Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μικρό, γυαλιστερό και με καμπύλες (το κινητό τηλέφωνο...)

Από τον GK
Δώσε το τηλέφωνο στον E.T. Θα κάνει πιο γρήγορα.
Θα θυμάστε όλοι την εποχή που όποιος είχε το πιο μικρό κινητό ήταν και το επίκεντρο της παρέας. "Ααα, είναι αυτό το νέο Motorola Startac;", "Κοίτα πόσο μικρό είναι. Εγώ έχω "παντόφλα" ακόμα" και άλλες τέτοιες ανάλογες ατάκες ήταν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο πριν από μια δεκαετία.
Όταν ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι οι "παντόφλες" τελικά μας ταίριαζαν περισσότερο, γιατί πολύ απλά είμαστε άνθρωποι με δύο μάτια, που μάλιστα έχουν και συγκεκριμένες δυνατότητες. Δεν είναι εύκολο, δηλαδή, να δουν σε μια οθόνη 1,5". Επίσης, τα πλήκτρα στις τότε μικρές συσκευές μας ήταν τόσο κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, που ή θα έπρεπε να σταματήσουμε να πληκτρολογούμε ή να αποκτήσουμε ιαπωνικά δάχτυλα. Σα να μην καταλάβαμε το "βιομηχανικού σχεδιασμού" λάθος μας και στη δεκαετία που διανύουμε μοιάζουμε να μπαίνουμε σε άλλο τούνελ.
Παραγκωνίζοντας πάλι τα βιομετρικά μας χαρακτηριστικά, φτιάχνουμε συσκευές πολύ λεπτές και μάλιστα με επιφάνειες γυαλιστερές και με καμπύλες, που δε βοηθούν στη σωστή "λαβή" της συσκευής αλλά στο εύκολο γλίστρημα. Οι σημερινές συσκευές αγαπούν τις άκρες των δαχτύλων μας, αφού βάσει του σχεδιασμού τους είναι πολύ πιο βολικό να τις κρατάμε.
Η λαβή κρατήματος αυτού του τύπου ταιριάζει πολύ σε έναν εξωγήινο που ίπταται, μένει σε κάποιον πλανήτη χωρίς βαρυτικό πεδίο και δεν μπάζει-βγάζει (αγχωμένος, τις περισσότερες φορές) τη συσκευή του από την τσάντα του. Βέβαια, για όλους εμάς τους γήινους τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έτσι, θα συνεχίσουν οι όμορφες, λεπτές, καμπυλωτές συσκευές μας να βρίσκονται πού και πού σε επαφή με το πάτωμα.
Κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε ανθρωποκεντρικά προγράμματα που δε θα μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε σε αυτά αλλά το αντίθετο. Πού είναι, όμως, ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός; Κάνουμε τα πάντα για να καταφέρουμε να στραμπουλίξουμε τα δάχτυλά μας, να βγάλουμε τα μάτια μας και για να μαζεύουμε τις συσκευές μας από το πάτωμα.
Ο Ε.Τ. ας μην πάει σπίτι του ακόμα... Ας περιμένει να δει το νέο iPad. Μπορεί να τον βολέψει.
(Πηγή : http://e-pcmag.gr/techtalk/mikro-gualistero-kai-me-kampules)
GK