Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ …


Από τον Τζογαδάρο
Το Σάββατο το απόγευμα ήμουν στο Καραϊσκάκη με το διαρκείας μου για το ματς με το βάζελο από πολύ νωρίς και έχω πλήρη εικόνα για όσα διαδραματίστηκαν. Από τις 16:15 που έφτασα στο Φάληρο μέχρι την έναρξη του αγώνα δεν έγινε το παραμικρό και ήταν σαφής η πρόθεση των σεκιουριτάδων (υποθέτω κατόπιν προεδρικής εντολής) να μην επαναληφθεί το φαινόμενο όλων των προηγούμενων ντέρμπι με το βάζελο, με τη μαζική είσοδο τζαμπατζήδων και τα απανωτά ντου. 
Πράγματι, όταν στις 16:30 (πριν ανοίξουν οι θύρες) έγινε το πρώτο ντου από καμιά πεντακοσαριά τζαμπατζήδες, οι οποίοι με πολιορκητικό κριό έναν σιδερένιο κάδο απορριμμάτων έσπασαν μια θύρα και μπούκαραν μέσα, η αντίδραση ήταν άμεση : οι σεκιουριτάδες τους έβγαλαν έξω όλους, έναν έναν, και μάλιστα καθυστέρησαν το άνοιγμα των θυρών, μέχρι να εκκενώσουν πλήρως το πέταλο της 7 από τους τζαμπατζήδες. Επίσης, υπήρχαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, φουσκωτοί σεκιουριτάδες με κράνη, οι οποίοι απέτρεπαν όσους δεν είχαν εισιτήριο από το να πλησιάσουν στα τουρνικέ, και μάλιστα έπεσαν και αρκετές ψιλές. Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι πολλοί από εμάς ξενέρωσαν με την όλη δράση των σεκιούριτι, δεδομένου ότι είχε γίνει κάτι σαν έθιμο, στα ματς με το βάζελο, να επικρατεί ένα γενικό μπάχαλο και το πέταλο της 7 να έχει το διπλάσιο κόσμο απ’ ότι χωράει.
Εγώ μπήκα μέσα κατά τις 17:10 και μετά, δεν ξέρω με ποιο τρόπο (είτε μεμονωμένα περνώντας «διπλοί» από τα τουρνικέ είτε με γιουρούσι), πρέπει να μπήκαν και όλοι οι τζαμπατζήδες, αφού και πάλι το πέταλο ήταν κατάμεστο…
Όταν βγήκε η αποστολή του βάζελου για επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου, ο φουστανέλας – Σισέ έκατσε προκλητικά για κανά πεντάλεπτο μεταξύ σέντρας και μεγάλης περιοχής και κοίταζε προς το πέταλο της 7, αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε τι είναι ; (υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κινήσεις ψευτομαγκιάς είχε κάνει ο Τζόρβας, ο οποίος παλιότερα κοίταζε την 7 και έδειχνε το τριφύλλι στο στήθος, αλλά και ο Γκαλίνοβιτς που μας είχε δείξει κάποτε τα αρ…. του, βέβαια αυτός δικαιολογείται γιατί λίγο πριν είχε σκάσει δίπλα του ένα δυναμιτάκι – χειροβομβίδα που είχε ανοίξει κρατήρα στο χορτάρι).
Κατά την παρουσίαση των ομάδων άναψαν τόσα καπνογόνα που δεν έβλεπες σε απόσταση τριών μέτρων. Ειλικρινά πρέπει να άναψαν πάνω από πεντακόσια καπνογόνα… Βέβαια, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να βάλεις καπνογόνα, κροτίδες και άλλα πολεμοφόδια στο Καραϊσκάκη, σε αντίθεση πχ με ΟΑΚΑ που έχει διπλό σωματικό έλεγχο, αφού υπάρχει μόνο ένας σωματικός έλεγχος πριν τα τουρνικέ, και μετά, αφού μπεις μέσα, οι απ’ έξω σου πετάνε, πάνω από το κάγκελο, το σακίδιο με τα πυρομαχικά.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Καραγκούνης κυρίως και ο Λέτο διαμαρτύρονταν συνέχεια, από το πρώτο λεπτό, με το γνωστό κλαψιάρικο ύφος και τους ανάλογους θεατρινισμούς, στο διαιτητή. Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία, για να είμαι και λίγο αντικειμενικός, θεωρώ ότι πράγματι ήταν κανονικό το γκολ του Κατσουράνη και ότι δεν υπήρχε φάουλ του Νίνη στον Τοροσίδη (άλλο θέμα το αν ήταν πέναλτι, επί του οποίου δεν έχω γνώμη). Σε ότι αφορά το δικό μας γκολ, πιστεύω ότι ήταν κανονικότατο.
Το τι έγινε στο 2-1 δεν περιγράφεται. Εγώ, στα τόσα χρόνια που πάω γήπεδο, δεν έχω ξαναζήσει τόσο μεγάλη ένταση και τρέλα στους πανηγυρισμούς (δεν συγκρίνεται ούτε με την ισοφάριση 3-3 στο 90’, στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το 2009, ούτε με κανένα άλλο γκολ κατά του ΠΑΟ). Επίσης, δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλο μίσος σε καμία προηγούμενη επίσκεψη του βάζελου στο Φάληρο, αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα όλοι οι γαύροι φίλοι μου (σοβαροί και μη) ήταν σε έξαλλη κατάσταση, ενώ σχεδόν σε όλον τον αγώνα όλο το γήπεδο, μέχρι και οι κυριλέ θύρες, έβραζε.
Το λάθος της ασφάλειας του γηπέδου είναι ότι ενώ μετά το 2-1 είχαν μπει ελάχιστα άτομα στο γρασίδι έξω από τον αγωνιστικό χώρο, δεν έγινε καμία προσπάθεια απομάκρυνσής τους, με αποτέλεσμα με τη λήξη του αγώνα να μπουκάρουν εκατοντάδες κάφροι εντός γηπέδου, με σκοπό να πανηγυρίσουν αλλά και να επιτεθούν. Εκεί έφαγαν αρκετές ψιλές οι παίκτες του ΠΑΟ, κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου υπερήφανος ως γαύρος… Να σημειώσουμε εδώ ότι το πρώτο ντου έγινε από τις θύρες 8 και 9 και όχι από το πέταλο της 7, όπου υπάρχει προστατευτικό πλεξιγκλάς και είναι λίγο πιο δύσκολο να μπουκάρεις μέσα από εκεί. Πιστεύω ότι αυτή η καθυστέρηση λόγω πλεξιγκλάς απέτρεψε τα πολύ χειρότερα, αφού μέχρι να μπουν και οι οργανωμένοι μέσα, είχαν ευτυχώς φύγει οι παίκτες του ΠΑΟ.
Συμπερασματικά, πιστεύω ότι το μόνο λάθος (σοβαρότατο βέβαια) της ασφάλειας ήταν ότι από το 85’ και μετά δεν αναπτύχθηκαν οι σεκιουριτάδες, όπως κάνουν σε κάθε παιχνίδι, γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, ώστε να αποτρέψουν πιθανή εισβολή οπαδών.
Καλά κύριε Τσιρώνη (υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ) που το παίζεις και μάγκας και πρώτη μούρη και πουλάς τσαμπουκά στα δεκαπεντάχρονα που δεν έχουν εισιτήριο, είναι δυνατόν να αναπτύσσονται οι σεκιουριτάδες στο ματς με τον Πανσερραϊκό και τον Πανιώνιο και να μην αναπτύσσονται στο ματς με το βάζελο ; (εκτός κι αν δεν ήταν τυχαίο, οπότε όχι μόνο δεν είμαι υπερήφανος αλλά είμαι και αηδιασμένος…).
Επίσης, αφού καταδικάσω και πάλι την επίθεση στους παίχτες του ΠΑΟ, πρέπει να τονίσουμε και τις καφρίλες των βάζελων, οι οποίες πέρασαν στο ντούκου. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 1) Πριν τον αγώνα μαχαίρωμα ενός οπαδού του ΟΣΦΠ στο Μοναστηράκι από 30 «πράσινους μάγκες», 2) Πέσιμο στον επόπτη στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, 3) Μολότωφ στα γραφεία της superleague, 4) «Επίσκεψη» με γκαζάκια στο σπίτι του Τοροσίδη, 5) Σπάσιμο μερικών αμαξιών με οπαδούς του ΟΣΦΠ που επέστρεφαν από το γήπεδο, στο κέντρο, μετά τη λήξη του ματς.
ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ