράτος δεν είναι κοντά τους για να τους υποστηρίξει".
Εδώ τελειώνουν οι γραμμές που μου έστειλε το στέλεχος των αρχών ασφαλείας. Τα γραφόμενά του δείχνουν πόσο τραγική είναι η κατάσταση σε μια περιοχή της ΝΑ Τουρκίας. Όμως η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο σε μια περιοχή. Ολόκληρη η ΝΑ Τουρκία περνάει ένα βαρύ σοβαρό τραύμα. Το ΡΚΚ και οι συνοδοιπόροι του, μιλούν για "αποχώρηση των στρατιωτών της Τουρκικής Δημοκρατίας από την περιοχή".
Τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΡΚΚ που κάνουν διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ, απευθύνονται στην αστυνομία με τα μεγάφωνα ως εξής: "Κράτος, αποσύρσου και φύγε από μπροστά μας. Είναι η τελευταία μας προειδοποίηση, θα δράσουμε και θα επέμβουμε".  (Milliyet 10 Σεπτεμβρίου 2013) Κάθε γάμος που γίνεται στην περιοχή ΝΑ Τουρκίας, ανεξαρτήτως της θελήσεως του νοικοκύρη, μετατρέπεται σε  γιορτή του ΡΚΚ. Τα όργανα παίζουν και τα μεγάφωνα μεταδίδουν εμβατήρια του ΡΚΚ. Εκτοξεύονται ύβρεις εναντίον της Τουρκίας και του Τουρκικού Έθνους. Ο (αρθρογράφος) Saygı Öztürk, έγραψε στην εφημερίδα Sözcü: "Οι 'αδειούχοι' αντάρτες κατεβαίνουν από τις μονάδες τους που είναι στο βουνό, στις οικογένειές τους, και όταν λήξει η άδεια, επιστρέφουν στη βάση τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Ένα μείγμα κωμωδίας και τραγωδίας."
Τα σύνορά μας δεν είναι τρύπια μόνο με τη Συρία. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ιράκ αλλά και με το Ιράν. Τα Τελωνεία δεν τα ελέγχει το Υπουργείο Τελωνείων και οι αρχές ασφαλείας, αλλά  το ΡΚΚ. Τα στελέχη του ΡΚΚ κάνουν τις όλες τις δουλειές τους με πλαστά έγγραφα, απειλώντας τους υπαλλήλους των τελωνείων. Σε ένα Τελωνείο μας, στελέχη του ΡΚΚ με  κάλυμμα λαθρεμπόρων, γρονθοκόπησαν έναν λοχαγό της Στρατοχωροφυλακής.  Το επεισόδιο καταγγέλθηκε στις δικαστικές αρχές. Αυτά δεν είναι φήμες, αλλά όλα είναι γεγονότα που αποδεικνύονται με επίσημα έγγραφα. Εν περιλήψει, το κράτος έχει παραδοθεί.
Οι δράσεις του ΡΚΚ δεν τελειώνουν ποτέ. Γίνεται κατανοητό ότι το ΡΚΚ θέλει να τελειώσει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με ένα ηχηρό κτύπημα και έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες του γι' αυτό. Οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών που έπεσαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας πρώτα στο Μπίνγκιολ και μετά στο Χακιάρι, είναι απόδειξη αυτών των προετοιμασιών. Η Τουρκία από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ζήσει ένα μεγάλο σοκ.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 τέσσερις αντάρτες έκοψαν το δρόμο στο Σαρίσεκι της Αντιόχειας/Αλεξανδρέττας και συνέλαβαν μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Κράτησαν το παιδί του και αφού έδωσαν στον πατέρα χίλιες λίρες, τον έστειλαν να φέρει τροφές από την Αλεξανδρέττα. Ο πατέρας, αφού εκτέλεσε την παραγγελία των ανταρτών, πήρε πίσω το παιδί του. Όταν το γεγονός έγινε γνωστό, οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, άρχισαν επιχειρήσεις στην περιοχή. (Hürriyet, 10 Σεπτεμβρίου 2013)
Το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ κάνουν προετοιμασίες για να περάσουν τον Χειμώνα στα όρη Αμανός. Γι' αυτό κάνουν προμήθειες.
Ο υπουργός Μπεκίρ Μπόζνταγ, σε δήλωση που έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου, είπε τα εξής: “Η Τουρκία πάντα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και λαμβάνει όλα τα μέτρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο εξής” (Hürriyet, 10 Σεπτεμβρίου 2013).

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γενί Τζαγ, φύλλο 12-9-2013

*O Oυμίτ Οζντάγ είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Gazi Üniversitesi (2001-2005) και επισκέπτης καθηγητής σε στρατιωτικές ακαδημίες και ακαδημίες εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.